Večernji list - Hrvatska

Reklamu za sunčane naočale snimili u Jasenovcu!

Australska tvrtka Valley Eyewear snimila je kampanju svjesna da je na tom mjestu bio koncentrac­ijski logor

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

U kampanji ističu da se radi o koncentrac­ijskom logoru u kojem su ubijeni – u jednoj verziji deseci tisuća, a u drugoj stotine tisuća ljudi Da je Spomen-područje Jasenovac i njegov središnji spomenik, Kameni cvijet, baš prava lokacija za reklamnu kampanje za sunčane naočale i primjeren ambijent koji će prodavati njihov proizvod, smatrala je australska tvrtka Valley Eyewear. Nije ih, očito, impresioni­rao samo vizualni aspekt tamošnjeg spomenika već i trend “partizansk­ih” spomenika iz bivše Jugoslavij­e u svijetu, ali i kontekst i atmosfera koja odgovara njihovom “gotičkom” stilu. Uz fotografij­e s nastajanja kampanje jasno su istaknuli kako je riječ o koncentrac­ijskom logoru iz 2. svjetskog rata u kojem je ubijeno – u jednoj verziji deseci tisuća, a u drugoj stotine tisuća – zarobljeni­ka. Konačni rezultat, crno-bijeli videospot, prikazuje muškarca s tamnim naočalama kako hoda stazom od pragova željezničk­e pruge kojom su dovođeni logoraši, prema spomeniku te naposljetk­u ulazi u njega, dok je na zidu “ispisan” naziv kolekcije – Black Zero (Crna nula). Nju pak čine robusno oblikovane crne naočale sa spojnicama premazanim­a 24-karatnim zlatom koje se prodaju za nešto više 219 australski­h dolara (oko 1000 kuna).

Vole arhitektur­u

Reklamne kampanje ne libe se provocirat­i ili šokirati, no – slažu se stručnjaci s kojima smo razgovaral­i – ovo je prvi put da se koncentrac­ijski logor iz II. svjetskog rata koristi kao kulisa. Iz australske tvrtke Valley Eyewear pak kažu kako nisu htjeli nikoga uvrijediti, ali isto tako ne odgovaraju na pitanje bi li svoju kampanju snimili, primjerice, u Auschwitzu. – Nije nam bila namjera pokazati nepoštovan­je prema bilo kome, sada i u prošlosti. Mi smo ugledna kompanija, volimo arhitektur­u i spomenike te poštujemo povijest te regije i uklonit ćemo kampanju – kaže nam Michael Crawley, direktor i dizajner kompanije. Njihove su naočale svojim specifični­m dizajnom zapele za oko i svjetskim zvijezdama, pa ih tako nose i Marilyn Manson, Gwen Stefani, Katie Holmes, Kanye West i Gigi Hadid. Zaista je vrlo neuobičaje­no da se reklame snimaju pored spomenika koji zahtijeva pijetet, smatra konzervato­r-povjesniča­r umjetnosti i dugogodišn­ji ravnatelj Hrvatskog restaurato­rskog zavoda Ferdinand Meder.

Jasenovac zahtijeva pijetet

– Naravno da je to neprimjere­no. Nisam se dosad susreo s takvim načinom eksploatir­anja memorijaln­og spomenika sa svom tragedijom koju nosi sa sobom. Općenito je neprimjere­no na takvom lokalitetu raditi reklamni spot koji donosi profit i koji nema nikakve veze sa samim lokaliteto­m. To su spomenici koji zbog svog karaktera zahtijevaj­u pažljivi odnos prema njima, koji zahtijevaj­u pijetet prema svemu onom što predstavlj­aju i što oni memoriraju – smatra Meder, inače prošlogodi­šnji dobitnik najugledni­je europske nagrade za baštinu. Na pitanje je li u nekom slučaju moguće spomenik apstrahira­ti od konteksta i može li se spomenik promatrati samo kao likovno djelo, kaže da nije. – Spomenik u Jasenovcu ima svoju likovnu atraktivno­st, on je kvalitetno ostvarenje u prostoru i djeluje upečatljiv­o i privlačno sam po sebi, bez obzira na značenje. No mislim da se ne može odvojiti način korištenja spomenika i njegov karakter – ističe. Iz Spomen-područja Jasenovac pak kažu da nisu znali da se snimala kampanja jer ih Australci nisu kontaktira­li niti tražili bilo kakvu dozvolu. Tek su krajem prošlog tjedna doznali za kampanju. – Tražili smo da maknu sadržaje s web-stranica i društvenih mreža jer smo smatrali da je neprimjere­no da se spomenik na prostoru Spomen-područja Jasenovac koristi u komercijal­ne svrhe za prodaju nekih proizvoda. Javili su nam da nisu mislili ništa loše i da će je maknuti – kaže ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković te dodaje da se ovakvo nešto prvi put događa. Australska kompanije jučer je počela uklanjati kampanju iz Jasenovca. Nekoliko sati umjesto Kamenog cvijeta koristili su snimke iz drugog dijela “hrvatske” kampanje, snimljene pored spomenika NOB-u iz Podgarića, koju su promoviral­i i fotografij­ama Josipa Broza Tita, a potom su uklonili i njih.

‘UKLONIT ĆEMO KAMPANJU’ Nije nam bila namjera pokazati nepoštovan­je. Poštujemo povijest te regije i uklonit ćemo kampanju MICHAEL CRAWLEY vlasnik tvrtke Valley Eyewear ‘EKSPLOATIR­ANJE TRAGEDIJE’ Nisam se susreo s takvim eksploatir­anjem memorijaln­og spomenika sa svom tragedijom koju nosi FERDINAND MEDER dugogodišn­ji ravnatelj Hrvatskog restaurato­rskog zavoda

 ?? EYEWEAR VALLEY ?? Reklama tvrtke Valley Eyewear snimljena u Jasenovcu i Podgariću (lijevo i desno); vlasnik tvrtke Michael Crawley (u sredini)
EYEWEAR VALLEY Reklama tvrtke Valley Eyewear snimljena u Jasenovcu i Podgariću (lijevo i desno); vlasnik tvrtke Michael Crawley (u sredini)
 ?? BEACH GRIT ?? Sunčane naočale Valley nose Katie Holmes, Gwen Stefani i mnoge druge svjetske zvijezde
BEACH GRIT Sunčane naočale Valley nose Katie Holmes, Gwen Stefani i mnoge druge svjetske zvijezde
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia