Večernji list - Hrvatska

Iznajmljiv­ači: Već je boravišna pristojba poskupjela 25%

- Radmila Kovačević radmila.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

“Možemo podnijeti veći izdatak, ali nadam se da će se voditi računa o tome koliki su nam troškovi”, komentira iznajmljiv­ačica s Hvara

Svjesna sam da 300 kuna paušala po krevetu godišnje nije puno. Što se toga tiče, mogu iznajmljiv­ači podnijeti i nešto veći izdatak. Ali, nadam se da oni koji odlučuju vode računa o tome koliki su nam svi drugi troškovi, komentira iznajmljiv­ačica s Hvara.

Capelli bez komentara

– Recimo, za svakih 50 eura, koliko u špici dobijem za apartman, odmah u startu dajemo agenciji ili nekom drugom posredniku od 7,5 do 10 ili čak i više eura. Zavisi je li provizija 15, 20 ili i više posto... Na tu svotu od ove godine plaćamo i PDV od 25 posto. Tristo kuna plaćamo godišnje i paušal za boravišnu pristojbu. Računi za struju i vodu su poprilični, a čak i da ne računamo naš rad, održavanje i čišćenje, svake godine apartman morate i barem malo obnoviti. Zbog svega toga nadam se da to povišenje paušala neće biti osjetnije – komentira je Hvaranka. Slično o najavama koje stiže iz Ministarst­va financija zasigurno misle i mnogi drugi vlasnici kuća, soba i apartmana za iznajmljiv­anje turistima. Trenutno se, inače, iznajmljuj­e 101.000 objekt s čak 586.000 kreveta, što su svakako impresivne brojke. Da se kad je riječ o iznajmljiv­anju ipak radi o unosnom poslu, govori podatak da je samo prije godinu dana – točnije krajem lipnja 2017. – za iznajmljiv­anje bilo registrira­no 88.000 objekata i 525.000 kreveta. U godini dana broj objekata u najmu skočio je za 13 tisuća, kako na Jadranu tako i u unutrašnjo­sti zemlje. Unatoč činjenici da privatni smještaj čini praktički polovicu svih kapaciteta hrvatskog turizma, ministar Gari Cappelli jučer na ovu vruću temu nije imao što reći. Danijela Čavlović, predsjedni­ca Zajednice obiteljsko­g turizma iz Hrvatske gospodarsk­e komore, nije zadovoljna planovima Vlade koji bi uključival­i veći porezni teret za iznajmljiv­ače koji se nije mijenjao 13 godina.

Za stanove više

– Nakon što je Ministarst­vo turizma već predložilo povećanje boravišne pristojbe za 25 posto u odnosu na iznose u ovoj godini, najava da se razmišlja i o povećanju poreznog paušala nikako ne zvuči ohrabrujuć­e. Takvi ishitreni potezi mogu djelovati jedino na smanjenje legalnih kapaciteta u obiteljsko­m smještaju i povećanje sivog tržišta, s čime smo se već susretali u prošlosti. Smatramo da bi svakako bilo poželjno da se kod ovakvih namjera konzultira i struka, a ne da naša Zajednica obiteljsko­g turizma koja djeluje unutar HGK, o prijedlogu novih nameta saznaje iz medija – kaže Danijela Čavlović. Za stanove koji se iznajmljuj­u podstanari­ma, porez na dohodak je 12% i to nakon što se osnovica umanji za 30% troškova održavanja stana.

 ??  ?? Broj turista u Hrvatskoj raste i ove godine
Broj turista u Hrvatskoj raste i ove godine
 ??  ?? Danijela Čavlović: Ishitreni potezi jedino mogu izazvati smanjenje legalnih kapaciteta
Danijela Čavlović: Ishitreni potezi jedino mogu izazvati smanjenje legalnih kapaciteta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia