Večernji list - Hrvatska

Osam gradonačel­nika traži da Bernardić ode?

Na sjednici Odbora očekuju se suspenzije za pučiste

- Petra Maretić Žonja

I “pučisti” imaju mogućnost da organizira­ju četvrtinu članova Glavnog odbora da na sjednici zatraže raspravu o povjerenju Bernardiću petra.maretic@vecernji.net Kako će se rasplesti kriza u SDP-u na subotnjoj sjednici Glavnog odbora, glavno je pitanje o kojem se u Partiji govori. Jedino o čemu obje struje razmišljaj­u jest koji su sve scenariji mogući i kako se postaviti. Što zapravo znači da u ovom trenutku baš nitko ne zna što će se u subotu točno dogoditi. Nekoliko je mogućih scenarija.

Skupljanje kvoruma

Jedan, možda i najrealnij­i, jest da se na dnevnom redu pojavi pitanje sankcionir­anja glavnih kolovođa pobune protiv Davora Bernardića, trojice članova Predsjedni­štva stranke, Siniše Hajdaš Dončića, Peđe Grbina i Mihaela Zmajlovića. Nema sumnje da ekipa oko Bernadića želi kazniti pučiste, ali je pitanje imaju li za to 52 potrebne ruke u Glavnom odboru za takav prijedlog. S druge strane i “pučisti” imaju mogućnost da organizira­ju četvrtinu članova Glavnog odbora da zatraže na sjednici raspravu o povjerenju Davoru Bernardiću. No i tu se postavlja pitanje koliko je realno da takav prijedlog prođe. Opcija je i da se na sjednici Glavnog odbora uopće ne skupi dovoljno članova, odnosno da ne bude kvoruma tako da se nikakva odluka zapravo i ne može donijeti. Neki vjeruju i da bi se na sjednici Glavnog odbora trebala otvoriti dva paralelna procesa, odnosno trebala razriješit­i dva pitanja – sankcije za pučiste, ali i pitanje odlaska predsjedni­ka stranke Davora Bernardića. Što će se na kraju dogoditi, brzo će se vidjeti, a razvoju situacije moglo bi “kumovati” i novo pismo osam mladih SDP-ovih gradonačel­nika. Oni su i sa svojim prvim pismom u kojem su poručili da su za nove unutarstra­načke izbore, ali ne na način na koji Hajdaš Dončić i Grbin ruše šefa, izazvali pravu pomutnju. Iako se pismo još uvijek piše i trebalo bi biti objavljeno ovih dana, smjer u kojem će osmorka navodno ići jest – Davor Bernardić mora otići, što prije, a stranku kao stabilizac­ijski predsjedni­k do EU izbora treba preuzeti Zlatko Komadina, kao potpredsje­dnik stranke koji je na zadnjoj konvenciji dobio najveći broj glasova delegata.

Udarac za “pučiste”

Bude li pismo doista takvo, bit će to znak i da je osam gradonačel­nika u međuvremen­u znatnije promijenil­o stav s obzirom na to da su u prvom pismu tražili nove izbore i za šefa i za vodstvo i Glavni odbor. Nova verzija značila bi da su pristali da se ti stranački izbori održe tek za godinu dana, što bi u slučaju da Bernardić doista ode, bio još jedan udarac za “pučiste”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia