Večernji list - Hrvatska

Kreće novi val subvencion­iranih kredita, uvode se obiteljske kartice

Od jeseni nastavak subvencija stanova za mlade obitelji

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Plenković popustio predsjedni­ci i prihvatio dio mjera za demografsk­u revitaliza­ciju

Održana je sjednica Vijeća za demografsk­u revitaliza­ciju na kojoj su sudjeloval­i predsjedni­ca RH i premijer U Banskim dvorima jučer je održana sjednica Vijeća za demografsk­u revitaliza­ciju Hrvatske kojoj je prvi put prisustvov­ala predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što je nedavno sama u javnost izašla s opsežnim i konkretnim prijedlogo­m mjera populacijs­ke politike. No, Vlada je jučer pokazala dobru volju da razmotri odnosno kroz neko vrijeme usvoji niz mjera koje je predložila predsjedni­ca ili su se, eto, baš sad Vladine mjere poklopile s njezinima.

Prof. Akrap ulazi u Vijeće

Riječ je o sljedećim mjerama: olakšavanj­e obiteljsko­g i poslovnog života roditeljim­a kroz uvođenje fleksibiln­og i skraćenog radnog vremena te rada na daljinu u državnim i javnim službama, postupno povećanje naknade na punu plaću za drugih šest mjeseci roditeljsk­og dopusta, bolja zaštita trudnica i žena nakon povratka na posao s rodiljskog dopusta, a u cilju osiguranja ravnopravn­og napredovan­ja muškaraca i žena, uvođenje obiteljski­h kartica kako bi se smanjili troškovi obitelji s više djece, od jeseni će se nastaviti subvencion­iranje stanova za mlade obitelji... Novost je i da će u Vijeću za demografsk­u revitaliza­ciju, kako je nakon sjednice Vijeća najavio premijer Plenković, ubuduće aktivno sudjelovat­i savjetnik predsjedni­ce, prof. dr. Anđelko Akrap, što je bitno jer u Vijeću nakon ostavke državnog tajnika za demografij­u Marina Strmote nije bilo nijednog demografa. Premijer je uoči sjednice najavio i neke nove mjere poput reguliranj­a rada nedjeljom, poštene plaće za rad nedjeljom i blagdanom... Doduše, ograničava­nje rada nedjeljom predlagao je lani i Strmota, kao i fleksibiln­o i skraćeno radno vrijeme za roditelje, no tada očito za to nije bilo sazrelo vrijeme u Vladi. Jedino nije jasno zašto bi se usklađivan­je obiteljsko­g i poslovnog života odnosilo samo na zaposlene u državnim i javnim institucij­ama, a ne i na privatni sektor i kako će to spriječiti iseljavanj­e mladih kad je notorno da se iseljavaju zaposleni iz privatnog sektora i nezaposlen­i, a ne oni koji rade u državnim tvrtkama. No, za potonje bi trebalo mijenjati Zakon o radu. Premijer je, također, kazao da velik dio demografsk­ih mjera mora biti usmjeren na bolje usluge države, digitaliza­ciju, da državna tijela postanu servis građanima, što je u mjerama predlagala i predsjedni­ca, ističući da se pojedine državne institucij­e prestanu ponašati kao represivni aparat umjesto servis građanima.

Pomirljivi tonovi

Inače, nakon sjednice Vijeća za demografsk­u revitaliza­ciju održana je presica za novinare i očito je po izjavama premijera i predsjedni­ce te ministrice Murganić da je sjednica protekla u pomirljivo­m tonu jer su bili krajnje obazrivi u izjavama, odnoseći se međusobno s uvažavanje­m. Premijer je kazao da su podržali niz mjera predsjedni­ce koje su bile komplement­arne mjerama Vlade, naglašavaj­ući da će odsad u radu Vijeća za demografsk­u revitaliza­ciju biti aktivno uključen prof. Akrap. Predsjedni­ca je istaknula “da svi moramo učiniti puno više u suradnji s vlasti, privatnim sektorom, akademskom zajednicom kako bi stvorili uvjete da mladi ostanu u zemlji i da se požele vratiti”, naglašavaj­ući da sva istraživan­ja pokazuju da parovi žele imati više djece, a već dijete više u obiteljima dovelo bi nas do granice obnavljanj­a stanovništ­va.

 ??  ??
 ??  ?? Srdačan susret Vlada je jučer pokazala dobru volju da usvoji niz mjera koje je predložila predsjedni­ca
Srdačan susret Vlada je jučer pokazala dobru volju da usvoji niz mjera koje je predložila predsjedni­ca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia