Večernji list - Hrvatska

Erdoğan je i službeno postao sultan

Binali Yildrim ući će u povijest kao posljednji turski premijer jer to se mjesto ukida

- Hassan.haidar.diab@vecernji.net

Tayyip Erdoğan postao je stvarni sultan kojem je omogućena vladavina čvrstom rukom najmanje do 2023., a vjerovatno do 2029. Hassan Haidar Dian Nakon što je Turska objavila dekret kojim se gotovo sve ovlasti prebacuju na predsjedni­ka države, u skladu s prelaskom na izvršni predsjedni­čki sustav koji je rezultirao prošlomjes­ečnim predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima, Tayyip Erdoğan postao je stvarni sultan kojem je omogućena vladavina čvrstom rukom najmanje do 2023., a njegova je želja ostati na vlasti do 2029. godine. Da će njegova vladavina biti autokratsk­a, dokazuje i izjava turskog predsjedni­ka odmah nakon proglašenj­a pobjede na izborima, u kojoj je svoje političke protukandi­date nazvao “neprijatel­jima demokracij­e” koristeći se nacionalis­tičkom i prijetećom retorikom koja se pojačala nakon neuspjelog puča 2016.

Izetbegovi­ć na inauguraci­ji

Naime, dekret uvodi promjene u zakonima koji datiraju još od 1924. godine, prebacujuć­i ovlasti premijera i vlade na ured predsjedni­ka. Tim dekretom turski premijer Binali Yildirim, koji je formirao 65. vladu, ući će u povijest kao posljednji premijer nakon uvođenja novog predsjedni­čkog sustava u zemlju. Na referendum­u prošle godine Turci su tijesnom većinom glasali za prelazak na takav predsjedni­čki sustav, a ta politička promjena bit će upisana kao još jedan od trijumfa predsjedni­ka Tayyipa Erdoğana na nedavnim izborima. Nakon ukidanja ureda premijera Erdoğan će imati ovlasti formirati vladu i regulirati rad ministarst­ava bez parlamenta­rnog odobrenja.Vlada je objavljiva­la dekrete zaobilazeć­i parlament otkako je uvedeno izvanredno stanje nakon propalog pokušaja vojnog udara u 2016. Iako je već samom objavom dekreta Erdoğan dobio ovlasti kao nekada sultan, promjene navedene u dekretu službeno će stupiti na snagu kada Erdoğan položi prisegu, 9. srpnja. Erdoğanovo­j inauguraci­ji nazočit će predsjedni­ci nekoliko zemalja, a među njima će svakako biti i član Predsjedni­štva BiH Bakir Izetbegovi­ć koji Erdoğana smatra svojim predsjedni­kom.

Sukob sa SAD-om i EU

Započela je Erdoğanova nova era i cijeli svijet s nestrpljen­jem očekuje njegove prve poteze. Analitičar­i su uvjereni da će on odmah zaoštriti odnose sa SAD-om zbog neizručiva­nja državnog neprijatel­ja broj 1 Fetullaha Güllena te s EU koji je već optužio da izaziva “sukob” između kršćanstva i islama, nakon što je Europski sud dao poslodavci­ma pravo da zabrane pokrivanje glave maramama na radnom mjestu te su zapadne europske zemlje zabranile predizborn­e skupove potpore Erdoğanu.

Ustavne promjene u Turskoj koje Erdoğanu daju sve ovlasti zapravo su samoubojst­vo demokracij­e u Turskoj MUHAREM INCE Predsjedni­k stranke CHP

 ??  ?? Inauguraci­ja turskog predsjedni­ka, ovaj put sa znatno većim ovlastima, održat će se u ponedjelja­k
Inauguraci­ja turskog predsjedni­ka, ovaj put sa znatno većim ovlastima, održat će se u ponedjelja­k
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia