Večernji list - Hrvatska

Vujčić najozbiljn­iji kandidat, dio HDZ-a podržava Martinu Dalić

HNB bi mogao biti i mjesto rehabilita­cije Martine Dalić

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

Borisu Vujčiću mandat istječe za dva dana, a njegova nasljednik­a izabrat će u zadnji tren

Po običaju, HDZ izbor važnih funkcija ostavlja za zadnji trenutak, a glavnu riječ imat će Plenković, Jandrokovi­ć i eventualno Brkić Borisu Vujčiću, guverneru Hrvatske narodne banke, šestogodiš­nji mandat istječe za dva dana, a novog guvernera ili guverneric­u HDZ-ova većina, sada već po običaju, izabrat će u zadnji tren – 13. srpnja (idući petak), netom prije saborske ljetne stanke koja počinje dva dana kasnije.

Nekoliko dana vodi zamjenik

Iako Vujčić od ponedjeljk­a neće moći odlučivati, HNB će do izbora novog guvernera voditi njegov zamjenik Relja Martić, koji je na tu funkciju izabran tjedan dana nakon Vujčića pa će to biti premosnica za vakuum koji nastaje prestankom guvernerov­a mandata. Ne samo što je HDZ glasanje o novom guverneru ostavio za zadnji trenutak, više izvora iz vodstva te stranke potvrdilo nam je da još nije donesena konačna odluka o tome ostaje li Boris Vujčić guverner ili na njegovo mjesto dolazi novi čovjek. Dva neovisna izvora iz vrha HDZ-a kažu da je po njihovu mišljenju najozbiljn­iji kandidat Vujčić, premda je u igri nekoliko imena, ali i napominju da su još sve opcije otvorene. Nakon što je premijer Plenković ovog tjedna nekoliko puta pohvalio bivšu potpredsje­dnicu Vlade i ministricu Martinu Dalić “zbog svega što je učinila u slučaju Agrokor” (od zakona do postignute nagodbe), stekao se dojam da je Plenković pošto-poto želi rehabiliti­rati nakon što je morala napustiti Vladu pod pritiskom afere Hotmail. U tom kontekstu još više na značaju dobivaju “ćakule” da bi nova guverneric­a HNB-a mogla biti upravo Martina Dalić. Međutim, izvori iz vodstva HDZ-a različito su reagirali na tu opciju. Jedan visoko pozicionir­ani HDZ-ova c tvrd ida M. Dali ć sigurno neće biti kandidatki­nja, dok drugi istaknuti član Predsjedni­štva HDZ-a i Vlade odgovara da ni ta mogućnost nije isključena.

Razna lobiranja

– Trenutačno ne vidim na stolu ozbiljnije­g kandidata od Vujčića, ali ako bi Martina Dalić bila stranački prijedlog, zbog toga ne bi bilo nikakvih problema u HDZ-u niti bih osobno to smatrao problemati­čnim – rekao nam je taj član vodstva HDZ-a. Uže Predsjedni­štvo HDZ-a nedavno je raspravlja­lo o kandidatim­a za guvernera, a na tom sastanku se, doznajemo, razgovaral­o i o Vujčiću i o Martini Dalić. Međutim, tek postizanje­m nagodbe, USKOKovim odbacivanj­em prijave protiv Dalić, ali i uvrštavanj­em lex Agrokor u europsku pravnu stečevinu Plenković je dobio kakvu-takvu mogućnost da eventualno rehabiliti­ra Dalić. – Samo je pitanje jesu li nepuna dva mjeseca od njezine ostavke dovoljan protek vremena za rehabilita­ciju – zaključio je naš sugovornik. Osim Vujčića i Martine Dalić, kao potencijal­ni kandidati za čelnu poziciju u HNB-u spominjali su se i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Božo Prka, bivši predsjedni­k uprave PBZ-a... U HDZ-u navodno različite struje lobiraju za različite kandidate pa jednima po volji nije Vujčić, a drugima Martina Dalić. Međutim, jedinu stvarnu snagu koja će imati utjecaj na izbor guvernera treba tražiti u vrhu HDZ-a, i to između Plenkovića i Gordana Jandrokovi­ća te eventualno Milijana Brkića.

Vujčiću mandat istječe u ponedjelja­k, do 13. srpnja HNB će voditi zamjenik Relja Martić

HDZ-ova većina odlučit će u zadnji tren, uoči ljetne saborske stanke

Više je kandidata u igri za novog čelnog čovjeka Narodne banke

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Borisu Vujčiću mandat istječe 8. srpnja
GORAN STANZL/PIXSELL Borisu Vujčiću mandat istječe 8. srpnja
 ??  ?? Božo Prka Bivši šef uprave PBZ-a u međuvremen­u je postao član NO-a Intesine podružnice u Albaniji
Božo Prka Bivši šef uprave PBZ-a u međuvremen­u je postao član NO-a Intesine podružnice u Albaniji
 ??  ?? Martina Dalić Spominje se kao kandidat iako su od njezina odlaska iz Vlade prošla tek dva mjeseca
Martina Dalić Spominje se kao kandidat iako su od njezina odlaska iz Vlade prošla tek dva mjeseca
 ??  ?? Zdenko Adrović U kuloarima se dulje vrijeme kao kandidat za guvernera spominje direktor HUB-a
Zdenko Adrović U kuloarima se dulje vrijeme kao kandidat za guvernera spominje direktor HUB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia