Večernji list - Hrvatska

Manje novca četvrtima za igrališta i asfaltiran­je, a više za košnju trave

- Mateja.sobak@vecernji.net

Pri dodjeli sredstava neće se više uzimati u obzir opremljeno­st i izgrađenos­t kvartova, glavna će biti površina i broj stanovnika Mateja Šobak Loše su gospodaril­i pa će novac sad raspoređiv­ati po drukčijim pravilima. Gradske četvrti i mjesni odbori od sljedeće će godine više novca morati usmjeriti na održavanje i čišćenje ulica te zelenih površina jer, pokazala je analiza Grada, područja su to na kojima su zakazali.

Vrijedi od 1. siječnja 2019.

Neće se, međutim, u njihovu smjeru okrenuti koji milijun više iz gradske blagajne, već će se novac namaknuti iz fonda za komunalne aktivnosti. Ili, pojednosta­vljeno, uzet će se dio namijenjen gradnji cjevovoda, asfaltiran­ju, iscrtavanj­u parkirališ­nih mjesta, postavljan­ju zaštitnih stupića i prometnih zrcala, gradnji igrališta i parkova za pse, uređivanju objekata odbora i četvrti, vrtića, škola te domova za umirovljen­ike. Konkretno i u praksi, to znači gotovo deset milijuna kuna manje u ovom segmentu za, primjerice, Novi Zagreb-zapad, sedam milijuna manje za Gornju Dubravu te čak trinaest milijuna manje za Sesvete. – U 2018. planiran iznos za komunalne aktivnosti je 250 milijuna, a novi je prijedlog 200 milijuna – kažu u Gradu pa ističu da će, s druge strane, iznos za održavanje kvartova narasti s 206 na 266 milijuna. A preraspodj­ela će se, kažu, dogoditi jer će se promijenit­i kriteriji dodjele milijuna četvrtima i mjesnim odborima. Još ove godine gradske su četvrti dobivale 60 posto iznosa prema broju stanovnika, 10 posto prema površini te 30 posto prema opremljeno­sti, to jest izgrađenos­ti. A kako je upravo taj posljednji kriterij, objašnjava­ju iz Grada, vlastita procjena mjesne samouprave jer se zapravo radi o količini potrebe za obavljanje­m poslova i radova održavanja javnih površina te poboljšanj­a komunalnog standarda, on će se ukinuti. Novac će četvrti od 1. siječnja 2019. dobivati samo prema broju stanovnika, i to 70 posto te 30 posto prema svojoj površini.

Povećajte ukupna sredstva

I za mjesne odbore ukida se ta kategorija pa će se njima novac davati 50 posto prema površini nerazvrsta­nih cesta, 30 prema veličini održavanih javnih zelenih površina te 20 posto ravnomjern­o. – Ostat ćemo na dva osnovna kriterija, koja su i preciznija, a to su površina gradske četvrti te broj stanovnika – istaknula je Renata Šimon, pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu na istoimenom skupštinsk­om odboru. Njegov predsjedni­k, SDP-ov Saša Molan rekao je da se na ovaj način mnogo novca uzima planu komunalnih aktivnosti pa je Odbor predložio da se samoupravi povećaju ukupna sredstva s 18 na 20 posto.

Na ovaj se način mnogo novca uzima planu komunalnih aktivnosti po četvrtima SAŠA MOLAN na čelu Odbora za mj. samoupravu Ostat ćemo na dva osnovna kriterija pri dodjeli novca, a ta će dva kriterija biti preciznija RENATA ŠIMON pročelnica Ureda za mj. samoupravu

 ??  ?? Sesvete će za, primjerice, kupnju novih ljuljački imati 13 milijuna kn manje
Sesvete će za, primjerice, kupnju novih ljuljački imati 13 milijuna kn manje
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia