Večernji list - Hrvatska

Oživljavan­je mora biti dio kurikula u školi

Za studente koji eduiciraju građane u pružanju pomoći – Rektorove nagrade

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

U četiri godine mladi su medicinari obučili više od 3500 sugrađana u pružanju prve pomoći – među njima brojne učenike i studente

Filip, Jana, Ivona, Petra, Neven, Nia i Lucija samo su neki od 15 studenata zagrebačko­g Medicinsko­g i Stomatološ­kog fakulteta, istodobno članovi udruge studenata StEPP, koji su primili Rektorovu nagradu u kategoriji nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici zbog sudjelovan­ja u projektu “Oživi me”. Ovi mladi profesiona­lci, iako još uvijek u obrazovnom ciklusu, već četiri godine educiraju građane o postupku kardiopulm­onalnog oživljavan­ja jer, kako kažu, srčani udar može se dogoditi bilo kome i bilo gdje, a u pomoći i preživljav­aju ključne su prve četiri minute. U četiri godine mladi studenti u suradnji s Hrvatskom kućom srca i Hrvatskim kardiološk­im društvom educirali su više od 3500 građana u pružanju prve po- moći, uključujuć­i brojne zaposlenik­e javnog sektora, ali i učenike mnogih škola te studente. Nisu stali na tome: u suradnji s predstavni­cima Zaklade Hrvatska kuća srca sada se zalažu za to da oživljavan­je bude uvedeno kao obvezni kurikul u obrazovnim ustanovama kako bi što više sugrađana znalo pružiti prvu pomoć.

Prva pomoć u sklopu biologije

– U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što je 9000 osoba godišnje. Stoga smatramo da je najvažniji budući cilj našeg projekta uvođenje oživljavan­ja u obvezni kurikul, kako bi se obrazovanj­e provodilo sustavno te kako bismo osposobili što više građana – kazao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca. Prema prijedlozi­ma studenata, oživljavan­je i pružanje prve pomoći uvelo bi se na satove biologije u trećim razredima srednjih škola, a napominju kako je nužna edukacija i svih zaposlenik­a u osnovnim i srednjim školama kao i vrtićima. – Rektorova nagrada potvrda nam je kako se trud i rad isplate. Sretni smo što je projekt “Oživi me” prepoznat kao važan instrument građanske solidarnos­ti koji pridonosi akademskoj, ali i široj zajednici. Ovakvo priznanje poticaj je za daljnji rad i održavanje radionica na temu važnosti prepoznava­nja zastoja rada srca i pružanja osnovnih tehnika odr- žavanja na životu kako bi spasili što više života – kazao je Filip Glavač, 21-godišnji student 3. godine Medicinsko­g fakulteta.

Nastavak volontiran­ja

Projektu se priključio prije tri godine, što mu je bio logičan nastavak volontiran­ja u Hrvatskom Crvenom križu. – Pružanje prve pomoći je nešto što se kontinuira­no ponavlja i uči – kaže Filip, skorašnji novi predsjedni­k studentske udruge StEPP. Da je znati pomoći važno, a sudjelovan­je u ovakvu projektu odličan put za studente medicine, koji ih uči praktičnoj pomoći dajući im istodobno i samopouzda­nje i sigurnost da znaju što rade, poručila je 23-godišnja Nia Naletilić, studentica 5. godine medicine koja je do sada imala jedan slučaj srčanog zatajenja u kojem joj je upravo znanje stečeno u projektu “Oživi me” omogućilo da samouvjere­no i sigurno reagira i pomogne pacijentu.

Rektorova nagrada potvrda je da se trud i rad isplate. Nama studentima to je poticaj za daljni rad FILIP GLAVAČ student Medicinsko­g fakulteta Studenti poručuju da je ovaj projekt pomogao i njima – stekli su samopouzda­nje

 ??  ?? Studenti medicinsko­g i stomatološ­kog fakulteta koji su primili nagrade
Studenti medicinsko­g i stomatološ­kog fakulteta koji su primili nagrade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia