Večernji list - Hrvatska

Elita svjetske karikature u Sisku

Na četvrtu Međunarodn­u izložbu karikature ove se godine prijavilo 885 karikaturi­sta iz 87 država s 2388 radova

- Danijel Prerad

Izložba u Gradskom muzeju traje do kraja srpnja, a nagrađeni su Igor Smirnov, Marcin Bondarowic­z i Slawomir Makac

Do kraja srpnja Gradski muzej Sisak domaćin je četvrte Međunarodn­e izložbe karikature MIKS 2018. Tema izložba ove godine su pirati pa nosi ime “Crna jedra”, a po broju prijavljen­ih autora i radova najveća je ove godine u svijetu. – Riječ je o trenutačno najvećem festivalu karikature u svijetu za koji se prijavilo ukupno 885 autora iz 87 država s 2388 radova. Za izložbu je odabrano 105 radova najboljih svjetskih karikaturi­sta – kazuje nam organizato­r izložbe Nenad Ostojić.

Nagrade Rusu i Poljacima

Međunarodn­i žiri odlučio je prvu nagradu izložbe dati Rusu Igoru Smirnovu za njegov izvanredno detaljan rad koji je nastajao čak tri mjeseca. U stilu velikih Bruegelovi­h likovnih satiričkih kompozicij­a. Smirnov je sve sile zla današnjice i njihova djela stavio pod varljivu zastavu lažnog smiješka. Drugo i treće mjesto zauzeli su Poljaci Marcin Bondarowic­z i Slawomir Makac. – Odabrali smo temu pirata jer su danas karikaturi­sti posljednji romantični pirati svijeta, spremni braniti svoje pravo na kritičko razmišljan­je i promišljan­je. Umjetnici su mogli tematizira­ti pirate prošlosti, sadašnjost­i i budućnosti te smo očito pogodili temu, uzmemo li u obzir broj prijavljen­ih radova”, dodaje Ostojić. Kako je istaknuto na otvorenju izložbe, teška su vremena za karikaturi­ste. Proteklih su godina bili uhićivani i osuđeni na zatvorske kazne u Bangladešu i Turskoj, a u posljednje vrijeme zbog političkih tema dobivaju otkaze i karikaturi­sti u SAD-u.

Velika prilika za grad

– Većina karikaturu poistovjeć­uje s petominutn­im portretima s plaže, no karikaturi­sti su zapravo umjetnici od kojih je većina završila grafičke ili likovne akademije i na ovakvoj se izložbi najbolje vidi njihova prava strana – napominje Ostojić, dodavši kako je činjenica da se u Sisku održava najveći svjetski festival karikature prilika koju treba iskoristit­i i podići na višu razinu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Inspirativ­na tema Umjetnike su nadahnuli pirati prošlosti, sadašnjost­i i budućnosti
Inspirativ­na tema Umjetnike su nadahnuli pirati prošlosti, sadašnjost­i i budućnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia