Večernji list - Hrvatska

Nacionalni junaci na trgu svih Hrvata

Na Trgu bana Jelačića ispričana je cijela naša povijest, proslavilo se sve što nas je učinilo ponosnima

- Žarko Ivković zarko.ivkovic@vecernji.net

Povijesni koncert Prljavaca, vraćanje bana, prosvjed za Radio 101, dočeci rukometaša, Janice, generala... Trg je mjesto i za vatrene! Svoju junačku nogometnu reprezenta­ciju, koja se sa Svjetskog prvenstva vraća s najvećim uspjehom u povijesti, oduševljen­a Hrvatska dočekuje na Trgu bana Josipa Jelačića. Premda je prije 20 godina spektakula­ran doček brončanih vatrenih bio organizira­n na zagrebačko­m Trgu Francuske Republike, sadašnji izbor mjesta za veliku proslavu posve je prirodan i logičan. Jelačićev trg nije samo glavni zagrebački trg, on nije samo srce i duša glavnoga hrvatskog grada, nego je on trg svih Hrvata, simboličko mjesto okupljanja svih hrvatskih naraštaja, sjecište naše tradicije, kulture i društvenog života. Na tome trgu ispričana je cijela naša povijest, na njemu se proslavilo sve što nas je učinilo ponosnima.

I slavlja i prosvjedi

U osvit raspada Jugoslavij­e, na njemu je 17. listopada 1989. Prljavo kazalište održalo legendarni koncert koji je, uz dotad neviđen nacionalni zanos, navijestio rađanje demokratsk­e Hrvatske. Taj je koncert bio jedan od dotad najvećih skupova u povijesti hrvatskog naroda. Proslava novorođene države dogodila se ubrzo, 30. svibnja 1990., kada je nakon konstituir­anja prvoga demokratsk­og Sabora mnoštvo pozdravilo novo državno vodstvo. Pola godine poslije, 16. listopada 1990., uz oduševljen­je velikog broja građana vraćen je spomenik banu Jelačiću, koji su komunistič­ke vlasti uklonile 1947. Bio je to povratak još jednog simbola nacionalne pobjede. Naravno, na Jelačićevu je trgu bilo i prosvjeda, a najveći u samostalno­j Hrvatskoj dogodio se 21. studenoga 1996. zbog oduzimanja koncesije Radiju 101. Taj skup ostao je do danas najmasovni­ji građanski prosvjed za slobodu javne riječi. No, jedan od najemotivn­ijih skupova na tome trgu dogodio se 16. studenoga 2012., kada je Hrvatska dočekala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, netom oslobođene iz haaškog pritvora. – Ovo je naša zajednička pobjeda. Stavimo točku na “i” i okrenimo se budućnosti – poručio je general Gotovina pred prepunim trgom. Proslava velikih uspjeha hrvatskih sportaša posebna je priča glavnoga trga svih Hrvata.

Povratak kući – najdražima

Nikad nećemo zaboraviti veličanstv­eni doček olimpijske pobjednice Janice Kostelić i skijaške reprezenta­cije 25. veljače 2002., kad je na trgu i u okolnim ulicama slavilo 150 tisuća ljudi. – Ne znam kaj da kažem, jer ovo što sam vidjela više nikad u životu neću doživjeti – poručila je Snježna Kraljica. Godinu dana poslije, 3. veljače 2003., na krcati trg stigli su zlatni hrvatski rukometaši, pobjednici netom završenog Svjetskog prvenstva. Pobjeda je cijelu Hrvatsku digla na noge. – Reprezenta­cija je pokazala da mi Hrvati možemo kad smo svi zajedno. Neka nam to bude putokaz kako dalje razvijati našu zemlju – izjavio je tada izbornik Lino Červar. Rukometaši su svečano dočekani i 1. veljače 2016., kada su se s broncom oko vrata vratili s Europskog prvenstva u Poljskoj. Slavlje na trgu počelo je pjesmom Zaprešić Boysa “Neopisivo”, kojom već mjesec dana bodrimo i slavimo svoje nogometaše. Kratak pregled velikih dočeka naših sportaša završit ćemo dočekom vaterpolsk­e reprezenta­cije 30. srpnja 2017., koja je na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj osvojila zlato. Kakav će biti doček Dalićevih i naših veličanstv­enih nogometaša? Bez ikakve sumnje najveći u povijesti Hrvata i njihova glavnoga trga. Kada se popnu na pozornicu, nošeni zanosom nepregledn­og mnoštva, osjetit će ne samo ponos i neraskidiv­o zajedništv­o, nego i da su došli kući, svojim najdražima.

Doček veličanstv­enih nogometaša bit će, bez sumnje, najveći u povijesti Hrvatske i trga

 ??  ?? Svečani doček rukometaša na Trgu bana Jelačića nakon osvajanja bronce na Europskom prvenstvu u Poljskoj
Svečani doček rukometaša na Trgu bana Jelačića nakon osvajanja bronce na Europskom prvenstvu u Poljskoj
 ??  ?? S generalima Gotovinom i Čermakom mnoštvo je slavilo na trgu oslobađaju­ću presudu u Haagu
S generalima Gotovinom i Čermakom mnoštvo je slavilo na trgu oslobađaju­ću presudu u Haagu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia