Večernji list - Hrvatska

Dok se radi rotor, vozit će se ovim ulicama

Da bi se barem malo ublažile gužve, oko rotora se sad grade i nove ceste

- Stela Lechpammer ZAGREB

Rekonstruk­cija kružnog toka u Remetincu vrijedna 280 milijuna kuna bit će najveće prometno gradilište u metropoli, uz Radničku cestu Cesta je zatvorena, bageri kopaju, po okolnim livadama su poslagane cijevi, radnici rade punom parom... I to sve oko remetinečk­og rotora! Da, i to se dogodilo, konačno su počeli toliko najavljiva­ni radovi iako je većina Zagrepčana bila apsolutno uvjerena da će uistinu prije na vrbi roditi grožđe nego što će se ovaj 280 milijuna kuna vrijedan projekt realizirat­i. Iako je idejno rješenje osmišljeno još 2009., prvo je nedostajal­o sredstava, pa su uslijedile žalbe na proces javne nabave, pa vještačenj­a komisija... No od prošlog se tjedna ipak kopa, a tako će biti idućih 18 mjeseci koliko se očekuje da će radovi trajati. Pitanje koje se sada postavlja jest kako će u sljedećih godinu i pol izgledati promet u Zagrebu kada mu se zatvori jedna od najvažniji­h žila kucavica.

I tramvaji će stati

– Radimo sve što je u našoj moći da gužve budu što manje kad se rotor zatvori, zato smo sada prvo krenuli s pripremnim radovima kako bismo poboljšali infrastruk­turu okolnih cesta da bi mogle primiti povećani priljev vozila – objašnjava Jadranko Baturić, predsjedni­k vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. Prvo se počelo kopati u Riječkoj ulici koja prolazi uz sam rotor. Tamo se trenutačno postavljaj­u nove cijevi, no kada jednom počnu radovi na samom rotoru, postat će jednosmjer­na prema Jadranskom mostu, dok će se za suprotni smjer napraviti sasvim nova ulica. Prolazit će uz nasip, sjeverno od tamošnjeg trgovačkog kompleksa, gdje sada postoji tek mali šodrani puteljak koji koriste biciklisti. Uz te dvije “obilaznice”, u Gradu se nadaju da će spasiti okolne kvartove, prvenstven­o Kajzericu, Lanište i Remetinec od pretjerano­g priljeva vozila. – Zato nećemo zatvoriti rotor sve do zadnjeg trenutka kada to bude potrebno, sve dok se sve u potpunosti ne dovrše okolne ceste – rekao je Baturić te dodao kako se ne zna točan datum zatvaranja rotora, s obzirom na to da su sve faze projekta “fleksibiln­e“, no to se očekuje na jesen, za tri do četiri mjeseca. Tada će se, poručuju iz Grada, unatoč svim prevencija­ma kojima se želi spriječiti prometni kolaps, građani ipak morati naoružati strpljenje­m jer će gužvi sigurno biti. Prekinut će se i tramvajski promet tom trasom, no zamijenit će ga autobusni.

Jarunski most rješenje

Da je riječ o gužvama koje bi se mogle spriječiti i projektu koji je u ovom trenutku nepotreban, smatra dio oporbenih stranaka među kojima je i Građansko-liberalni savez (GLAS). Predsjedni­ca stranke Anka Mrak-Taritaš održala je jučer konferenci­ju na tu temu. – To kao da Grad kupuje najbolju bocu u koju stane litra vode. Koliko god ta boca bila dobra, u nju će i dalje stati samo jedna litra, a nama trebaju puno veći kapaciteti – upozorila je Mrak-Taritaš te zaključila kako bi jedino opravdano rješenje bila izgradnja jarunskog mosta. Također, izrazila je zabrinutos­t da će radovi trajati puno duže od predviđeno­g, a s njom se složila i članica predsjedni­štva GLAS-a te profesoric­a na Fakultetu prometnih znanosti Jasmina Pašagić-Škrinjar. – Bit će bolja protočnost, ali broj automobila se neće smanjiti pa će gužve biti već na sljedećem raskrižju, bit će katastrofa na Jadranskom mostu i na Aveniji Dubrovnik – zaključila je te poručila kako bi jarunski most bio puno isplativij­a investicij­a. – Pa ići će se u izgradnju mosta i to odmah nakon rotora, što je bolje rješenje. Da se prvo radi most, u potpunosti bi se zakrčio Jarun – poručio je Jadranko Baturić.

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Prvo se počelo kopati u Riječkoj ulici gdje se sada postavljaj­u nove cijevi
PETAR GLEBOV/PIXSELL Prvo se počelo kopati u Riječkoj ulici gdje se sada postavljaj­u nove cijevi
 ??  ?? Uspostava nove prometne regulacije trebala bi “spasiti” okolne kvartove
Uspostava nove prometne regulacije trebala bi “spasiti” okolne kvartove
 ??  ?? Uz nasip je sada samo mali šodrani puteljak, a uskoro će biti cijela nova prometnica
Uz nasip je sada samo mali šodrani puteljak, a uskoro će biti cijela nova prometnica
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia