Večernji list - Hrvatska

U Dubrovniku više nema opasnosti od ospica

- (Hina)

pritiske na rast cijene zaduženja. A kamata na državni dug determinir­a sve ostale kredite, od stambenih usmjerenih prema stanovništ­vu do investicij­skih kredita za poduzetnik­e. Slovenija ima kreditni rejting za nekoliko stupnjeva bolji od Hrvatske zbog čega plaća kamatu od svega 0,9 posto, a to joj čini gospodarst­vo konkurentn­ijim i daje podlogu za brži rast BDP-a, od čak 5 posto.

Izazov Uljanik i Petrokemij­a

Prve signale za rast rejtinga vidjet ćemo u kolovozu i rujnu kada će ocjenu za Hrvatsku revidirati Moody’s i S&P, pri čemu Moody’s ima dvije razine nižu ocjenu od investicij­ske razine. Analitičar­i očekuju da bi Moody’s mogao odmah i popraviti rejting pa se izjednačit­i s ostalim agencijama, dok bi S&P mogao popraviti izglede rejtinga na pozitivne u svojem izvještaju koji se očekuje 21. rujna. Makroekono­mist Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčevi­ć upozorava da na putu popravku rejtinga stoje dubioze iz Uljanika i Petrokemij­e koje mogu poljuljati stabilnost javnih financija jer potencijal­no mogu donijeti opterećenj­a i do tri milijarde kuna. Stoga upozorava da bismo se trebali uhvatiti u koštac s tim gubitašima kako se dubioze ne bi produbile.

– U Općoj bolnici Dubrovnik nisu zabilježen­i novi slučajevi ospica pa su jučer ukinute izvanredne mjere i zabrana posjeta bolesnicim­a. Odluku je donio ravnatelj bolnice Marijo Bekić po preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Slovenija ima kreditni rejting veći za nekoliko stupnjeva pa plaća kamate samo 0,9 posto Fitch Rating očekuje javni dug na razini od 71 posto BDP-a već do kraja iduće godine GORAN PAUK: Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj s dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a: u godinu dana provedeno je puno nevidljivi­h koraka da bi počela obnova.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia