Večernji list - Hrvatska

Vratio je kult, ujedinio Hrvatsku, pokazao da je neovisan i mudar

Simpatični izbornik pokazao je i da ima gard, bez razmišljan­ja otjerao je Nikolu Kalinića

-

Dalić je uvijek dostupan, nije mu problem sjesti s novinarima i iza ponoći. Shvatio je da su mediji kontakt s navijačima Luka Modrić igra turnir života, Ivan Rakitić bolji je nego ikada u dresu reprezenta­cije, Dejan Lovren u formi je života, Danijel Subašić radi čuda na vratima. A Hrvatska nezaustavl­jivo juri prema velikom uspjehu na SP-u. No svega toga ne bi bilo bez jednog čovjeka koji uporno sebe gura sa strane, koji zasluge za pobjede pripisuje svojim igračima. Da ga vrednujemo po plaći koju ima (500.000 eura godišnje), Zlatko Dalić bio bi najlošiji izbornik od svih momčadi u četvrtfina­lu. No, po svemu onom što je napravio uoči i na ovom SP-u, Zlatko je možda i najbolji izbornik od svih u četvrtfina­lu. I naš veliki adut u borbi za svjetsko zlato. Dana 7. listopada 2017. godine Zlatko Dalić je unatoč nekim protivljen­jima (prije svega Mamićevu) izabran za hrvatskog izbornika. A od toga dana gotovo da nije napravio grešku na klupi Hrvatske.

Prozvao Perišića u SAD-u

Prvo je u presudnoj utakmici kvalifikac­ija usred Kijeva nadmudrio Ukrajinu s 2:0, a onda je u dodatnim kvalifikac­ijama odličnim taktičkim postavkama lakoćom izbacio Grčku. Bio je sve to vrijeme simpatični izbornik koji izvrsno komunicira s javnosti, uvijek nasmiješen, dobre volje. Prvi je put gard ljutitog izbornika pokazao nakon svog prvog poraza, u prijateljs­koj utakmici protiv Perua. Prozvao je tada i neke igrače, prije svega Perišića, i time sjajno pokazao da će šef u svlačionic­i biti jedino on, a da staru slavu neće honorirati. A baš za vrijeme te turneje Dalićevu stožeru pridružio se Dražen Ladić, pomoćnik na kojem je 3-4 mjeseca inzistirao kod čelnika HNS-a. No nije to činio na ultimativn­o, već je bio strpljiv i – pame- tan. Nije želio ulaziti u konflikt, već je strpljivo čekao i dočekao. A Ladić mu je sada pomoćnik u kojeg se najviše uzda, kojem najviše vjeruje. Nakon posljednje dvije pripremne utakmice, s Brazilom i Senegalom, bilo je dosta zabrinutih našom igrom. No Dalić je na tim utakmicama savršeno uvidio naše nedostatke, ispravio ih te kao prvi hrvatski izbornik u povijesti prošao skupinu na SP-u s maksimalni­m učinkom.

Stop utjecaju menadžera

I to unatoč tome što je između prve i druge utakmice doživio veliki potres u svlačionic­i, koji je za posljedicu imao tjeranje Nikole Kalinića. “To mi je najveća mrlja u trenerskoj karijeri”, izjavio je Dalić ovih dana. No nije mu to mrlja, već samo plus, jer tako je pokazao svima da je interes reprezenta­cije ispred pojedinačn­og ega. A gard i stav Dalić je pokazao i pri sastavljan­ju popisa 23 putnika za SP. Prvo nije dopustio da mu popis kroje menadžeri ili klubovi (slučaj Osječanina Barišića), a onda je i donio tešku odluku te umjesto Ćalete-Cara izbacio Mitrovića. Pokazalo se na kraju da je i u tom slučaju bio u pravu. A da je mudar, pokazao je i time što je na fin način objasnio Vedranu Ćorluki da trenutačno po formi nije za idealnih 11. Čarli je shvatio da je interes reprezenta­cije ispred njegova. I to je najveća Dalićeva vrijednost, jer uspio je u to uvjeriti sve igrače. I tako je stvorio fenomenaln­u atmosferu među dečkima, a najbolje je to pokazao Rakitićev govor uoči pucanja 11-eraca protiv Danske, kada je Ivan rekao: ”Luka nas je puno puta izvukao, sada ćemo mu mi vratiti.” U Dalićevoj repki zaista vrijedi: svi za jednoga, jedan za sve. Nadamo se skroz do finala 15. 7.

ANDREJ ARŠAVIN: Hrvatska je iznimno jaka, gotovo da nismo mogli dobiti težeg protivnika, pokazuje da zna igrati turnirski. Bit će jako teško proći ih. Hrvatski izbornik godišnje ima 550.000 eura, Čerčesov 2,5 mil. €, Deschamps 3, Tite 3,5 Među svim izbornicim­a četvrtfina­lista Dalić ima najmanju plaću, pet puta manju od Čerčesova Dalić je trenerski fakin, ima gard, zna posao, ali nije tašt pa za mišljenje pita i bivše izbornike. Želim da nadmaši ‘98. ĆIRO BLAŽEVIĆ bivši izbornik

 ??  ?? Dalić je uspio igrače uvjeriti da je reprezenta­cija iznad svih, stvorio je veliko zajedništv­o u svlačionic­i
Dalić je uspio igrače uvjeriti da je reprezenta­cija iznad svih, stvorio je veliko zajedništv­o u svlačionic­i
 ??  ?? Aršavin je za Rusiju odigrao 76 utakmica, a danas s 37 godina, igra u Kazahstanu
Aršavin je za Rusiju odigrao 76 utakmica, a danas s 37 godina, igra u Kazahstanu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia