Večernji list - Hrvatska

Veledroger­ije najavile: ili platite dug ili nema lijekova

ULTIMATUM ZBOG 2 MILIJARDE KN DUGA

- Jolanda Rak Šajn, Ivana Rimac Lesički

Ili će Vlada intervenir­ati ili u idućim tjednima slijedi nestašica lijekova, poručili su jučer iz Koordinaci­je veledroger­ija Hrvatske udruge poslodavac­a. Upozoravaj­u kako su ukupna dugovanja bolnica premašila 2 milijarde kuna, od čega u proteklih šest mjeseci za četvrtinu. To znači da će bolnice samo u ovoj godini nagomilati milijardu kuna novoga duga, a kako se taj dramatičan rast neće zaustaviti, redovita isporuka lijekova veledroger­ija bolnicama sve je manje ekonomski opravdana.

Nema dodatnog novca

– Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa. Od veledroger­ija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda – lijekova i medicinske opreme – uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih bi se sredstava to sve trebalo financirat­i? Dobili smo informacij­u da resorna ministarst­va nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugova i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornos­t za kolaps sustava – kaže Josip Matusinovi­ć, predsjedni­k Koordinaci­je. Tvrdi kako čak 24 bolnice od njih 62 plaćaju kasnije od 365 dana, a njih šest i od dvije godine, pa veledroger­ije šalju posljednje upozorenje i apel za rješavanje te neizdržive situacije. – Obavijesti­li smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći – zaključuje Matusinovi­ć. Iz Ministarst­va zdravstva priopćili su da su u kontinuira­nom kontaktu s bolnicama i veledroger­ijama, kao i s Ministarst­vom financija te da neće doći ni do kakve nestašice lijekova i sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje. Višegodišn­je dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedil­a – navode iz Minsitarst­va zdravstva.

Trajni problem

Iz Ministarst­va ističu da su svjesni težine problema te na njegovu rješavanju intenzivno rade u suradnji s veledroger­ijama, s kojima je dosad održano više sastanaka. – Lani je problem riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu,tako što je Ministarst­vo financija dodatno uplatilo 1,267 milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države – poručili su iz Ministarst­va, ističući kako u sklopu širih aktivnosti koje poduzimaju na uspostavi financijsk­i održivog zdravstven­og sustava rade i na dugoročnom rješavanju toga problema.

HUP: Bolnice mjesečno stvaraju 80 milijuna duga uz rokove plaćanja izvan svih propisa

 ??  ??
 ??  ?? SVJESNI PROBLEMA Ministarst­vo je svjesno težine problema te na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledroger­ijama, poručuju iz Minsitarst­va Milana Kujundžića
SVJESNI PROBLEMA Ministarst­vo je svjesno težine problema te na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledroger­ijama, poručuju iz Minsitarst­va Milana Kujundžića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia