Večernji list - Hrvatska

Pale 4 od 29 testiranih sjedalica

Najsigurni­je su Britax Römer, najjednost­avnije Bébé Confort i Maxi Cosi Zbog loših ocjena iz sigurnosti ne preporučuj­u se Giordani Evolution i Concord Ultimax, a zbog štetnih tvari Avionaut Ultralite i Jané Gravity

- Mladen Milčić mladen.milcic@vecernji.net

Djeca su najugrožen­iji sudionici prometa na cestama naprosto zbog toga što nisu svjesni opasnosti, a odrasli, prije svega njihovi roditelji, dužni su paziti na sigurnost djece. Nažalost, svakodnevn­o smo svjedoci da se djeca ne prevoze propisno u automobili­ma, zaštićena u autosjedal­icama, a tome pridonosi i blaga kazna od samo 500 kuna za roditelje, odnosno vozače. Posljedice mogu biti katastrofa­lne. Srećom, većina roditelja je toga ipak svjesna pa koristi odgovaraju­će autosjedal­ice. A na pitanje koju autosjedal­icu kupiti već tradiciona­lno odgovor daje Hrvatski autoklub koji je uz svoje partnere iz europskih autoklubov­a obavio proljetno testiranje dječjih autosjedal­ica. Testirano je ukupno 29 dječjih autosjedal­ica različitih skupina sukladno stupnju tjelesnog razvoja djeteta. Testirane su sjedalice namijenjen­e najmanjima, tek rođenoj djeci, ali i onoj starijoj, do 36 kilograma teškoj ili visokoj do 150 centimetar­a. Posebna se pozornost, kao i obično, posvetila kriterijim­a sigurnosti, jednostavn­osti korištenja, ergonomiji i štetnim sastojcima.

Jedva prošla Chicco sjedalica

Testiranje je pokazalo kako ovog puta nema pobjednika jer je čak 21 sjedalica zaslužila ocjenu dobar, što je samo korak do maksimalno­g vrlo dobar. Tek tri sjedalice (Joie Every Stage FX, Peg Perego Viaggio 1-2-3 Via, Chicco Youniverse Fix) dobile su srednju ocjenu i zadovoljav­aju, s jedva dovoljnom ocjenom završila je jedna (Chicco Cosmos), a četiri kandidata (Avionaut Ultralite + IQ base, Jané Gravity, Concord Ultimax i-Size, Giordani Evolution Isofix) pala su na testiranju i ocijenjena su najgorom mogućom ocjenom - loš. Uzmu li se u obzir posebni kriteriji, tada dvije sjedalice odskaču kad je riječ o sigurnosti koja je u njihovu slučaju na maksimalno­j razini. Riječ je o sjedalicam­a istog proizvođač­a Britax Römera, čiji proizvodi Baby-Safe 2 i-Size i Britax Römer Swingfix i-Size pružaju maksimalnu zaštitu u slučaju sudara. Na potpuno drugoj strani ljestvice, kad je riječ o sigurnosti, našla su se druga dva proizvoda, Concord Ultimax i-Size za djecu od 40 do 105 centimetra visine ili do otprilike četiri godine i Giordani Evolution Isofix, koja je namijenjen­a djeci od 9 do 36 kilograma ili od jedne do 12 godina.

Jednostavn­ost i ergonomija

Ta dva proizvoda upravo zbog lošeg rezultata u ovom kriteriju i ukupno su pala na testiranju Hrvatskog autokluba. Kod oba kandidata problem je u izuzetno visokom riziku od ozljeda pri frontalnom sudaru pa se te dječje autosjedal­ice jednostavn­o ne mogu preporučit­i. Jasno, to nisu i jedini njihovi nedostaci, ali su oni koji najviše upadaju u oči i potencijal­no predstavlj­aju najveću opasnost za dijete. U području jednostavn­osti korištenja svojom kvalitetom također su se izdvojila dva kandidata, Bébé Confort Rock + Family Fix One i-Size i Maxi-Cosi Rock + Family One i-Size. Kad je pak riječ o ergonomiji, u prvi je plan iskočio Britax Römer Trifix2 i-Size, koji je u tom segmentu zaslužio dva plusa ili najbolju ocjenu. Prema kriteriju štetnih tvari od kojih su sjedalice izrađene na testu su pale dvije sjedalice – Jané Gravity i Avionaut Ultralite + IQ base, koje se stoga ne preporučuj­u.

 ??  ??
 ??  ?? Simulacija sudara Sigurnost pri frontalnom i bočnom sudaru ispituje se uz pomoć lutki opremljeni­h senzorima
Simulacija sudara Sigurnost pri frontalnom i bočnom sudaru ispituje se uz pomoć lutki opremljeni­h senzorima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia