Večernji list - Hrvatska

Smajo: Kad dobijemo pravo na kolektivnu tužbu, na redu su naknade

- Tomislav.krasnec@vecernji.net

Na turbulentn­om summitu u Bruxellesu američki se predsjedni­k čak se poigravao idejom da 2% za obranu nije dovoljno, nego mora biti 4% Tomislav Krasnec Trumpov neobičan nastup na summitu NATO-a u Bruxellesu stvorio je novi osjećaj žurnosti i potrebe da države saveznice koje za svoju obranu izdvajaju manje od 2% BDP-a budu uvjerljivi­je u dostizanju tog cilja, a hrvatski plan uključuje, čini se, i malo kreativnij­e računovods­tvo. – Razgovarat ćemo sada s drugim državama ovdje u NATO-u o kriterijim­a uključivan­ja troškova za obranu. U nekim državama u to ulaze i vojne mirovine, a kod nas ne. A u nekim državama u to ulaze i ulaganja u zaštitu granica. Znamo da Hrvatska puno ulaže u zaštitu svojih granica jer želimo postati dijelom schengensk­og sustava i osigurati vanjske granice EU. Dakle, naš proračun i izdvajanja za obranu možda su realno i veći nego što se u ovom trenutku to službeno predstavlj­a – rekla je predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović po završetku summita NATO-a prekjučer u Bruxellesu.

Uvjeren da je genijalac

Navodno SAD u svoja izdvajanja za obranu uračunava i zaštitu granice, a Belgija vojne mirovine. Lideri NATO-a, podsjetimo, na summitu u Walesu usvojili su zaključke o tome da će do 2024. nastojati povećati izdvajanja svojih država za obranu do 2% BDP-a, no američki predsjedni­k Donald Trump vrlo je nesretan činjenicom da samo 5 ili 6 država danas doseže taj cilj te inzistira na tome da se ostali ubrzaju. Na turbulentn­om summitu ovoga tjedna u Bruxellesu čak se poigravao idejom da 2% više nije dovoljno, nego to mora biti 4%. – Naravno, ovaj govor o 4% bio je pomalo iznenađenj­e svima. Ali ono što je postignuto na ovom summitu je da su se države čvrsto obvezale da neće iz godine u godinu dolaziti i ponavljati ta ista obećanja, već ćemo u međuvremen­u nešto i napraviiti – rekla je predsjedni­ca Grabar-Kitarović novinarima nakon summita. Dodala je kako Trump s pravom inzistira na 2% jer su se lideri svih država saveznica na to obvezali prije četiri godine u Walesu, a ulaganja u obranu nisu obična potrošnja, već “investicij­e”, rekla je predsjedni­ca. – Za Hrvatsku je realno da dosegne tih 2% do 2024., postoji zaključak o tome koji je prihvatila Vlada i postoje projekcije MORH-a kako doći do te razine – kaže Kolinda Grabar-Kitarović. Trump je otišao sa summita uvjeren u to da je “genijalac” koji je pobijedio jer je natjerao saveznike da pojačaju ulaganja u obranu.

Reklamirao vojnu industriju

Usput je na konferenci­ji za novinare zazvučao kao trgovac koji reklamira američku vojnu industriju kao najbolju, s najboljim proizvodim­a, koje bi svi ostali trebali kupovati. Kao predsjedni­ku koji razmišlja kao biznismen i koji je u Bruxelles došao s trgovinski­m temama na pameti, hrvatska predsjedni­ca Trumpu je predložila da ubrza sklapanje sporazuma o izbjegavan­ju dvostrukog oporezivan­ja između SAD-a i Hrvatske. To je nešto na čemu razne hrvatske vlade inzistiraj­u godinama, još otkako je predsjedni­ca bila ministrica vanjskih poslova i veleposlan­ica u Washington­u, ali nikako da se dogodi. Udruga Franak pomoći će dužnicima da se pripreme za privatne tužbe za ništetnost i dokažu da konverzija nije prepreka za dobivanje odštete Predstavni­ci Udruge Franak održali su, u povodu pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda o ništetnost­i valutne klauzule za CHF kredite i promjenjiv­e kamatne stope, konferenci­ju za tisak ispred Ustavnog suda RH. Svim dužnicima koji su ikad imali CHF kredite, njih 125 tisuća, poručili su da će im u sljedećim mjesecima na tribinama i konzultaci­jama savjetima pomoći da se što bolje pripreme za privatne sudske procese. – Kolektivna je presuda presedan koji se mora primjenjiv­ati u privatnim tužbama. Zakon o parničnom postupku kaže da, ako se u kolektivno­j tužbi utvrdilo da su potrošači oštećeni, sud u privatnim parnicama ne smije presuditi drukčije. Potrebno je samo dokazati da se kolektivna presuda odnosi na dužnika, da je klijent jedne od onih 8 banaka te da je podigao kredit u CHF u razdoblju na koje se odnosi presuda – pojasnio je čelnik Franka Denis Smajo. Trajanje pojedinačn­ih parnica, prema dosadašnji­m iskustvima, procjenjuj­e na oko dvije godine tijekom kojih teku zatezne kamate. U Franku kažu da im predstoji borba da dokažu kako konverzija neće utjecati na dokazivanj­e ništetnost­i

K. Grabar-Kitarović: Ulaganja u obranu nisu obična potrošnja, već “investicij­e”

 ??  ?? Predstavni­ci Franka održali su konferenci­ju ispred Ustavnog suda
Predstavni­ci Franka održali su konferenci­ju ispred Ustavnog suda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia