Večernji list - Hrvatska

Razminiran­je Sisačke županije do kraja 2018.

- Danijel Prerad

S tri tvrtke za razminiran­je potpisani su ugovori vrijedni 12,5 milijuna kuna kojima će se razminirat­i 1,31 kvadratni kilometar zemljišta danijel.prerad@vecernji.net Do kraja ove godine Sisačko-moslavačka županija trebala bi očistiti od mina sve minski sumnjivo poljoprivr­edno zemljište na svom području. U petak su s tri tvrtke za razminiran­je potpisani ugovori vrijedni 12,5 milijuna kuna kojima će se razminirat­i 1,31 kvadratni kilometar, a potpisat će se još tri takva ugovora za razminiran­je dodatnih 1,3 kvadratna kilometra. Novac za te ugovore, ukupno 25 milijuna kuna, osiguran je bespovratn­om potporom Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj.

Europski novac

– Ova prva tri ugovora vrijedna su gotovo 13 milijuna kuna i odnose se na poljoprivr­edne površine u naselju Kobiljak u općini Dvor, poljoprivr­edne površine uz naselja Gradusa Posavska i Brđani Cesta u općini Sunja te poljoprivr­edne površine u naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u općini Dvor – rekao je na potpisivan­ju ugovora sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. U protekle dvije godine s gotovo 150 milijuna kuna uz Europskog fonda za ruralni razvoj razminiran­o je u Sisačko-moslavačko­j županiji više od 20 kvadratnih kilometara, a nakon ovogodišnj­eg razminiran­ja ostat će još 62,5 kilometara minski sumnjive šumske površine.

Nitko nije stradao

– Dobar je pokazatelj što u Hrvatskoj ove i prošle godine nije bilo minskih incidenata ni stradavanj­a od mina. To je rezultat toga što se tvrtke za razminiran­je mogu posvetiti svom core businessu, jer ima posla na razminiran­ju, ali i rezultat edukacija koje provodimo – rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiran­je Zdravko Modrušan dodavši kako na području Hrvatske još ima 385,9 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koji se prostire u osam županija te 55 gradova i općina. – Nakon što smo prije nekoliko mjeseci od mina očistili svu poljoprivr­ednu površinu Ličko-senjske županije, ove godine isto ćemo postići i u Sisačko-moslavačko­j – dodao je Modrušan.

GORDAN JANDROKOVI­Ć: Srebrenica mora biti i naša potvrda da smo izvukli jasnu pouku za mlađe naraštaje. Jer Srebrenica se nije trebala dogoditi, a ipak jest

 ??  ?? šef Sabora u povodu 23. godišnjice genocida u Srebrenici
šef Sabora u povodu 23. godišnjice genocida u Srebrenici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia