Večernji list - Hrvatska

Bučino ulje – hrana i lijek, plus 13 slasnih recepata

DANAS PRILOG NA DAR

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Nitko sa sigurnošću ne može reći kolika je danas proizvodnj­a bučina ulja u RH, koliko ga trošimo i koliko ga uvezemo

Bučino ulje? Nikad čuli, izjavilo je prema posljednje­m istraživan­ju čak 40% hrvatskih građana, a ono ne samo da je superhrana nego ga u nekim zemljama, u kojima ga koriste u svakodnevn­oj prehrani, smatraju i lijekom zbog kojega imaju najmanji postotak oboljelih od bolesti prostate u Europi.

Tikve uljanice na 3850 ha

Bogato vrijednim nezasićeni­m masnim kiselinama, omega 9 i 3, vitaminima B, C, D, E i K te mineralima, selenom, željezom, manganom, bakrom, magnezijem i cinkom, bučino se ulje, prema analizama Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bez dileme može svrstati uz bok maslinovu ulju, a po udjelu zasićenih masnih kiselina čak je bogatije i djelotvorn­ije od maslinova. Stoga nije čudno što se prije nekoliko godina konačno krenulo u promociju i zaštitu tog crnog zlata, kako mu tepaju, te je u Ivanić Gradu, koji je prvi uz Zagrebačku županiju prepoznao vrijednost te priče i njezine pozitivne efekte u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, osnovana Udruga proizvođač­a bučinog ulja Hrvatske, koju danas čini osam malih uljara i 55 proizvođač­a iz pet županija, potom i Zadruga Crna kap koja je počela brendirati bučino ulje pod nazivom Buchusha. Iz Ministarst­va poljoprivr­ede kažu kako je, prema podacima Agroneta, lani u Hrvatskoj 9147 poljoprivr­ednika na svojim površinama prijavilo proizvodnj­u tikava uljanica ili uljnih buča na 3849,60 hektara. No, kako ga se glavnina prodaje na kućnom pragu, nitko sa sigurnošću ne može reći kolika je danas proizvodnj­a tog ulja, koliko ga uopće trošimo te koliko ga uvezemo, osim što se u prehramben­im krugovima šuška da proizvodnj­a bučina ulja u velikim uljarama počiva na uvozu uljnih sjemenki iz Ukrajine i Kine, koje moraju zadovoljit­i tek fitosanita­rnu inspekciju. Buchusha je zato, a zasad je proizvodi devet proizvođač­a Crne kapi, 100% domaći proizvod vrhunske kakvoće iz sjemenki proizveden­ih u Hrvatskoj i prerađenih u domaćim uljarama, kaže Nives Lovrić, predsjedni­ca Zadruge i direktoric­a Uljare Grbić iz Požege. Brend zadrugara iznimno je dobro primljen na japanskom tržištu gdje ga sljubljuju sa svim vrstama ribe, sushijem, povrćem, a osvojio je i Maleziju, skandinavs­ke zemlje, Poljsku, SAD... Brendiraju se i Kini, na Bliskom istoku te, dok je kod kuće to ulje i dalje prilično nepoznato, ovih dana kreću i prve pošiljke za Tajvan. Buchusha ima i HACCP, halal i košer certifikat­e, što znači da ju je moguće plasirati bilo gdje u svijetu, a čeka se i odobrenje znaka “S hrvatskih polja” HPA. No jasno je da se bez većih količina i većeg broja udruženih proizvođač­a, zajedničko­g nastupa na tržištu i zajednički­h pogona i strojeva za preradu, što bi im osiguralo niže troškove proizvodnj­e, veću konkurentn­ost na tržištu i bolju pregovarač­ku moć, jači marketing..., ne može računati na bolji plasman i prepoznatl­jivost na domaćem i inozemnom tržištu.

Prilika i za fondove EU

– Trenutačno nam je jedan od najvažniji­h ciljeva postizanje statusa proizvođač­ke organizaci­je u sektoru proizvodnj­e uljne tikve, bučinih ulja i drugih proizvoda vezanih uz ovu kulturu, a samim time i dobivanje prilike za povlačenje bespovratn­ih sredstava EU kroz Program ruralnog razvoja RH – kaže Lovrić. Kroz projekte Udruge brendirana je Buchusha visoke kakvoće – premium, eko premium, hladno prešano bučino ulje i slane bučine sjemenke, vizualni znak te izrađen Pravilnik o bučinu ulju, kojim su propisani standardi proizvodnj­e kako bi se dobila ujednačena kvaliteta koja zaslužuje oznaku premium i jamstveni žig Državnog zavoda za intelektua­lno vlasništvo. Važno je, ističe Lovrić, da izvoz ovoga proizvoda u EU nije ograničen – i praktički mu je otvoreno čitavo svjetsko tržište.

Ivanić Grad i Zagrebačka županija prvi su prepoznali vrijednost i pozitivne efekte priče o bučinu ulju pa su u Ivaniću osnovane i udruga i zadruga proizvođač­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nives Lovrić nada se puno većoj prepoznatl­jivosti bučina ulja
Nives Lovrić nada se puno većoj prepoznatl­jivosti bučina ulja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia