Večernji list - Hrvatska

70-godišnji kroničar svoga kraja Putem Facebooka spašava lomničku povijest od zaborava

- Jelena.ruzic@vecernji.net

Kako bi se stari prisjetili, a mladi naučili, Slavko Stepanić već četrdeset godina marljivo bilježi sve događaje u Donjoj Lomnici Jelena Ružić Spasitelj povijesti, hodajuća riznica znanja koja ne dopušta zaboravu da proguta bitne događaje turopoljsk­oga kraja. Kako bi se stariji mogli prisjećati, a mladi naučiti, lomnički kroničar, sedamdeset­ogodišnji Slavko Stepanić počeo je zapise iz svoga kraja objavljiva­ti na Facebooku, na svome profilu Slavko Stepanić Priče. Tako je sintezom svoje ljubavi prema literaturi i kroničastv­u te moderne tehnologij­e omogućio svima koje povijest zanima da nauče nešto o lomničkoj kući u kojoj je svojevreme­no živio i Đuka Čajić, o tome kako su nekoć pogrebne kolone iz Lomnice pješačile sve do Velike Gorice.

Nezaobilaz­an autor

Slavko Stepanić prije umirovljen­ja radio je kao radnik u tvornici, ali oduvijek je gajio ljubav prema čitanju i pisanju. Danas se najviše voli odmarati za svojim prijenosni­m računalom koje je znatno olakšalo njegovu kroničarsk­u aktivnost. – Prije četrdeset godina počeo sam sve zapisivati. Nekad je to bio mukotrpan posao, bilo je teže nešto dodati u tekst ili ispraviti, sve dok nisu došli kompjuteri - govori Stepanić. Dosad je, naime ispisao 640 stra- nica o Donjoj Lomnici na kojima se mogu pronaći tekstovi o vatrogasci­ma, lovcima, folkloraši­ma, ali i o životu na selu. Neki su mu tekstovi objavljeni u monografij­ama i časopisima, a s vremenom je postao nezaobilaz­an autor u stvaranju različitih monografij­a. – Kada je trebalo napisati tekst o Vojku Miklaušiću za manifestac­iju njemu u čast, zamolili su me da ga napišem. To što sam pripremio čita se već dvadesetak godina – kaže Stepanić. Do građe bi često dolazio i zahvaljuju­ći svojim Lomničanim­a. – Ljudi imaju stare arhive, seoske zapisnike, a obično bih zamolio da mi to daju ako im ne treba. Sve sam skenirao, prepisivao, digitalizi­rao i poklonio Državnom arhivu pa su mi oni ustupili neke još starije knjige iz 1890. godine. Tako dođem do drugih materijala. Trudim se i tražim svugdje, a kad mi nešto zatreba, lako to po- tražim u svojoj arhivi i pišem što treba – govori Stepanić.

Građa može biti sve

Naime, šest je knjiga zapisa, kao i dvije kutije raznih dokumenata poklonio Državnom arhivu. – Darovao sam i svoju monografij­u o Plemenitoj sučiji Donja Lomnica koja nije objavljena, ali je registrira­na i zaštićena u Sveučilišn­oj biblioteci, kao i “Donjolomni­čki leksikon” – kaže Stepanić. Osim aktivnosti na jednoj od najpopular­nijih društvenih mreža, Stepanić svoje tekstove objavljuje i na web stranici TURopole, a vodi i stranice Sveti Bartolomej te Slavko Stepanić. Svi tekstovi nastali su i nastaju zahvaljuju­ći brojnoj građi koju pronalazi u svemu: od dokumenata, fotografij­a do plakata i osmrtnica.

Državnom arhivu poklonio je šest knjiga zapisa i dvije kutije raznih dokumenata

 ??  ?? Zapisi Slavka Stepanića objavljeni su u brojnim monografij­ama SLAVKO STEPANIĆ
Zapisi Slavka Stepanića objavljeni su u brojnim monografij­ama SLAVKO STEPANIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia