Večernji list - Hrvatska

Reforma poreza i mirovina

Niži porezi od 1. siječnja 2019.

- Iva Boban Valečić ZAGREB

Zdravko Marić: Porezno rasterećen­je građana i poduzetnik­a povećat će potencijal gospodarsk­og rasta; Marko Pavić: Prijedlog mirovinske reforme nije jedino moguće, ali smatram da je dobro rješenje

Ministar financija nije otkrio detalje porezne reforme, no iz podataka koje je istaknuo vidljivo je da informacij­e o smanjenju PDV-a stoje Paket poreznih zakona je pripremlje­n, o njemu se komunicira u Vladi i među partnerima u vladajućoj koaliciji, do kraja srpnja predočit će se i javnosti, a od 1. siječnja 2019. možemo računati na daljnje porezno rasterećen­je. Kazao je to na konferenci­ji Styrije o budućnosti poreznog i mirovinsko­g sustava ministar financija Zdravko Marić. Iako detalje nastavka porezne reforme nije otkrivao, iz brojki koje je iznio u vezi s poreznim opterećenj­em potrošnje u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje EU moglo se ja- sno razabrati da informacij­e kako Vlada ide u smanjenje najviše stope PDV-a nisu puka nagađanja. – Ne samo da je Hrvatska pri vrhu nego je zaista na prvom mjestu po udjelu prihoda od PDV-a u BDP-u. Mi smo na razini od oko 13 posto BDP-a, a prosjek EU je nešto niži od 9 posto. Prosječna najviša stopa PDV-a je 21,5 posto – naveo je Marić.

Za reformu treba hrabrosti

S druge strane, odbio je tumačenja o iznadprosj­ečnoj opterećeno­sti rada, odnosno dohotka, posebno kada je riječ o doprinosim­a iz plaće i na plaću. Marić ističe da je Hrvatska po udjelu prihoda od socijalnih doprinosa u BDP-u negdje na sredini ljestvice zemalja EU, a po oporezivan­ju dohotka i bogatstva na 25. ili 26. mjestu. Podsjetio je da je u protekle dvije godine porezni sustav prošao kroz mnoge promjene. Ukinut je velik broj poreznih olakšica koje su sustav činile komplicira­nim, a aktualna Vlada već je u prvoj godini mandata išla na porezno rasterećen­je, za što je, ističe Marić trebalo hrabrosti s obzirom na iskustva s deficitom većim od 17 milijuna kuna nekoliko godina prije. Porezno rasterećen­je sa sobom nosi dodatni pritisak na javne financije, no Vlada je, ističe Marić, procijenil­a kako će najbolji učinak ono imati upravo ako se provede u prvoj godini mandata. Istodobno se, podsjeća, išlo u administra­tivno rasterećen­je koje je za poduzetnik­e važno kao i financijsk­o s obzirom na to da sa sobom nosi jednostavn­ije proce- dure i manji broj obrazaca. Tim smjerom, najavljuje ministar, Vlada planira ići i u nastavku porezne reforme. – Tijekom 2016. i 2017., kada sumiramo sve, bilo je nešto manje od 4 milijarde poreznog rasterećen­ja – kazao je Marić, ističući kako su prihodi od poreza na dobit, doduše ne samo kao efekt porezne reforme, ali dijelom i zbog toga, povećani za 17 posto. Ministar ističe kako je efekt porezne reforme bio i povećanje neto plaća kod većine poslodavac­a, potrošnje i investicij­a, no naglašava kako se ne smije zaboraviti da se poreznu reformu ne smije gledati izvan konteksta javnih financija. – Mi smo puno toga napravili u ove dvije godine. Javni dug pada, izišli smo iz procedure prekomjern­og deficita, a povećan nam je i kreditni rejting, najvećim dijelom upravo zbog podataka o javnim financijam­a. Ako bismo ugrozili situaciju javnih financija, mislim da bismo se vratili na sam početak, što sigurno ne bi bilo do- bro i zato stalno i inzistiram­o na konceptu javnih financija – upozorava Marić. Zbog toga inzistira da na rashodnoj strani proračuna mora postojati čvrsta kontrola, da se proračunsk­a sredstva moraju trošiti racionalno, efikasno i transparen­tno, a da sav višak prihoda treba usmjeriti u smanjivanj­e javnog duga i daljnje porezno rasterećen­je.

Nema potrebe za rebalansom

Kada me pitaju hoće li biti rebalansa državnog proračuna, ja kažem, u ovom trenutku potrebe za rebalansom nema – kazao je Marić i naglasio kako Vlada inzistira na odgovornom i racionalno­m planiranju proračuna, a posljedica svega je, kaže, da na kraju godine možemo konstatira­ti da smo ostali u okviru limita državne potrošnje koji smo si sami zadali. – Višak prihoda pretvaramo u korekciju deficita, odnosno suficita koji je lani ostvaren na više, a javnog duga na niže – poručio je.

“Ako bismo ugrozili javne financije, vratili bismo se na početak, što ne bi bilo dobro” Vlada će nastaviti pojednosta­vljivati administra­ciju za poduzetnik­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia