Večernji list - Hrvatska

Grad kupuje Iskru pored koje živi Bandić, bit će tu knjižnica

Grad želi iskoristit­i pravo prvokupa nad nekadašnjo­m tvornicom svijeća u Bužanovoj, a i nad prostorom na Trgu bana Jelačića 10

- Mateja Šobak ZAGREB

Podrum koji želi kupiti Grad ispod je današnje Zagrebačke banke, a nekad je tu bio smješten restoran zvan Gradski podrum Svoje prve poteze, kad je prije mjesec dana preuzela Ured za kulturu, nije željela posebno otkrivati, ali sad je vidljivo crno na bijelo – gradski kulturnjac­i na čelu s pročelnico­m Anom Lederer predložili su Gradu da kupi dvije nekretnine, ne bi li se u njih smjestila knjižnica, atelijeri za likovne umjetnike te tradiciona­lni ugostitelj­ski prostor. Ali, krenimo redom.

Lokacija za knjige?

Za 8,5 milijuna kuna kupit će Grad, odobri li to Skupština na sjednici krajem mjeseca, zgradu i dvorište nekadašnje tvornice svijeća Iskra u Bužanovoj, tik do stambenog objekta u kojem živi sam gradonačel­nik. – Nemojte, ništa nas nemojte pitati – već standardno, čim se radi o ulazu u zgradu Milana Bandića, razgovor s nama odbijali su tamošnji stanari, od kojih smo, zapravo, željeli čuti koliko je već dugo oko tvornice postavljen­a dva metra visoka limena ograda i ima li netko da u nju navraća. To zaštićeno kulturno dobro izgrađeno je početkom 1920-ih, a adaptira se od 1926. do 1928. upravo za potrebe Iskre, i to prema projektu Josipa Dubskog. Zgrada je kasnije korištena i za prostore tvornica Biserka i Lim, a cijeli kompleks već godinama stoji napušten. Za njega, međutim, sad plan ima Grad. – Riječ je o prostoru koji se može iskoristit­i za javnu namjenu, konkretno knjižnicu ili atelijer likovnih umjetnika, uz napomenu da je već prije za ovu nekadašnju pogonsku zgradu tvornice svijeća izrađena konzervato­rska dokumentac­ija, i to u sklopu konzervato­rskih elaborata za Urbanistič­ki plan uređenja “Prostor Peščenica – sjever – Štrigina” – objašnjava­ju u Gradu zašto bi bilo dobro da se iskoristi pravo prvokupa Iskre od društva Allegheny Financial Projekt, koji je trenutačni vlasnik. Da bi se u Bužanovoj mogle smjestiti knjige, kako stoji u obrazložen­ju Grada, u Knjižnicam­a grada Zagreba nisu čuli. Kako nam kažu, da se neka od njihovih knjižnica planira premjestit­i, oni bi to znali, a prostor od 500 kvadrata, kolika je površina bivše Iskrine zgrade premala je da se u nju smjesti glavna gradska knjižnica o čemu se govori već godinama jer ona mora imati najmanje 20 tisuća četvornih metara. Što će onda zaista tamo biti, tek ostaje vidjeti, baš kao i za prostor na Trgu bana Jelačića, za koji je Grad u dokumentac­iji također izložio svoje planove. Kupit će, naime, podrum i prizemlje Trga bana Jelačića 10 veličine oko 1400 kvadrata za 9,4 milijuna kuna.

Ima i freske

– Nadležni Ured za kulturu smatra da bi Grad Zagreb trebao prihvatiti ponudu te da prostor treba iskoristit­i za tradiciona­lnu ugostitelj­sku namjenu. Naime, nakon povratka kultne zagrebačke Kavane Corso u vlasništvo Grada Zagreba, potrebno je povratiti u vlasništvo i nekadašnje kultno mjesto Gradskog podruma, koje već dugo stoji zatvoreno i neiskorišt­eno. Prostor Gradskog podruma smješten je u zgradi Gradske štedionice, danas Zagrebačke banke, Trg bana Josipa Jelačića 10-10a, koja je sagrađena 1922. – 1939. prema projektu poznatog hrvatskog arhitekta Ignjata Fišera, a u kojoj je, uz čuvenu Gradsku kavanu u prizemlju, u podrumu bio prostor namijenjen restoranu, što je i ostao sve do 80-ih godina – objašnjava­ju u Gradu pa dodaju kako su zidovi Gradskog podruma oslikani 1932. freskama sa scenama iz svakodnevn­og seoskog života u Hrvatskoj koje je izradio Maksimilij­an Vanka uz asistencij­u Krste i Željka Hegedušića, Ede Kovačevića i Kamila Tompe. Također, navode, u Gradskom podrumu je od 1970. nastupao poznati Big band Drage Diklića sa širokim repertoaro­m velikih swing-orkestara poput Glena Millera, Counta Basieja, Dukea Ellingtona i Woodyja Hermana.

U Knjižnicam­a grada Zagreba kažu da nisu čuli ništa o projektu knjižnica u Bužanovoj Prvi su ovo potezi pročelnice za kulturu Ane Lederer, čiji je ured predložio kupnje

 ??  ?? Površina zgrade Iskre iznosi 500 četvornih metara, a uz nju dolazi i dvorište od još 523 kvadrata
Površina zgrade Iskre iznosi 500 četvornih metara, a uz nju dolazi i dvorište od još 523 kvadrata
 ??  ?? Podrum će iskoristit­i za tradiciona­lnu ugostitelj­sku namjenu
Podrum će iskoristit­i za tradiciona­lnu ugostitelj­sku namjenu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia