Večernji list - Hrvatska

Bernardić: Naravno da neću podnijeti ostavku

Zasad drugo nije mogao ni reći, kažu oni bliski šefu

- Petra Maretić Žonja

U zagrebačko­m SDP-u navodno se priprema peticija protiv novoizabra­nog šefa Gordana Marasa koji također traži nove izbore u stranci petra.maretic@vecernji.net Iako sve više članova SDP-a zaziva njegov odlazak, predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić jučer je kazao kako nema namjeru podnijeti ostavku. – Naravno da neću podnijeti ostavku, imam povjerenje u članice i članove koji su me izabrali – kazao je Bernardić. Komentirao je i pismo koje mu je uručilo petero članova Predsjedni­štva stranke i u kojem se također traži njegova ostavka, a koje je potpisalo čak 90 uglednih SDP-ovaca. Kazao je da ga je dobio, primio na znanje i da ga ne misli dijeliti s nikim.

Pripadnost SDP-u

Komentirao je i sankcije i poručio da je najvažnije razgovarat­i i smiriti loptu, zahvalio je svima koji mu daju podršku i otkrio kako je raditi u okruženju bez podrške. – Nije ugodno, ovo je šesti ili sedmi pokušaj rušenja. Način nije dobar, podsjeća na puč, anarhiju, to se ne smije raditi u stranci, u stranci se mora razgovarat­i na stranačkim tijelima. Najbitnije je zadržati dostojanst­vo i osjećaj pripadnost­i SDP-u. Apeliram na sve da to zajedno napravimo. Čuvajmo SDP i čuvajmo socijaldem­okraciju – kazao je Bernardić te najavio da će ljeto za SDP-ovce biti radno. I dok su potpisnici pisma za Bernardiće­vu smjenu komentiral­i kako nisu ni očekivali da će Bernardić nešto drugo kazati, oni iz vodstva koji su ga na vlast i doveli objašnjava­ju da u ovom trenutku Bernardić ništa drugo nije ni mogao kazati. Ali da je njegov odlazak, prije ili kasnije, neminovnos­t. Spremnost za taj korak postoji, ali mnogo toga će ovisiti i o tome hoće li se uspjeti postići dogovor s “pučistima” koji su, kaže naš izvor, sada podigli uloge i osim odlaska Bernardića, što su kao zahtjev jedino i naveli u pismu Bernardiću, traže unutarstra­načke izbore na svim razinama. – Od želje da ode Bernardić došli smo do toga da žele izbore za sva stranačka tijela. Zašto? Zato što neki od njih nisu ni u Predsjedni­štvu ni u Glavnom odboru, a žele biti, odnosno zato što se sve radi radi njih, a ne radi stranke – kaže naš izvor iz vrha SDP-a. Naš drugi izvor, također blizak Bernardiću, kaže pak kako oni izlaz iz cijele situacije imaju, a on se odnosi na to da će se idućih dana Bernardića zamoliti da napusti mjesto šefa stranke. Izvor vjeruje da će Bernardić na to u konačnici i pristati, a u tom slučaju stranku bi trebao preuzeti Zlatko Komadina kao v. d. šefa stranke.

Prijetnje pismima

– U tom će slučaju Komadina sigurno voditi SDP do euroizbora i za to neće biti potrebno dobiti suglasnost dvije trećine Glavnog odbora jer su oni za manje od godinu dana – kaže izvor iz SDP-a i poručuje da bi pučistima bilo pametnije da odustanu od novih zahtjeva jer bi se i oni mogli susresti s novim zahtjevima. Pa i pismima. Očito se aludira na glasine da se u zagrebačko­m SDP-u spremaju na pisanje peticije protiv novog šefa Gordana Marasa koji traži nove izbore u stranci.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia