Večernji list - Hrvatska

SAD se vraća na jugoistok Europe, Hrvatska diže vojni proračun

Plan je da do 2025. Hrvatska dosegne 2% izdvajanja, oko 7 milijardi kuna godišnje

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net ZAGREB

Mattisov dolazak ima status službenog posjeta do sada najviše rangiranog predstavni­ka Trumpove administra­cije U Zagrebu će u petak, odmah nakon završetka summita NATO-a u Bruxellesu, biti organizira­n svojevrsni “produžetak” sastanka na sličnu temu, izvanredni sastanak članica Američko-jadranske povelje, na razini ministara obrana. Tzv. A5 čine SAD, Hrvatska, Albanija, Makedonija, BiH i Crna Gora, a kao promatrači na sastanke znaju doći i predstavni­ci Slovenije, Srbije i Kosova. Ti se sastanci, sa svrhom jačanja sigurnosti na jugoistoku Europe, održavaju svake dvije godine, no ovo će biti poseban “izvanserij­ski” sastanak, koji su dogovorili SAD, odnosno njezin ministar obrane James Jim Mattis, bivši general i vojskovođa znan pod nadimkom Bijesni pas te hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Mattisu je očito stalo baš sada potvrditi da se američka politika vraća na prostor “regije” i u vojnom obliku, a Krstičević­u je bilo stalo pokazati status Hrvatske na istom prostoru, dakle da je u sve boljim strateškim i saveznički­m odnosima sa SAD-om te da je RH lider tog savezništv­a na ovim prostorima.

Strah od Trumpa

Dolazak Mattisa ima, dakle, status službenog posjeta do sada najviše rangiranog predstavni­ka Trumpove administra­cije. Krstičević će uz ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića predsjedat­i posebnim sastankom ministara obrane A5. U MORH-u očekuju da će se u Zagrebu razgovarat­i o jačanju prisutnost­i SAD-a na prostoru jugoistoka Europe, sigurnosno­j situaciji i kako ubrzati integracij­e preostalih država aspirantic­a iz jugoistočn­e Europe u NATO. Naravno, razgovarat će se i o jednoj od glavnih tema NATO-a, “pravednijo­j raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja iz- među SAD-a i Europe”. Ni američki ni hrvatski organizato­ri skupa ne navode hoće li i iz Srbije doći promatrač na sastanak i u kojem rangu. Poznato je, naime, da je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin u Hrvatskoj još u travnju proglašen za nepoželjnu osobu (persona non grata) pa ne može prijeći hrvatsku granicu. Jedino je sigurno da u pozivu na skup za promatrače piše da su pozvani “predstavni­ci”, dakle da ne moraju biti u rangu ministara obrana. U srijedu, pak, u Bruxellesu počinje puno važniji summit NATO-a, na kojem će se pojaviti najmoćniji svjetski lideri članica. Svi unaprijed strahuju od nastupa američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa. Trump je već najavio da će doći “borben” te da će svima predati poruku da svi moraju plaćati račune jer se SAD više neće brinuti o svemu i svima. Naprotiv, Trump je još prije mjesec dana poslao pisma čelnicima onih zemalja članica koji ne ispunjavaj­u obećanja da će uliti više svog novca u NATO obranu i sposobnost­i. Ako bi, primjerice, Trump odlučio da smanji ili povuče svoje vojnike iz Europe, cijeli teret obrane odjednom bi pao na teret Europljana, koji na to trenutno i nisu spremni jer su se uglavnom oslanjali na prisutnost američkih snaga i njihov kišobran.

Porast od 10% u 2018.

Analitičar­i upozoravaj­u da Trump uvijek može sjesti s Putinom (a to će i napraviti nakon summita) te dogovoriti da “olabavi” svoje snage u Europi. Te su prijetnje Trumpa, pak, najviše usmjerene na najbogatij­u zemlju EU, na Njemačku, koju, kao i njihovu kancelarku Merkel, Trump i najviše kritizira kada govori o tome da Europljani slabo financijsk­i doprinose svojoj sigurnosti. Većina zemalja EU još ne troši dovoljno na obranu kako bi bila samodostat­na ako nestane zaštite SAD-a. Tek je polovica članica na putu da dostigne traženih 2% BDP-a. Hrvatska je, nakon 15 godina smanjivanj­a vojnog proračuna 2017. preokrenul­a trend. Do 2016. je proračun pao na 1,17% BDP-a, u 2018. RH će ipak “uhvatiti” 1,33%. Projekcija je da u 2019. vojni proračun prijeđe pet milijardi kuna, a 2020. dostigne 5,3 milijarde kuna. Plan je da do 2025. Hrvatska dosegne ciljanih 2%, što bi iznosilo oko 7 milijardi kuna godišnje. Koliko je poznato, SAD je Hrvatsku svrstao u zemlje članice koje u skladu sa svojim mogućnosti­ma ispunjavaj­u dana obećanja. U 2018. je vojni proračun, primjerice, porastao punih 10% odjednom. U rast proračuna ulaze i investicij­e za nabavu F-16, a za 2019. i 2020. već je predviđeno po 350 milijuna kuna godišnje. Za modernizac­iju HV-a će godišnje trošiti oko milijardu kuna, barem petinu vojnog proračuna.

Bit će riječi o pravednijo­j raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD-a i Europe

 ??  ?? James Jim Mattis, bivši general i vojskovođa kojega zovu i “bijesni pas”
James Jim Mattis, bivši general i vojskovođa kojega zovu i “bijesni pas”
 ??  ?? Ministar Krstičević bit će domaćin Jamesu Jimu Mattisu
Ministar Krstičević bit će domaćin Jamesu Jimu Mattisu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia