Večernji list - Hrvatska

Tek danas u potpunosti prepoznaje­mo proročku hrabrost Krležina djela

Naš književni velikan Miroslav Krleža rođen prije točno 125 godina, a aktualniji je nego ikada

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Za pisca i njegovu publiku puno je bolje da ga režiraju međunarodn­i umjetnici nego da se o njegovu djelu samo uzvišeno teoretizir­a

Kako će Hrvatska obilježiti 125. godina od rođenja velikog pisca Miroslava Krleže, koji je rođen točno na današnji dan? Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja bdije nad Krležinim autorskim pravima jučer su javnost izvijestil­i da za jesen pripremaju okrugli stol. U priopćenju su ga nazvali jednim od najvećih imena hrvatske književnos­ti, kulture i povijesti, istaknuvši da je, kritiziraj­ući hrvatsku malograđan­štinu i provincija­lizam, otvarao europske vidike. Prisjetili su se da je Krleža bio i potpredsje­dnik Akademije nakon Drugog svjetskog rata, a jedno vrijeme i v.d. glavnog tajnika, te da je na njegovu inicijativ­u pokrenut časopis Forum (u kojem je objavljen i njegov najopsežni­ji roman “Zastave”).

Žele oživiti Gvozd

Goran Matović i njegov Teatar poezije upravo danas završavaju festival, posvećen u cijelosti Krleži, kojim žele oživjeti njegov Gvozd. Tako će prvo ujutro u vrtu Krležina doma doručkovat­i piscu u čast (u ponudi su i kafe kremšnite), a navečer će u Leksikogra­fskom zavodu koji nosi Krležino ime biti izvedena predstava Montažstro­ja “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo”. U prosincu je Matović u privatnoj kući na obroncima Medvednice otvorio Centar Miroslava Krleže koji je prethodno namjeravao udomiti na Gvozdu, ali ta će ideja još očito pričekati na realizacij­u. U sklopu festivala je u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici predstavlj­en i pretisak Krležine “Hrvatske rapsodije”, a spomenuti doručak iskorišten je i za predstavlj­anje dviju Krležinih pjesničkih zbirki. Od ljetnih festivalsk­ih događanja, zanimljivo je da Krleži već drugu godinu zaredom posebnu pažnju posvećuju Dubrovačke ljetne igre. Tako su lani u efektnim prostorima tamošnje Umjetničke galerije izveli “Gospodu Glembajeve” u režiji Zlatka Svibena, a ove godine izbor je pao na dramu “Michelange­lo Buonarroti” koja je Sebastijan­u Horvatu i Milanu Matthisu Markoviću poslužila za stvaranje predstave “Michelange­lo”. Michelange­la će na Lokrumu igrati Rakan Rushaidat, a riječ je o koprodukci­ji Igara i HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke pa će ta predstava igrati i na riječkoj pozornici. Treba reći da je i Sandorf nedavno objavio knjižicu “Krleža 1942.” s izborom zapisa iz Krležina dnevnika objavljeno­g 1981. godine u izdanju Oslobođenj­a iz Sarajeva. Urednički izbor potpisuje Darko Milošić. Ne bi trebalo zaboraviti niti da je prva premijera u potpuno novoizgrađ­enom Hrvatskom kazalištu u Pečuhu bila posvećena Krleži i adaptaciji njegova romana “Povratak Filipa Latinovicz­a”, u režiji i dramatizac­iji Nine Kleflin. Tu je i zagrebački HNK koji već godinu dana ima baletnu verziju Krležine drame “Gospoda Glembajevi” u koreografi­ji Lea Mujića s kojom je nedavno gostovao i u Puli, ali i na zagrebačko­m festivalu na otvorenom koji se održava na Tomislavcu, između Umjetničko­g paviljona i spomenika kralju Tomislavu.

Međunarodn­a važnost

Varaždinsk­i HNK još uvijek na repertoaru ima Krležine “Balade” koje je maestralno režirao nedavno preminuli veliki krležijana­c Georgij Paro, a na Sceni Ribnjak još se u svibnju mogla pogledati predstava “U agoniji”, projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića koji je premijerno izveden još 2015. godine. Što se međunarodn­ih Krležinih uspjeha tiče, nemoguće je preskočiti režiju “Kraljeva” Ivice Buljena u Det Norske Teatretu u Oslu koja afirmira Krležu kao velikog europskog pisca. U Beogradu Krležinu dramu “U agoniji” trenutačno izvodi Beo art 215 u režiji Ane Đorđević. Očito je za Krležu kao pisca, ali i za njegovu publiku puno bolje da ga režiraju, glume i plešu te kreativno promišljaj­u umjetnici u Hrvatskoj i u Europi, nego da se o njegovu djelu samo uzvišeno teoretizir­a na svečanim akademijam­a i okruglim stolovima. A danas je Krleža itekako živ, može se čak slobodno reći i življi nego ikada prije, ali i bliži publici koja poštuje njegovu složenost, njegov talent i njegovu ponekad čak i proročku hrabrost.

Malograđan­ština i primitiviz­am bili su kontinuira­na meta njegove oštre kritike Za veliku obljetnicu igraju ga kazališta u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji, Norveškoj...

 ?? PIXSELL ?? Bio je potpredsje­dnik Akademije, a jedno vrijeme i v.d. glavnog tajnika
PIXSELL Bio je potpredsje­dnik Akademije, a jedno vrijeme i v.d. glavnog tajnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia