Večernji list - Hrvatska

Zlatko Dalić: Neka u nedjelju bude ‘potres’ u Hrvatskoj!

Nadam se da će biti toliko ludo na našim ulicama i trgovima da ćemo u proslavi nadmašiti i temperamen­tne Argentince i Brazilce

- TOMISLAV DASOVIĆ

Najveća utakmica u povijesti hrvatskog sporta, s druge strane zastrašuju­će moćan suparnik, a izborniku Zlatku Daliću nijedno pitanje o – Francuzima. Kao da ih danas u finalu neće ni biti. Da, Hrvatska je još jednom dokazala da je svjetski sportski fenomen, i tko god bio s druge strane i kakvim god ishodom bude okončano finale, nastupi Hrvatske na smotri u Rusiji ostat će zauvijek kao najživopis­nija slika ponosa, prkosa, srčanosti i odvažnosti jedne male nacije od četiri milijuna stanovnika.

Kleči i moli krunicu

A na čelu te nepokolebl­jive konjice jaše naš general Zlatko Dalić, izbornik preporodit­elj, poštenjači­na, emotivac ili jednostavn­o – jedan od nas. Zlatko “Livanjski”, koji kada igra Hrvatska, grize nokte, čupa kosu, smije se i plače, ponekad i opsuje, ali i ponizno kleči i moli krunicu iz Međugorja. – Ako ja igrače respektira­m maksimalno, onda i oni mene respektira­ju. Nema među nama tajni, nikad ne donosim odluke prije nego što se konzultira­m s njima. Došli smo napraviti rezultat, dobro nam ide, znaju da u meni imaju prijatelja i da se na mene uvijek mogu osloniti – kazao je Dalić, čiji su igrači jedini na Svjetskom prvenstvu odigrali čak 630 minuta. Izbornik naglašava da će sami igrači reći na sastanku uoči utakmice tko nije spreman. Nitko od njih neće zbog svoje taštine ugroziti interes momčadi. Tako su stvari u Dalićevoj eri postavljen­e od prvoga dana. – Danas je finale, igrači znaju koliko je to velika stvar. Mi nemamo više što trenirati, trebamo samo odmor i pripremu za finale, nadam se da će svi biti spremni iako imamo sitnih problema. Nisam zabrinut jer na klupi imam odlične pojedince koji su spremni uskočiti svaki čas – ističe izbornik i dodaje: – Nas ne zanima puno tko je na drugoj strani, ovo je vrijeme koje smo zaslužili i hoćemo uživati u tome, mi ćemo dati sve od sebe i uživati pa tko bude bolji neka pobijedi. Nema ljepšeg trenutka u karijeri nego što je finale Svjetskog prvenstva. Zaslužili smo to, i ovi dečki koji su u reprezenta­ciji deset godina; igrali su bez navi- jača, bez prave podrške, a oni su toliko karakterni da su se digli iz toga i na tome im svaka čast, drago mi je što sam dio toga . Cijela Hrvatska danas će biti na nogama. – Mi vidimo samo djelić onoga što se događa u Hrvatskoj, ponosni smo što smo učinili hrvatski narod sretnim i što su uz nas zaboravili na sve probleme koje inače imaju. Bez obzira na to hoćemo li dobiti ili izgubiti, bit će veliki seizmički poremećaj u Hrvatskoj, i to nas čini ponosnima. Nadam se da će četiri milijuna Hrvata sutra biti na ulicama i da ćemo u slavlju nadmašiti Brazilce i Argentince – dodao je Dalić.

Nezamjenji­vi Mandžo

Koliko je važan Mandžukić?, Dalić je morao odgovoriti Nijemcima. – Mandžo je sjajan igrač, to govori njegova karijera, klubovi u kojima je igrao. On je igrač koji ne zna stati, ne poznaje nikoga na terenu. Rekao sam mu davno da će kod mene biti samo napadač, iako u Juventusu igra drugu poziciju. Jako nam je bitna karika jer odrađuje velik posao kao prvi čovjek naše obrane, a uz to daje i golove kao sad ovaj presudni u polufinalu. On je tip igrača koji je jako bitan za ekipu, svaki trener i svaka momčad voljeli bi ga imati – zaključio je Dalić, naš novi trener svih trenera i najomiljen­iji izbornik kojega je Hrvatska dosad imala. Taj crnokosi, zalizani Livnjak već je s Hrvatskom ostvario nemoguće. I opet, onakav beskomprom­isan, inatljiv i zaj...n, tu ne misli stati – on želi na vrh svijeta! Zlatni Zlatko, još samo jedan korak do sna..

 ??  ?? Nijedan hrvatski trener u povijesti nije imao ovakav uspjeh i ovakvu čast kao Zlatko Dalić
Nijedan hrvatski trener u povijesti nije imao ovakav uspjeh i ovakvu čast kao Zlatko Dalić
 ??  ?? Dalić: Mario Mandžukić ne zna stati, sretni smo što ga imamo
Dalić: Mario Mandžukić ne zna stati, sretni smo što ga imamo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia