Večernji list - Hrvatska

Za sva akutna stanja kod bilo kojeg primarca

Za EU i Srbiju izvadite europsku karticu, za BiH posebnu potvrdu

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Osiguranic­i na to imaju pravo u istom opsegu kao i kod svog doktora pa će tako dobiti i lijekove na e-recept i laboratori­jsku dijagnosti­ku

Godišnji odmor može se nenadano zakomplici­rati dođe li do zdravstven­ih tegoba ili ozljeda tijekom boravka izvan mjesta življenja. Valja pritom znati na koju razinu zdravstven­e usluge imamo pravo i u kojem opsegu, ali i koje predradnje treba napraviti da bismo u ordinaciji ili bolnici u inozemstvu dobili liječničku pomoć a da nas to ne opali po džepu.

Recepti i uputnice

Bilo da su na službenom putu ili godišnjem odmoru, sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje koje privremeno borave izvan mjesta prebivališ­ta, odnosno boravišta imaju pravo koristiti primarnu zdravstven­u zaštitu kod bilo kojeg ugovornog liječnika primarne zdravstven­e zaštite na području RH u slučaju akutnih stanja, primjerice ozljede/traume, akutne upalne i zarazne bolesti te akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavan­je i slično. Osiguranic­i na to imaju pravo u istom opsegu kao i kod svog izabranog doktora primarne zaštite pa će tako dobiti i lijekove na e-recept i primarnu laboratori­jsku dijagnosti­ku propisanu na e-uputnicu za primarni laboratori­j. HZZO je, kako navode, utvrdio određeni broj laboratori­jskih postupaka u svrhu dijagnosti­ciranja i zbrinjavan­ja akutnih stanja upravo kako bi se osiguranim osobama osiguralo pravo na primarnu laboratori­jsku dijagnosti­ku izvan mjesta prebivališ­ta. Ono na što osiguranic­i nemaju pravo u takvim slučajevim­a jest utvrđivanj­a privremene nesposobno­sti za rad, dakle ne može im doktor na moru otvoriti bolovanje. I u inozemstvu možemo u slučaju potrebe koristiti hitnu zdravstven­u zaštitu na teret HZZO-a, a način i opseg prava ovise o državi u kojoj privremeno boravimo. – Kako bi se tijekom boravka u inozemstvu u slučaju potrebe nesmetano koristilo zdravstven­e usluge, potrebno je prije odlaska u inozemstvo pribaviti europsku karticu zdravstven­og osiguranja ako se odlazi na područje Europske unije ili tiskanicu, odnosno potvrdu o pravu na korištenje zdravstven­e zaštite – poručuju iz HZZO-a. Svi osiguranic­i HZZO-a imaju pravo na europsku karticu zdravstven­og osiguranja (EKZO ili EHIC – European Health Insurance Card). Temeljem nje osiguranik HZZO-a koji se za vrijeme svog privremeno­g boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću ima pravo koristiti zdravstven­u zaštitu koja se ne može odgoditi do planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstven­a zaštita je i ona u vezi s kroničnim bolestima, npr. kontrola visokog tlaka. No valja reći da EKZO nije alternativ­a putnom osiguranju i ne pokriva troškove privatne zdravstven­e zaštite ili troškove poput spašavanja. Zahtjev za europsku zdravstven­u iskaznicu može se podnijeti putem web-portala HZZO-a ili osobno u HZZO-u, a osobno se i preuzima u roku od osam dana. Za zemlje u susjedstvu, BiH i Srbiju, primjenjuj­u se ugovori o socijalnom osiguranju. Tako se hitna zdravstven­a zaštita u Srbiji ostvaruje na temelju EKZO-a, dakle potrebno ju je izvaditi i za Srbiju. Za slučaj da u BiH budete prisiljeni potražiti hitnu medicinsku zaštitu, prije odlaska potrebno je pribaviti potvrdu o pravu na korištenje zdravstven­e zaštite u inozemstvu u nadležnom regio- nalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO-a. Bez te potvrde HZZO vam neće nadoknadit­i troškove, ni za slučaj korištenja hitne medicinske pomoći.

Doprinos za treće zemlje

Za mogućnost zdravstven­e usluge u tzv. trećim zemljama, s kojima RH nema sporazum o korištenju zdravstven­e zaštite, također se može zatražiti potvrda o pravu na korištenje zdravstven­e zaštite u inozemstvu. Podnosi se prijava boravka u inozemstvu i pritom se plaća poseban doprinos, ovisno o trajanju boravka. Taj doprinos trenutačno iznosi oko 15 kuna po danu boravka. Osiguranik osobno podmiruje nastali trošak, a nakon povratka podnosi zahtjev HZZO-u za povrat plaćenih troškova, međutim valja znati da se i to odnosi isključivo na hitnu zdravstven­u zaštitu.

Bez potvrde o pravu na korištenje zdravstven­e zaštite HZZO vam neće nadoknadit­i troškove Neodgodiva zdravstven­a zaštita je i ona u vezi s kroničnim bolestima, npr. kontrola tlaka

 ??  ?? Zdravstven­a zaštita dostupna na godišnjem odmoru
Zdravstven­a zaštita dostupna na godišnjem odmoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia