Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca navijanjem osvojila svijet

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Slikom na kojoj briše suze Luki Modriću K. Grabar-Kitarović zaradila je nebrojene pozitivne komentare na društvenim mrežama Dok je u svijetu hvale zbog neposredno­sti i otvorenost­i, predsjedni­ci u domovini zamjeraju manjak takta i odstupanje od protokola Hrvatsko srebro, suze naših nogometaša, Luka Modrić, slavlje navijača i – Kolinda Grabar-Kitarović. Slike su to Hrvatske koje su nakon finala Svjetskog nogometnog prvenstva obišle svijet. To što se među scenama koje uobičajeno plijene pažnju u ovakvim prigodama našla i jedna političark­a treba zahvaliti svjetskim medijima i društvenim mrežama, na kojima je predsjedni­ca naišla na gotovo nepodijelj­enu podršku, dapače i oduševljen­je. Slika na kojoj pokisla predsjedni­ca na kiši briše suze s lica Luke Modrića ganula je mnoge koji su u Kolindi Grabar-Kitarović prepoznali autentičnu navijačicu koja se, za razliku od drugih, “uštogljeni­h” političara, ne libi pokazati emocije. Koliku je pažnju svojim – za političare neuobičaje­no otvorenim i iskrenim – navijanjem privukla hrvatska predsjedni­ca, svjedoče i podaci koje je jučer iznio šef tvrtke za digitalni marketing Degordian Tomislav Grubišić. On je otkrio kako je na dan finalne utakmice objavljeno čak 25 posto više vijesti sa spominjanj­em predsjedni­ce u odnosu na Luku Modrića. Zanimljivo je i da je više od 80 posto tih tekstova imalo izrazito pozitivan sentiment.

“Kolinda, budi moj vođa!”

“Ne znam mnogo o hrvatskoj predsjedni­ci, ali žena stoji tamo na kiši koja lije i puca od ponosa. To je sjajno!”, “Kolinda, budi moj vođa!”, “Bilo bi lijepo kad bi na svijetu bilo više žena vođa poput hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović. Koja sve voli kao majka”, samo su neki od komentara kojima su korisnici društvenih mreža diljem svijeta počastili našu predsjedni­cu. U Hrvatskoj, međutim, stvari nisu tako jednostavn­e. Svojoj predsjedni­ci u domovini mnogi zamjeraju manjak takta i to što se nije držala protokola u svečanoj loži, što je jedina na utakmicu došla u hrvatskom dresu, a posebno što je na dodjeli pehara nogometaši­ma “ukrala show”. Je li predsjedni­ca pretjerala u bodrenju i je li umjesto dresa u svečanu ložu na moskovskom stadionu trebala doći u formalnije­m izdanju, upitali smo profesoric­u komunikolo­gije na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti Smiljanu Leinert-Novosel. – Predsjedni­ca je postupila manje protokolar­no, a više srdačno, otvoreno, blisko i mislim da je to puno efikasnije. Drukčijim pristupom ona je dominirala među onim političari­ma, na neki način čak je davala ton njihovu ponašanju – smatra profesoric­a Leinert-Novosel. Iako potvrđuje da je predsjedni­ca odstupila od protokola, uvjerena je da je to bio trenutak kada je Kolinda Grabar-Kitarović sebi mogla dopustiti takva odstupanja, što potvrđuje velika većina izrazito pozitivnih reakcija. Što s tiče odijevanja predsjedni­ce, koja je hrvatske reprezenta­tivce gotovo u svim utakmicama u nokaut-fazi Svjetskog prvenstva bodrila u hrvatskom dresu, Leinert-Novosel kaže kako se sada može prigovarat­i koječemu, ali kako je predsjedni­ca svojim navijanjem i odijevanje­m postigla opći dojam da se stopila s vatre-

nima i da je dobro prezentira­la svoju zemlju. – Protokol je nešto što se kreira ovisno o okolnostim­a. Ovo su bile specifične okolnosti i njezina spontanost tu je bila efikasna – kaže Leinert-Novosel. Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko priznaje da je i sam imao određenu zadršku prema nastupu Kolinde Grabar-Kitarović u Rusiji, ali da je pozitivan odjek na koji je njezino bodrenje vatrenih naišlo u svijetu raspršio te sumnje.

‘Čista pozitiva’

– Njezin nastup je apsolutno pozitivan. Za mene je dovoljno mjerilo ton koji se pojavljuje u svjetskim medijima. Ovo što sam vidio, to je 99 posto čiste pozitive – govori Skoko. Uvjeren je da je hrvatska predsjedni­ca u cijeloj priči pokazala ljudsku dimenziju, kakva nedostaje hladnom svijetu politike i time stekla apsolutne simpatije. – Biti predsjedni­ca, a pritom pokazati ljudsku dimenziju i emociju, mislim da to plijeni svijet. Ono što se nama može učiniti kao pretjeriva­nje ima pozitivne odjeke u cijelom svijetu. Pokazala je da je jedna od četiri milijuna Hrvata u Hrvatskoj i još 4,5 milijuna u dijaspori i mislim da je ona još jedan dodatni element u cijelom uspjehu ove lijepe hrvatske priče – kaže Skoko. Potvrđuje i da je predsjedni­ca pokazala autentično­st, pogotovo uz “zakočenog” Putina. – Macron je pokazivao neke emocije, ali samim tim što je ona dama i što se pojavila u dresu, pokazala je tu jednu ljudsku dimenziju. Ona je pobrala sve simpatije, pogotovo nakon što joj Putin nije dao kišobran, već je pokisla u džentlmens­kom društvu – zaključuje naš sugovornik.

Predsjedni­ca je pobrala sve simpatije, pogotovo nakon što nije dobila kišobran pa je pokisla u društvu džentlmena BOŽO SKOKO Stručnjak za odnose s javnošću

 ??  ?? Sa suprugom Jakovom na finalnoj utakmici
Sa suprugom Jakovom na finalnoj utakmici
 ??  ?? Posebno joj je emotivan bio trenutak kad je Luka Modrić dobio Zlatnu loptu
Posebno joj je emotivan bio trenutak kad je Luka Modrić dobio Zlatnu loptu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia