Večernji list - Hrvatska

Zatvoriti Dzjubu i pregaziti Ruse visokim presingom

Treba nam osigurač ispred obrane koji će duplirati Dzjubu, čuvati međulinijs­ke prostore i osvajati duge lopte. Slično kao Brozović protiv Argentine, ističe Lozo

-

Ofenzivni prekid jedna je od njihovih glavnih karakteris­tika. Izrazito dobro koriste ovaj segment preko Dzjube, svoga najboljeg skakača Kako zaustaviti Ruse? O tome zadnjih dana razmišlja Zlatko Dalić. Odgovor na to pitanje potražili smo od mladog hrvatskog trenera Marka Loze koji od prvog dana uživo prati zbivanja na najvećoj nogometnoj smotri. Uz pomoć suvremenih analitički­h alata, Lozo nam je ponudio detaljnu analizu ruske momčadi. – Rusi najčešće igraju u sustavu 4-2-3-1, s tim da su protiv Španjolske igrali 5-4-1. Imaju dobro izbalansir­anu momčad s jakim defenzivci­ma u užoj obrani te jako motorične bočne igrače Fernandesa i Žirkova koji imaju igru u oba smjera. S tim da će protiv nas umjesto Žirkova najvjeroja­tnije zaigrati Kudrjašov, a umjesto Ignjaševič­a će igrati Granat. Vezni red čine dvojica jakih destruktiv­aca, najvjeroja­tnije će to biti Zobnin i Gazinski. Obojica su iznimno odgovorna, oni drže balans i srce su momčadi. Krilni napadači su neumorni trkači, dosta pomažu obrani, ali i stižu u završnicu. To će vjerojatno biti Samedov i Čerišev. Istureni napadači Dzjuba i Golovin glavna su im uzdanica. O njima će puno toga ovisiti – ističe Lozo.

Čuvaju međulinijs­ki prostor

Kako igraju obranu? – U skupini je to bio najčešće srednji ili plitki blok u formaciji 4-41-1 gdje krilni napadači napadaju protivničk­e bočne igrače, a Golovin veže protivničk­og zadnjeg veznog, ne dopuštajuć­i mu brzi prijenos strane. Dzjuba pak ostaje duboko pokušavaju­ći vezati stopere da protivnik ne može igrati preko zadnje linije – kaže Marko. Nama bi se možda mogli suprotstav­iti u sličnoj formaciji kao protiv Španjolske. – Protiv Španjolske su igrali izrazito plitko, u sustavu 5-4-1, tako da su stoperi bili zaduženi za čuvanje igrača u međulinijs­kom prostoru, dok su dva zadnja vezna odrađivala dobar posao u sredini i zatvarala sve rupe. Golovin se u fazi obrane spušta na lijevo krilo, što je jako bitno na tranziciju igre koja ide preko njega. U određenim trenucima izlazili su na visoki presing, no vidljivo je da su tu slabi jer im je obrana prestatičn­a i spora. Tako im se otvaraju veliki prostori između linija, posebice između obrane i veze. No smatram da će protiv nas zaigrati u svojoj standardni­joj formaciji 4-2-3-1. Na što moramo posebno paziti? – Ofenzivni prekid jedna je od njihovih glavnih karakteris­tika. Izrazito dobro koriste ovaj segment preko Dzjube, svoga naj- boljeg skakača za kojeg je većina prekida i pripremlje­na. Također, moramo paziti i na njihovu ofenzivnu tranziciju. Na to moramo pripremiti pravi odgovor. Nakon oduzete lopte, odmah traže tranziciju potvrdnim pasom po dubini za Dzjubu ili Golovina, nakon čega se priključuj­u i drugi krilni napadač Samedov te jedan od veznjaka Zobin ili Gazinski. Često se tranziciji priključuj­e i Fernandes, neumorni desni bočni – ističe Lozo. Također, trebamo obratiti pozornost i na njihovu organizaci­ju napada. – U fazi napada igraju jednostavn­o i bez prevelikog rizika. Na plitku formaciju igraju preko dva zadnja vezna s visoko podignutim bekovima te spuštenim Dzjubom u međuprosto­ru. Nakon toga imaju dva rješenja, dubina za Dzjubu, povratni pas pa dubina. Ako je to pokriveno, povratni pas pa duga lopta na bočne igrače.

Bokovi moraju igrati

U određenim trenucima ćemo ih sigurno probati napasti visoko. – U takvim situacijam­a neće igrati preko vratara i komplicira­ti. Izlazak iz takvih situacija je duga lopta na Dzjubu i on pokušava spustiti za jednog od dvojice krilnih napadača koji onda traže rješenje u završnici. Treći način otvaranja je spuštanje lopte u međuprosto­r za Golovina koji jedini može odraditi taj dio i ima kvalitetan dribling u završnici koju obavezno završavaju s tri igrača. Što nam, dakle, preostaje? – Moramo igrati visoki presing, ali tako da imamo osigurača ispred obrane koji će duplirati Dzjubu, čuvati međulinijs­ke prostore i osvajati duge lopte. Slično kao Brozović protiv Argentine. U ovom dijelu smo imali veliki problem protiv Danske s Poulsenom. Također, moramo imati mehanizam otvaranja preko bokova, ali i kroz sredinu spuštanjem lutajućeg krila u međuprosto­re, recimo da je to Kramarić, te traženjem dubine preko Mandžukića. Isto tako, naši bočni igrači, vjerojatno Strinić i Vrsaljko, moraju više igrati prema naprijed kako bi ih raširili i rastvorili – zaključio je Lozo.

U fazi napada igraju jednostavn­o i bez prevelikog rizika – ističe Marko Lozo Vezni red čine dvojica jakih destruktiv­aca, najvjeroja­tnije će to biti Zobnin i Gazinski

 ??  ?? DRAMU protiv Danske teško smo proživljav­ali, nadamo se da će vatreni lakše svladati rusku reprezenta­ciju
DRAMU protiv Danske teško smo proživljav­ali, nadamo se da će vatreni lakše svladati rusku reprezenta­ciju
 ??  ?? MARKO LOZO Mladi hrvatski trener detaljno je proučio igru Zbornaje komande
MARKO LOZO Mladi hrvatski trener detaljno je proučio igru Zbornaje komande

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia