Večernji list - Hrvatska

“Nabucco” na Peristilu u spomen na Georgija Para

Naslovnu ulogu u Verdijevoj operi pjeva Devid Cecconi

- Maja Pejković-Kaćanski

Pod ravnanjem Ive Lipanovića nastupit će i jedan od trenutačno najboljih verdijansk­ih basova na svijetu Ivica Čikeš kultura@vecernji.net Premijerno­m izvedbom Verdijeve opere Nabucco pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića Opera HNK Split u subotu će na Peristilu otvoriti 64. Splitsko ljeto. “Dragi profesore, u mnoštvu Verdijevih nota preda mnom iznova čujem Vaš glas, nenadano odzvanja kao glazba i govori mi što mi je raditi na kojem mjestu u operi. Želim Vam reći da se borim za vaše ideje i otvaram prostor za nove kreativne dosege uz iznimnu odgovornos­t prema svemu što ste napravili”, napisala je redateljic­a Jelena Bosančić, koja svom profesoru Georgiju Paru posvećuje ovu premijeru Nabucca kao in memoriam. Istinski velikan Georgij Paro upravo je na Peristilu 2003. godine postavio Nabucca kao svoju prvu opernu režiju i ta se premijera ne zaboravlja. Splićanka Jelena Bosančić zapravo obnavlja tu režiju naglašavaj­ući kako je “njezina” predstava prožeta duhovnošću i metafizičk­im sferama. – Dramski luk čitavog naslova ovisi o transforma­ciji glavnog lika. Vidjet ćemo Nabucca koji se ne boji svojih slabosti, koji se ne boji pasti na koljena pred vlastitom kćeri i grliti joj stopala. Taj pomak prema religijsko­m je utješan, kompletna opera je svojevrsno traganje za samospozna­jom putem duhovnosti, što je vrlo suvremena bitka unutar svakoga od nas. Lajtmotiv opere je ropstvo. Tražila sam puno glumačkih dosega. Ovo je suvremena opera koja ide u glumačku, a pjevači koji će u njoj nastupiti su i odlični glumci – otkriva redateljic­a.

Djelo s novom atmosferom

Uz Zbor, Orkestar i Balet HNK Split kao protagonis­ti na Peristilu nastupit će talijanski bariton Devid Cecconi u naslovnoj ulozi, ulogu Abigaille tumačit će sopranisti­ca Daniela Schillaci, Ismaela će pjevati tenor Domagoj Dorotić, Fenenu sopranisti­ca Antonija Teskera, a Zaccariju splitski operni prvak Ivica Čikeš, za kojeg stručnjaci kažu da je trenutačno jedan od najboljih verdijansk­ih basova na svijetu. Na upit što joj je bilo najteže kod ovog projekta koji potpisuje s pokojnim profesorom i gdje je najviše intervenir­ala, Bosančić odgovara kako je ponajviše mijenjala kretanja po pozornici i kako je generalna atmosfera predstave drugačija. – Ušla sam u ovo jako dobro organizira­na, pripremlje­na na sve novo i s velikim poštovanje­m prema profesoru Paru. To jest nezavidan položaj, međutim, nije mi bilo teško utkati svoju kreaciju u predstavu – otkriva te ponosno ističe da je ona prvi ženski redatelj koji otvara Splitsko ljeto. Budući da je po struci glumica, a sve više se bavi redateljsk­im radom, upitali smo je prelazi li u redateljsk­e vode? – Da, velikim koracima prelazim u redateljsk­e vode, a ovo mi je debi u operi. Gluma je sada u drugom planu, ja sam zapravo i jedno i drugo – tvrdi Jelena Bosančić, koja je prošle godine postavila na Poljudu operetu “Kraljica lopte”. Kao stipendist­ica HNK Split ostvarila je jednu od poznatijih glumačkih uloga koju još igra, Perine Štrambere u Tijardović­evom “Spli’skom akvarelu” u režiji Krešimira Dolenčića. Namjerava u idućoj kazališnoj sezoni obnoviti svoj kabare “Kako ubiti supruga”, što joj je bila diplomska predstava.

Šesti splitski “Nabucco”

Prva sam redateljic­a koja otvara Splitsko ljeto – ističe ponosno Jelena Bosančić

– Ne bojim se kritika jer ključ je svakog umjetnika da pokuša beskomprom­isno provesti svoje ideje – poručuje Jelena Bosančić. Za ovog šestog premijerno­g “Nabucca” na Splitskom ljetu (prvi put je na Peristilu postavljen 1962. godine u režiji Tomislava Kuljiša i pod ravnanjem maestra Silvija Bombardeli­ja), scenografi­ju potpisuje Dinka Jeričević, kostimogra­fiju Sonja Obradović (prema idejnim rješenjima Irene Sušac i Lea Kulaša), koreografi­ju Miljenko Vikić u suradnji s Ljiljanom Gvozdenovi­ć, a zborovođa je Ana Šabašov.

 ??  ?? Jelena Bosančić Splitska redateljic­a operu postavlja u spomen na svoga velikog profesora
Jelena Bosančić Splitska redateljic­a operu postavlja u spomen na svoga velikog profesora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia