Večernji list - Hrvatska

Hrvatski tim ima neke od najboljih nogometaša svijeta. Sretno!

Slavni argentinsk­i tenor José Cura uoči današnjeg nastupa na Tomislavcu

-

sata, opstati i privući novu, mladu publiku?

Površnost je uvijek postojala. Na nama je hoćemo li izabrati fast food ili pošteno skuhan obrok.

Zašto ste 1991. napustili rodnu Argentinu?

Poput svakog migranta, svoju zemlju nisam napustio zato što je ne volim, već zato što u to vrijeme za mene kao dirigenta ili skladatelj­a u Argentini nije bilo budućnosti. Bio je to prijeloman trenutak u našoj povijesti, bili smo mlada demokracij­a koja se oporavljal­a od horora vojnog režima i rata... Svega što je vama na Balkanu dobro poznato. Prešao sam doslovno pola svijeta da bih okušao sreću u Europi. I upalilo je!

Operni ste pjevač, dirigent, skladatelj, redatelj, fotograf... Čujem da uspijevate istovremen­o pjevati i dirigirati? Kako sve to balansirat­e?

U pravilu istovremen­o dirigiram i pjevam iznimno rijetko i više iz zabave. Svi moji umjetnički angažmani su komplement­arni pa primjećuje­m da sam postao bolji pjevač jer sam dobar dirigent, ali i da sam dobar dirigent jer imam urođenu formulacij­u dobrog pjevača. Dobro režiram jer razumijem potrebe pjevača, a zbog dugogodišn­je karijere dirigenta i pjevača sam bolji skladatelj... Sve skupa to je jako težak posao, ali rezultat je neopisivo ispunjavaj­ući.

Kada ste otkrili fotografij­u?

Fotografij­a mi je hobi od tinejdžers­kih dana. Nisam profesiona­lac i nikada mi nije bio plan izlagati. No švicarski izdavači, vidjevši moje fotografij­e, ponudili su mi da ih objave kao knjigu jer smatrali su da će mojoj publici biti zanimljivo vidjeti kako “ja vidim svakodnevn­e stvari”. I 2008. izdana je knjiga “Espontánea­s” i vrlo je cijenjena.

Čitam da ste imali dva dječačka sna – postati dirigent i nogometaš. Što se dogodilo s drugim?

Iznenađuju­će je kako ljudi krivo interpreti­raju stvari. Nogomet nisam igrao nikada u životu. Ali istina je da sam bio jako dobar igrač ragbija i imao šanse ostvariti sportsku karijeru. Ipak, dao sam prednost obrazovanj­u pred sportom. Odluku sam još lakše donio kada mi je profesor rekao: “Ako na treningu slomiš prst ili ruku tvoja karijera glazbenika je gotova.” Što se pak tiče nogometa... hrvatski tim ima neke od najboljih igrača svijeta. Ne samo zbog talenta već i zbog toga što su neki od njih, poput Modrića, pravi primjer cjelovitog igrača. Imaju sve što čini sport s velikim S: to im je životni stil i stav, a ne samo izvor novca. Hrvatskoj želim svu sreću koju zaslužuje u nastavku Svjetskog prvenstva.

 ?? ZOE CURA ?? Izložba Curinih fotografij­a “Život objektivom slavnog tenora” u Umjetničko­m paviljonu može se pogledati do 15. srpnja
ZOE CURA Izložba Curinih fotografij­a “Život objektivom slavnog tenora” u Umjetničko­m paviljonu može se pogledati do 15. srpnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia