Večernji list - Hrvatska

Prvi put na Ljetu i dvije baletne predstave

Program otvaraju Goran Karan i Gradska glazba Zvonimir

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net

Većina programa je besplatna, izuzev dramskih predstava, rekao je direktor festivala Tonći Ćićerić i pozvao sve da dođu u Solin Solinsko kulturno ljeto koje započinje ovoga petka, 6. srpnja nikad nije bilo bogatije. Svečano će se otvoriti na Gradini u 21 sat koncertom solinske Gradske glazbe Zvonimir i Gorana Karana, a potrajat će sve do rujna. Tonći Ćićerić, ravnatelj Doma kulture Zvonimir i direktor festivala kaže kako su program podijelili u nekoliko tematskih cjelina: glazbeni program, dramski program, plesni program, likovno-književni i dječji program. Posebno su izdvojili zabavni program koji su nazvali “Solinski ljetni đir”, a razne gastro večeri i slične manifestac­ije organizira Turistička zajednica. Samo otvaranje Solinskog kulturnog ljeta i koncerti Gorana Karana i Gradske glazbe zasigurno će zainteresi­rati ‘glazboljup­ce’. – Veselim se nastupu s Gradskom glazbom Zvonimir. Riječ je o izvrsnim glazbenici­ma, izvest ćemo neke pjesme koje nikad dosad nisu doživjele to ruho. Između ostalih, izvest ćemo jednu pjesmu koja nije dosad nigdje izvedena, a zove se “Kuća naše pisme” – otkrio nam je Karan. Što se tiče glazbenog dijela programa, kaže Ćićerić, i on je podijeljen o nekoliko cjelina. Tako su na programu koncerti klasične glazbe, jazz festival (Solin Jazz Fair) te SMS Festival, odnosno Solin Music Summer.

Pet koncerata za mlade

– Koncipiral­i smo pet koncerata recentne hrvatske alternativ­ne rock scene za mlađu populaciju. Nastupaju Sara Renar, J.R.August, The Fog Sellers, Barbara Munjas Calligraph­y, a 24. kolovoza održat će se Rock In Solin, zamišljen kao koncert mladih neafirmira­nih demo bendova – najavljuje Ćićerić. Iznimno je atraktivan i Solin Jazz Fair program. Uz hrvatske izvođače, Elvis Stanić Power Trio i Black Coffe, koncert će održati Kaplowitz Duo, Amerikanci, podrijetlo­m Hrvati te vrlo atraktivna talijansko-nizozemska kombinacij­a Simone Zanchini feat. ZZ Quartet. Iz bogatog glazbenog programa Ćićerić izdvaja Ethno On The Road 16. srpnja na Gradini, svojevrsni nastavak Ethnoambie­nta Salona koji se, nažalost, ugasio. Zanimljiv će biti i međunarodn­i festival puhačkih orkestara Solin Brass Fest. Tu je još niz programa, među kojima je i koncert Ibrice Jusića koji u Solinu pjeva već više od 20 godina. – Iz klasičnog programa svakako bih izdvojio 11. kolovoza i premijeru Mozartove opere “Bastien i Bastienne”. Ovu komičnu jednočinku radimo vlastitim snagama, od pripreme do produkcije, sve je proizvod Solinskog kulturnog ljeta – kaže Ćićerić. Plesnom programu također je posvećena velika pozornost. Prvi TONĆI ĆIĆERIĆ put na Solinskom kulturnom ljetu održat će se baletne predstave i to čak dvije.

Lutkarske predstave, festival

– Što se tiče baleta, dobili smo vrhunsku priču u sklopu europskog projekta Heritart koji okuplja četiri zemlje: Španjolsku, Rumunjsku, Italiju i Hrvatsku, te promovira izvedbene umjetnosti na zaštićenim arheološki­m lokaliteti­ma – govori Ćićerić. Rekli bismo, kao stvoreno za Solin i Salonu. Tako će se 29. srpnja izvesti “Zaštitničk­o more” u izvedbi Baleta HNK Split, a 30. srpnja “Mediterran­eo Suite” baletne trupe Daniele Cipriani Entertainm­ent iz Rima. Obje će biti izvedene u solinskom Amfiteatru, a nakon toga putuju u ostale tri zemlje. Vrlo atraktivan je i dramski program. Gostovat će nove predstave Histriona, Teatra Gavran, Teatra Rugatino i drugih. U dječjem su programu lutkarske predstave, dječji festival, bajkaonice. U sklopu likovnog programa važno je najaviti 14. međunarodn­i festival karikature. – Za kraj, važna informacij­a: većina je programa besplatna, izuzev dramskih predstava. Dobro došli u Solin! – poziva Ćićerić.

 ??  ?? U dijelu programa lokalnih tradicijsk­ih događanja su i Dani žetve i vršidbe u selu Blaca
U dijelu programa lokalnih tradicijsk­ih događanja su i Dani žetve i vršidbe u selu Blaca
 ??  ?? Bogat i atraktivan bit će i dramski program ovoga ljeta
Bogat i atraktivan bit će i dramski program ovoga ljeta
 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Goran Karan veseli se koncertu
IVO ČAGALJ/PIXSELL Goran Karan veseli se koncertu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia