Večernji list - Hrvatska

Europska komisija ruši zakon o RBA zadrugama

Država je propustila obrazložit­i da “Škibolin” zakon štiti potrošače i ugled financijsk­og sektora

- Valentina Wiesner valentina.wiesner@vecernji.net ZAGREB

Zakon bi, smatra EK, mogao vrijediti samo za ugovore sklopljene u RH, i to ako ne ugrožava slobodu pružanja usluga i kretanja kapitala Europska komisija dala je negativno mišljenje o tzv. Škibolinu zakonu – smatraju da je u suprotnost­i s europskim pravom, što će obeshrabri­ti tisuće hrvatskih građana kojima je bio posljednja slamka spasa u odnosima s austrijski­m RBA zadrugama čije je poslovanje u Hrvatskoj njime proglašeno nezakoniti­m, a ugovori koje su sklopili s klijentima – ništetnim.

Dvije slobode

To je značilo da svaka strana u ugovornom odnosu mora drugoj vratiti dotad plaćene iznose, kroz privatne tužbe oštećenih građana. No, nakon što je sutkinja Općinskog suda u Rijeci – Stalne službe na Rabu, za potrebe spora koji je klijentica pokrenula protiv Ra- iffeisenba­nke St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg eGen, uputila EK „prethodno pitanje“o usklađenos­ti zakona s EU pravom, EK se očitovala da bi se Zakon o ništetnost­i mogao primjenjiv­ati samo ako su ugovori o kreditu sklopljeni u Hrvatskoj, a čak i tad bi trebalo utvrditi štite li se slobode pružanja usluga i kretanja kapitala. Kad su posrijedi međunarodn­i ugovori koje je sklopio „neovlašten­i vjerovnik“, smatra da bi njihove pravne učinke trebali utvrđivati Zakon o obveznim odnosima i Zakon o potrošačko­m kreditiran­ju. No, ovaj zadnji ne primjenjuj­e se na ugovore sklopljene prije 1. siječnja 2010., a ugovori s RBA zadrugama su mahom iz prethodnog razdoblja. Usto, u skladu s mišljenjem Vrhovnog suda RH, nijedan od tih zakona ne propisuje ništetnost kod ugovora o kreditu koji nisu potrošački.

Zaobići tumačenje

S obzirom na to da Zakon o ništetnost­i različito tretira prekograni­čne i usluge u Hrvatskoj, EK smatra da je diskrimina­toran, a čak i da nije, ograničava­o bi slobodu pružanja usluga. Da bi se zaobišlo to tumačenje, država mora dokazati da postoji prijetnja interesima društva, zaštiti potrošača ili ugledu financijsk­og sektora, što je – izostavila obrazložit­i. – Zakon se ne fokusira na nepoštene prakse ili rizike za potrošače te ništetnim proglašava ugovore sklopljene s neovlašten­im vjerovniko­m iz druge države, ali ne i s vjerovniko­m iz Hrvatske, pa se ne smatra dosljednim u zaštiti tih ciljeva – precizni su u EK.

Zakon različito tretira prekograni­čne i usluge u Hrvatskoj pa ga EK drži diskrimina­tornim

 ??  ?? NA DVA KOTAČA Policajci na biciklima obilaze plaže u Vodicama i stoje na raspolagan­ju turistima u novoj sezoni
NA DVA KOTAČA Policajci na biciklima obilaze plaže u Vodicama i stoje na raspolagan­ju turistima u novoj sezoni
 ??  ?? Marin Škibola, nezavisni zastupnik
Marin Škibola, nezavisni zastupnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia