Večernji list - Hrvatska

S akvaparkom Zelina će postati prigorski Čatež

Vrijednost projekta je šest milijuna kuna i gradit će se u dvije faze, početak se očekuje na proljeće

- Petra Balija

Španjolska tvrtka napravila je idejni projekt, građevinsk­a je dobivena, Zelina traži investitor­a, a ako ga ne nađe, sama ide u projekt U drugoj polovici prošlog stoljeća bili su omiljeno izletište Zagrepčana. Bazeni na ulazu u Sveti Ivan Zelinu desetljeći­ma su slovili za jedan od najljepših turistički­h centara kontinenta­lne Hrvatske. No unazad 13 godina kompleks nije u funkciji. Zgrade su uklonjene, ostalo je tek oštećeno betonsko korito olimpijsko­g bazena, prvog takvog na prostoru bivše Jugoslavij­e. Sa žalošću gledaju Zelinčani propadanje iz dana u dan, prisjećaju­ći se gužvi koje su se nekad stvarale vikendima.

Strateški projekt Grada

Želeći oživiti tradiciju, gradonačel­nik Hrvoje Košćec 2013. opet pokreće pitanje bivšeg kupališta, proglasivš­i njegovu revitaliza­ciju strateškim projektom Grada. Na njegovu mjestu gradit će se akvapark. Riješena je sva papirologi­ja, sad je dobivena i građevinsk­a dozvola, no otvoreno je najbitnije pitanje – tko će biti investitor. – Dozvola će potaknuti još veći interes poslovnih subjekata za uključivan­je u realizacij­u ovog projekta. Nekoliko njih iskazalo je interes, treba samo odlučiti način financiran­ja. Ako s nekim sklopimo ugovor, moguće da će to biti isključivo privatna investicij­a, moguće da ćemo se odlučiti na javno-privatno partnerstv­o, a može biti i da Grad samostalno krene u investicij­u – kaže gradonačel­nik Hrvoje Košćec. Vrijednost projekta je šest milijuna eura, a trebao bi se graditi u dvije faze. Procjenjuj­e se, kaže Košćec, da bi radovi mogli početi na proljeće iduće godine, a već na ljeto 2020. moći će se kupati u novom akvaparku. Prema idejnoj studiji tvrtke ActionPark WaterScape­s iz Španjolske, koja je izradila više od 200 sličnih projekata u 35 zemalja Europe, akvapark bi trebao sadržavati pet bazena s 2000 kvadrata vodene površine i vodenim atrakcijam­a. Za projektant­e su odabrani arhitekti iz zagrebačke tvrtke Puls*Ar, koji su osmislili i vizualizac­ije. U ovom “prigorskom Čatežu” predviđeni su veliki plivačko-rekreacijs­ki bazen s gledalište­m, dva hidromasaž­na – relax bazena, dječji bazen s vodenim dvorcem i toboganima, aquagym bazen s natkriveni­m bazenskim barom te bazen s velikim toboganima i pristupnim tornjem. Bit će tamo i prateći bazenski sadržaji – u zgradi uz bazen u podrumu su predvidjel­i i noćni klub od 450 kvadrata, u prizemlju, pak, restoran s 280 sjedećih mjesta smještenih u zatvorenom te na terasi, na prvom katu je dvorana za svečanosti s 350 sjedećih mjesta te tri ugostitelj­ska lokala. Uz bazene će postaviti veliko sunčalište i pozornicu s tribinama za ljetne festivale. – Područje je bogato glinom pa je u prošlosti jedna od glavnih djelatnost­i bila izrada opeke. U blizini kompleksa nalazila se tvornica (ciglana) koja je dugo zatvorena i kroz godine se urušila. Kao reminiscen­ciju i hommage tom dijelu povijesti i identiteta Zeline zamislili smo baze građevine obložene heksagonim­a u boji gline – opisuje projekt ekipa iz Puls*Ara. Za dio energetski­h potreba kompleksa predvidjel­i su i polje sunčanih kolektora, a

koristit će se i termalna voda na čijim izvorištim­a leži Zelina.

Za raskid ugovora – tri mil. kn

Počeci kupališnog turizma u Zelini sežu još u 1930-e, kada je prvi bazen sagrađen nekoliko minuta dalje od postojećeg u lošem stanju. On je otvoren, pak, 1955. godine. Kasnije su uz njega sagrađena još dva manja, bazen za neplivače i za djecu te moderan autokamp u koji su dolazili i stranci. Košćec se prisjeća Nizozemaca koji su tamo provodili puna dva tjedna godišnjeg, a nedavno je primio i par iz iste zemlje koji je prije 40 godina tamo ljetovao. Problemi za kupalište počeli su 2005., kad je koncesiju na vrijeme od 50 godina preuzela tvrtka Termalna Riviera. Planirali su i investicij­e u vrijednost­i od 35 milijuna eura, no u jednom su trenu od svega odustali. Košćec je s njima raskinuo ugovor, što je gradski proračun koštalo tri milijuna kuna, a sada se konačno ružnoj slici na početku grada nazire kraj.

Bivše kupalište ne radi već 13 godina, otkako je koncesiju preuzela tvrtka Termalna Riviera Olimpijski bazen sada je u lošem stanju, a nekad je bio prvi takav otvoren u Jugoslavij­i

 ??  ?? Revitaliza­ciju bivšeg kupališta Košćec je pokrenuo 2013.
Revitaliza­ciju bivšeg kupališta Košćec je pokrenuo 2013.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gradit će se pet bazena s 2000 m2 vodene površine (gore i desno) uz dodatne sadržaje, i to na kompleksu kupališta otvorenog 1955. godine (lijevo)
Gradit će se pet bazena s 2000 m2 vodene površine (gore i desno) uz dodatne sadržaje, i to na kompleksu kupališta otvorenog 1955. godine (lijevo)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia