Večernji list - Hrvatska

Dačić Berlinski proces započeo kritikama i cinizmom

-

Britanski ministar za Brexit David Davis, zadužen za izlazak Ujedinjeno­g Kraljevstv­a iz Europske unije, podnio je ostavku u vladi premijerke Therese May u znak protesta protiv njezina plana, za koji tvrdi da će Britancima nakon izlaska iz EU dati samo “iluziju”, ne i pravi suverenite­t. Odmah se nagađalo da bi ostavka Davisa mogla potaknuti i druge najtvrđe zagovornik­e Brexita unutar vlade premijerke May da učine isto, što se potvrdilo i uoči zaključenj­a ovog izdanja, kad je ostavku dao i ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Razmišljan­je tijekom vikenda

Obojica su se u petak navečer, na kriznom sastanku članova vlade, nekako suglasili s planom premijerke May da budući odnosi UK-a s Unijom zadrže “zajednička pravila” o razmjeni robe, što bi značilo da Britanci automatski prihvaćaju neka od pravila koja se određuju u Bruxellesu, samo bez njihova glasa, za razliku od situacije kad su članovi EU. No, Davis se pobunio protiv tog plana jer, kako je zaključio nakon razmišljan­ja tijekom vikenda, “pre- Sve je ovo predstava, da mi u zemlji koja je odlučila izaći iz EU razgovaram­o o europskoj budućnost zapadnog Balkana, primijetio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić jučer u Londonu na početku summita Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu, u kojem sudjeluje 6 balkanskih i 8 država članica EU. – Ali sve predstave trebale bi završiti nečim što je dobro za sve – dodao je Dačić. Britanci su preuzeli domaćinstv­o summita kako bi pokazali da ne žele prestati igrati aktivnu ulogu na zapadnom Balkanu. Na tom području London i Bruxelles zasad ostavljaju dojam da rade usklađeno bez obzira na polušale Ivice Dačića, koji je pokušao iskoristit­i i primjer kršenja vladavine prava u Poljskoj kao izgovor: – Sretan sam što se sljedeći ovakav summit održava u Poljskoj, gdje možete okupiti predstavni­ke civilnog društva pa neka vam oni govore kako je u EU. daje Europskoj uniji kontrolu nad velikim dijelom naše ekonomije i sigurno ne znači vraćanje kontrole nad našim zakonima u bilo kakvom stvarnom smislu”. Do londonskih je medija još tijekom vikenda neslužbeno procurilo da je i Boris Johnson toliko nezadovolj­an dogovorom postignuti­m u petak da ga je nazvao riječju koju je na hrvatski možda najprecizn­ije prevesti kao “sranje”. Nije zapravo jučer u Londonu bilo uopće jasno gdje je Johnson, jer je propustio krizni sastanak u vladi i planirano pojavljiva­nje na summitu o zapadnom Balkanu, koji je njegovo ministarst­vo organizira­lo. No, oko 16 sati po hrvatskom vremenu i on je objavio da daje ostavku.

Neizvjesna sudbina May

Dvije godine, od referendum­a o izlasku iz EU do tog sastanka u petak prošlog tjedna, u vladajućoj Konzervati­vnoj stranci vladale su frakcijske borbe i pregovori o tome kako bi taj Brexit uopće trebao izgledati: tvrdi izlazak iz EU koji razvrgava sve odnose, meki izlazak koji zadržava neke odnose i pravila EU, nikakav sporazum o izlasku… Britanci su dvije godine pregovaral­i sami sa sobom, unutar svoje vlade i unutar Konzervati­vne stranke, umjesto da pregovaraj­u s EU o načinu izlaska i o budućim odnosima. Zbog ostavke Davisa i Johnsonsa, politička sudbina Therese May, ali i sudbina pregovora o Brexitu, ponovno je dramatično neizvjesna.

Jučer u Londonu nitko nije znao gdje je Boris Johnson, a onda je popodne dao ostavku

 ?? REUTERS ?? Boris Johnson Ministar vanjskih poslova bio je jedan od najtvrđih zagovornik­a Brexita U povodu odluke suda da se stranci ne isplati 2,35 milijuna eura zbog navoda o korupciji
REUTERS Boris Johnson Ministar vanjskih poslova bio je jedan od najtvrđih zagovornik­a Brexita U povodu odluke suda da se stranci ne isplati 2,35 milijuna eura zbog navoda o korupciji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia