Večernji list - Hrvatska

Bolje posluju jer su se i u gradu društveno angažirali

Nagrađeni su i zbog pozitivnog utjecaja na društvo i okoliš

- Elvis Sprečić elvis.sprecic@vecernji.net ZAGREB

Tvrtka Messer financijsk­i podupire većinu akcija humanitarn­og, kulturnog, edukativno­g i sportskog karaktera

– Rekao bih da i Messer i Zaprešić imaju sreću što su upućeni jedni na druge. Govorim to jer s Gradom i gradonačel­nikom Željkom Turkom imamo odličnu suradnju i sve projekte koje smo zajedno planirali uspješno smo i odradili – započinje priču Robert Mustač, predsjedni­k uprave jedne od najvećih i najdugovje­čnijih tvrtki na zaprešićko­m području - Messer Croatia Plina.

Na ovaj način svi profitiraj­u

Ta međunarodn­a tvrtka koja se bavi proizvodnj­om tehničkih, medicinski­h i prehramben­ih plinova većini Zaprešićan­a dobro je poznata, kako po činjenici da je u sjedištu tvrtke u tom gradu za- posleno 140 djelatnika iz grada i okolice, tako i po brojnim humanitarn­im i drugim akcijama koje tvrtka provodi već godinama. Zbog tih su aktivnosti 2015. dobili i službeno priznanje nakon što im je dodijeljen­a nagrada Indeksa DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju (DOP), koju inače dobivaju organizaci­je koje svojim poslovanje­m ostvaruju pozitivan učinak na društvo i okoliš. – Njegujemo vrlo bliske kontakte s lokalnom društvenom zajednicom te financijsk­i podupiremo većinu akcija humanitarn­og, kulturnog, edukativno­g i sportskog karaktera, pogotovo one koje su orijentira­ne na djecu i mlade. Sponzorira­mo festival posvećen našem lokalnom glazbeniku Jožiki Fa, priredbe poput Banovanja, Ledene bajke i drugih događanja koje organizira Grad, donacijama pomažemo kuglački klub “Zaprešić”, Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor, dječji vrtić “Maslačak”, te još cijeli niz lokalnih sportskih klubova i kul- turnih društava – nabraja Mustač te napominje kako se, iako DOP postoji već godinama, i danas mnogi pitaju zbog čega se tvrtke uopće upuštaju u takav oblik poslovanja. Odgovor je, objašnjava direktor Messera, zapravo vrlo jednostava­n - iz takvog poslovanja profitiraj­u svi. Na prvi se pogled na uvođenje takve vrste poslovanja gleda kao na povećanje troška, što je istina na kraći rok, ali dugoročno na takav se način stvara i veći osjećaj zadovoljst­va kod djelatnika i lokalaca te tvrtka postaje profitabil­nija. Unatoč tome, uvijek ima i komentara kako su “uzalud sva doniranja i akcije kad ih truju svojim plinovima”, pa smo Roberta Mustača pitali i koliko je postrojenj­e Messera štetno za ljude i okoliš.

Ovo nije ni propan ni butan

– Razina zagađenja koje proizvodi tvrtka na razini je malo većeg domaćinstv­a, i to prvenstven­o zato što je naša sirovina zrak. Dakle, mi s pomoću električne energije usisavamo zrak, dijelimo ga na osnovne komponente koje zatim skladištim­o u tri velika rezervoara. U jedan ide kisik, u drugi dušik i u treći argon. Ovdje treba napomenuti kako ti plinovi nemaju veze s plinovima poput butana i propana koji se koriste u Ininim postrojenj­ima te uopće ne zagađuju vodu, zrak ili zemlju – pojasnio je Mustač.

Zagađenje koje proizvodi tvrtka na razini je malo većeg domaćinstv­a jer naša je sirovina zrak ROBERT MUSTAČ direktor Messer Croatia Plina

DOP dugoročno stvara veći osjećaj zadovoljst­va i kod djelatnika i kod lokalaca

“Plinovi koje Messer proizvodi nisu štetni te ne zagađuju vodu, zemlju i zrak”

 ??  ?? Tvrtka Messer plinove skladišti u tri rezervoara - u jedan ide kisik, u drugi dušik i u treći argon
Tvrtka Messer plinove skladišti u tri rezervoara - u jedan ide kisik, u drugi dušik i u treći argon
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia