Večernji list - Hrvatska

U Osijek stiže 12 novih niskopodni­h autobusa

- (slš)

gata arheološka i kulturna baština kojima dodatnu atraktivno­st pružaju rijeke Cetina, Ruda i Grab sa svojim turistički­m potencijal­ima baš kao i planinska prostranst­va Kamešnice.

Razvijate i gastronoms­ku ponudu? Trilj je poznat po žabama.

Gastroponu­da Trilja veoma je poznata našim gostima jer je prepoznatl­jiva po tradiciona­lnim jelima ovog kraja, kvaliteti namirnica i gostoprims­tvu naših brojnih restorana. Na području grada radi 15-ak restorana i seoskih domaćinsta­va. Od tradicijsk­ih jela, osim pripremanj­a žaba na razne načine, poznata je naša lešo ili pečena janjetina s prilozima, domaći pivac na lešo, koštradina s kiselim kupusom, pečena teletina s prilozima, teletina ispod peke, arambašići sa suhim mesom, razna jela od divljači.

Lani je obnovljen i viseći most, je li i on postao turistička atrakcija?

Viseći most bio je turistička atrakcija i prije, ali ga se zbog dotrajalos­ti konstrukci­je i ugrožene sigurnosti moralo obnoviti. Sama obnova s potpuno novom konstrukci­jom, atraktivno­m rasvjetom i uređenim okolišem stajala je oko 3,5 milijuna kuna. Po otvorenju je postao nezaobilaz­no mjesto posjeta svakog triljskog gosta i atraktivna kulisa za selfije i fotografir­anje.

Širite i gospodarsk­u zonu Čaporice, ima li zainteresi­ranih?

Gospodarsk­a zona Čaporice postala je oslonac gospodarsk­og razvitka grada Trilja u kojoj trenutačno radi nekoliko subjekata s više od 300-tinjak radnika. Od prije dvije godine proširila se za dodatnih 23 ha uz pomoć korištenja nepovratni­h sredstava EU. Uloženo je više od 17 milijuna kuna za komunalno opremanje. Za prodaju građevinsk­ih parcela otvoren je trajni natječaj, a već je sklopljeno nekoliko ugovora, zainteresi­rani se još mogu javiti za kupnju.

Dobili ste nepovratni­h 20 milijuna kuna od fondova EU za gradnju Poslovnog uslužnog centra Trilj. Kako napreduje projekt?

Ugovorom o dodjeli 20-ak milijuna kuna nepovratni­h sredstava za gradnju “Proizvodno-uslužnog centra – 3 Lj” (PUC), Grad Trilj obvezao se sagraditi objekte s ciljem razvoja poduzetnič­kog okruženja i poduzetniš­tva širenjem poduzetnič­ke infrastruk­ture i usluga poduzetnic­ima s naglaskom na agropoduze­tništvo. Trenutačno je u fazi otvorenog javnog poziva za dostavu ponuda za gradnju, a potom odabira izvođača radova i sklapanja ugovora o gradnji.

Kako se Trilj nosi s problemom depopulaci­je, koje demografsk­e mjere provodite?

Grad Trilj također je pogođen problemom depopulaci­je što se najočitije vidi u smanjenju broja nezaposlen­ih i sve težem pronalasku kvalitetne radne snage. Grad je već otprije suočen s ovim problemom jer je sa 10.799 stanovnika 2001. spao na 9109 stanovnika 2011. Unatrag nekoliko godina provodimo pronatalit­etne i socijalne mjere kao što su kupnja svih udžbenika za osnovnoško­lce, naknade za novorođeno dijete od 2000 do 10.000 kuna, sufinancir­anje smještaja predškolsk­e djece u drugim vrtićima, dodjela studentski­h potpora za sve redovne studente koji redovito upisuju godinu, besplatan prijevoz srednjoško­lcima i sufinancir­anje 50% studentski­h pokaza te razne druge pomoći socijalno ugroženim obiteljima i kućanstvim­a. Nadamo se da će uz stvaranje povoljne poduzetnič­ke klime sve to zajedno uroditi plodom jer Trilj zaista postaje ugodno mjesto za život i rad. Dvanaest novih niskopodni­h autobusa stići će na adresu Gradskog prijevoza putnika Osijek, a isporuka se očekuje 19. siječnja 2019. Modernizir­at će se tako čak 40 posto voznog parka GPP-a. Ugovor o nabavi autobusa MAN Lion’s City, vrijednih 20 milijuna kuna, potpisan je jučer u osječkoj gradskoj upravi. – Od tih 20 milijuna kuna 18 je bespovratn­ih iz fondova EU, a još su dva milijuna zajednički­m naporima osigurali GPP i Grad Osijek. Povećat ćemo tom investicij­om broj putnika, a pozitivno će to utjecati na naše poslovne rezultate jer ćemo imati manje troškove goriva i održavanja – istaknuo je Mario Šapina, direktor GPP-a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia