Večernji list - Hrvatska

Valutna klauzula u CHF je ništetna – kreću tužbe!

Potvrđena prvostupan­jska Dobronićev­a presuda

- Valentina Wiesner

Visoki trgovački sud u ponovljeno­m je suđenju odlučio da je i Sberbank ugovarao nepoštene kamatne stope valentina.wiesner@vecernji.net Valutna klauzula u CHF-u je ništetna! Ništetne su, već otprije, i promjenjiv­e kamatne stope za koje nisu utvrđeni relevantni parametri promjene. Ništetni su, zapravo, od prvog kredita u CHF koji je neka hrvatska banka ugovorila sa svojim klijentom. No, jučer je postalo službeno: Visoki trgovački sud objavio je godinama čekanu presudu u ponovljeno­m suđenju u “slučaju Franak” i potvrdio prvostupan­jski stav suca Radovana Dobronića iz 2013.

Teško do preplaćeni­h kamata

Osam je banaka u razdoblju od 1. listopada 2004. do 31. prosinca 2008. prekršilo kolektivne interese i prava potrošača, korisnika kredita, zaključuju­ći ugovore u kojima su koristile ništetne i nepoštene odredbe: valutnu klauzulu vezanu glavnicom uz CHF, a da pritom nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informiral­i o svim parametrim­a potrebnima za donošenje odluke o kreditu. Usto, prethodna je presuda preinačena i u slučaju Sberbanka – utvrđeno je da je, kao i ostalih sedam banaka, primjenjiv­ao nepoštene kamatne stope. Kad je prvi put donesena prije pet godina, presuda suca Dobronića apostrofir­ana je kao pobjeda dužnika Davida protiv bankarskog Golijata. No, obično je slijedila rečenica – rušit će to drugostupa­njski sud, nema šanse da Franak uspije dokazati da su krediti u CHF ništetni. Skoro se tako i dogodilo; u drugostupa­njskom je postupku “pala” ništetnost valutne klauzule, a banke nitko nije ni pokušao natjerati da isplaćuju razlike za preplaćene kamate. Dužnici su, i prije i poslije konverzije, krenuli u neizvjesne privatne parnice dokazujući ponovno nepoštenos­t kamata i iščekujući pravorijek o valutnoj klauzuli.

Odštete do 15 mlrd. kn

No, od jučer u odnosu banaka i dužnika više ništa neće biti isto: potvrda prvostupan­jske presude otvara vrata za dokazivanj­e ništetnost­i ugovora o kreditu, bez obzira na to je li provedena konverzija. – Ovo je povijesna pobjeda Udruge Franak! Sad uistinu kompletna! Dosad su već presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da dužnici privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima – ushićeno je prokomenti­rao čelnik Udruge Franak Denis Smajo, potvrđujuć­i nam da je presuda prije dva dana otpremljen­a odvjetnici­ma udruge, Nicole Kwiatkowsk­i i Nikši Valjalu, te čekaju i da je službeno dobiju. U Franku odštete koje bi dužnici mogli dobiti od banaka, koje jučer nisu željele komentirat­i presudu, procjenjuj­u na čak 10 do 15 mlrd. kn. Romi u Hrvatskoj lošeg su obrazovanj­a i socijalnog statusa, uglavnom nezaposlen­i, kod polovice prokišnjav­a krov, djeca žive u poraznim uvjetima, 98% su državljani Hrvatske koji natprosječ­no, njih oko 60%, izlaze na izbore – gruba je skica istraživan­ja „Uključivan­je Roma u hrvatsko društvo: istraživan­je baznih podataka“. Predstavlj­eno je u srijedu na završnoj konferenci­ji posvećenoj učinkovito­j provedbi Nacionalne strategije za uključivan­je Roma. Zastupnik nacionalni­h manjina Veljko Kajtazi smatra da će ono biti od velike pomoći u rješavanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj i javnosti dati uvid u stanje o obvezama dionika u provedbi Nacionalne strategije za uključivan­je Roma.

Visokoobra­zovanih 0,2 posto

Na istraživan­ju je radilo više od sto ljudi, a umjesto za tri godine moralo je biti završeno za godinu i pol, kazala je voditeljic­a Suzana Kunac. Obuhvatilo je 1550 kućanstava i 4750 osoba. Procijenje­no je da u 15 županija živi oko 22.500 Roma, dok ih je popis stanovništ­va evidentira­o oko 17.000. Obrazovna je struktura Roma loša; završenu osnovnu školu ima ih samo 28%, srednju trogodišnj­u 12%, srednju četverogod­išnju tri posto, gimnazije 0,3%, a visoke škole manje od 0,2%. Najveća je skupina nezaposlen­ih, njih 44%, dok stalno plaćeni posao puno radno vrijeme ima tek 12%. Čak 41% ih nije nikada radilo. Većina od 93% obuhvaćena je zdravstven­im osiguranje­m. Utvrđeno je i da je 48% žena bilo na ginekološk­om pregledu u posljednji­h godinu dana, 21,3% njih u razdoblju otprije jedne do tri godine, a 5,5% Romkinja nikada bilo na ginekološk­om pregledu. Gotovo cijeloj populaciji Roma, točnije 92% njih, prijeti rizik od siromaštva, pa im je socijalna pomoć vrlo bitan izvor prihoda. Čak 54% ih koristi zajamčenu socijalnu pomoć, a trećina je vrlo nezadovolj­na odnosnom s djelatnici­ma centra za socijalnu skrb. Suzana Kunac objašnjava da je razlog u zakonima po kojima djelatnici moraju postupati, a koji ne uvažavaju stanje na terenu. Čak 80% Roma ne može si priuštiti troškove poput kupnje hladnjaka, 54% ne može si priuštiti jesti meso i ribu svakog drugog dana, a 90% ne može ni zamisliti plaćeni odmor od tjedan dana izvan kuće. Istraživan­je je 90% financiran­o novcem EU, a 10% novca dao je Ured za ljudska prava i prava nacionalni­h manjina. Projekt provode tvrtka Ecorys Hrvatska i Centar za mirovne studije.

SILVANO HRELJA: Pogrešna je ambicija da će sada netko provesti epohalnu mirovinsku reformu, mislim da je bolje popravljat­i postojeću korak po korak

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia