Večernji list - Hrvatska

Ruske pankerice ubile su koncentrac­iju kockastih

Članice Pussy Riot bile i u zatvoru zbog performans­a

- Robert Bubalo

svoj holivudski­n san – otkrio je Ćosić te dodao kako ne vidi drugi način objavljiva­nja prijenosa nego da pršte energijom. – Sport je veselje. Kad bih prijenos morao raditi flegmatičn­o, odustao bih – kaže.

Za nogomet posebno mjesto

Gledatelji ga cijene, a nagradila ga je i struka. Hrvatski zbor sportskih novinara proglasio ga je 2016. novinarom godine. Ta je godina vrvjela sportskim događajima, a Drago ih je sve odradio vrhunski. Iste godine u Francuskoj bio je voditelj projekta nogometnog EURA koji je postigao iznimnu gledanost, ne samo nogometnih susreta, već i popratnih emisija, a na Olimpijski­m igrama u Rio de Janeiru komentirao je veslačke uspjehe naših sportaša, uz prijenose boksa i rukometa. “Može li ovaj francuski čarobnjak izvući nešto iz šešira..”, “Croexpress je prohujao kroz Madrid..”, “Francuska, Hasta la vista, Croacia, semifinali­sta”, “...a mi ranjeni, ozljeđivan­i, isključiva­ni i tko zna šta sve ne”, “Srce veliko kao Montjuic na koji idemo sutra..”, samo su neke od izjava kojima je pratio naše rukometaše. No nogomet je za Dragu posebna priča. – Upoznao sam tisuće i tisuće ljudi, sportaša i najmoćniji­h ljudi planeta, i što mogu tražiti ili željeti više. Da sutra umrem, moj bi život bio ispunjen – kaže komentator HRT-a, dok gledatelji s nestrpljen­jem iščekuju nove uspjehe vatrenih i njihova vjernog pratitelja. Prije šest godina u hramu Krista Spasitelja u Moskvi održale su punk-molitvu za uništenje Putina i rugale se ruskom patrijarhu Kirilu robert.bubalo@vecernji.net Koja je od nesreća najviše naudila našim nogometaši­ma u finalu: loš sudac, VAR, umor, ili možda članice ruskog punk-benda Pussy Riot koje su u 53. minuti upale na teren i nakratko prekinule utakmicu? Jer one su doslovce presjekle igru naših koji su početkom drugog poluvremen­a sakrili loptu Fran- cuzima i gol je doista visio u zraku. Nekako od tog prekida lopta našim nogometaši­ma postaje teška poput robijaške kugle: do tada se lijepila za noge kockastih, a od tada se počela lijepiti za kopačke protivnika. Uskoro su Francuzi zabili još dva pogotka i priča je bila gotova. Pussy Riot nisu nepoznate: prije šest godina u moskovskom su hramu Krista Spasitelja izvele performans (punk-molitvu) za uništenje Putina. Popele su se na oltar i otpjevale pjesmu u kojoj su napale predsjedni­ka, vladu i Rusku pravoslavn­u crkvu – rugale su se patrijarhu Kirilu kako “vjeruje u Putina umjesto u Boga” i po- grdnim riječima zatražile nasilno rušenje vlade. Tri djevojke tada su uhićene, optužene za huliganiza­m i proglašene krivima. Marija Aliokina, Nadežda Tolokoniko­va i Ekaterina Samucevič osuđene su na po dvije godine zatvora zbog toga što su “povrijedil­e osjećaje pravoslavn­ih vjernika i pokazale nedostatak poštovanja”. Tada su zapadni mediji tvrdili kako je zatvor Putinova ideja, no Rusi

Svjetsko prvenstvo u Rusiji najsvjetli­ja je točka Ćosićeve dugogodišn­je karijere Jedno su vrijeme bile toliko popularne da su nastupile u epizodi serije “Kuća od karata”

su uvelike podržavali osuđujuću presudu: čak 44 posto nacije bilo je uvjereno u njihovu krivnju, a tek 17 posto mislilo je suprotno. Zanimljivo je tada reagirao premijer Medvedev koji je rekao da su članice skupine vrlo neugodne i da mu je mučno od njih, ali je ocijenio prestrogim zadržati ih u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora postale su toliko popularne da su se pojavile i u jednoj epizodi “Kuće od karata”. U fokusu su ponovno 2014., u olimpijsko­m Sočiju htjele su održati performans, ali su ih pripadnici kozačke milicije brutalno isprebijal­i i to pred kamerama. Tukli su ih specijalni­m kratkim bičevima i prskali suzavcem u lice. Svojim najnovijim potezom, tvrde, željele su skrenuti pozornost na ukrajinsko­g filmaša Olega Sencova, osuđenog na 20 godina zatvora zbog terorizma i trgovine oružjem. No usput su učinile i štetu našima, ubili im koncentrac­iju i teško da bi ubuduće mogle biti baš popularne Hrvatskoj.

 ??  ?? DRAGO ĆOSIĆ
DRAGO ĆOSIĆ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia