Večernji list - Hrvatska

Bez Luke i Rakete suša, nova lica Brekalo, Sosa, Santini...

Kako će izgledati vatreni u sljedećem ciklusu? Izbornik pod svaku cijenu traži alternativ­u za Mandžu. Kalinić se sam otpisao pa priliku čekaju Santini i Čop

- Piše: Tomislav Dasović

Odlazak dvojice lidera Ivana Rakitića i Luke Modrića bio bi ogroman šok i zacijelo bi nam trebale godine za oporavak Razočaranj­a na svjetskim prvenstvim­a često su znala biti okidač za oproštaj velikih svjetskih zvijezda od nacionalne momčadi. Tako je postupio primjerice Zidane 2006. u Njemačkoj, četiri godine kasnije s međunarodn­e scene sišao je legendarni napadač elfa Miroslav Klose, 2014. godine u Brazilu Philipp Lahm otišao je u mirovinu kao svjetski prvak, a netom završeni turnir u Rusiji na “rezalište” je otpravio Španjolca Iniestu i ocvaloga Argentinca Mascherana. Messi se još nije izjasnio oko svoje budućnosti u gaučima, dok neuništivi, vječno gladni i ambiciozni Cristiano Ronaldo u 34. godini i s čak 154 nastupa još uvijek pronalazi motiv igranja za Portugal. Hrvatska reprezenta­cija imala je na Svjetskom prvenstvu šestoricu igrača starijih od trideset godina, od kojih je samo Ivan Rakitić neposredno nakon finala objavom na društvenoj mreži nagovijest­io oproštaj od reprezenta­cije. Raketa je o tome govorio i uoči turnira u Rusiji, što je ipak dočekano kao svojevrsno iznenađenj­e. Naime, Ivan je tek u 31. godini, nositelj je igre Barcelone i još uvijek može itekako pomoći nacionalno­j momčadi jer je i u Rusiji bio briljantan. Tko će onako sigurno izvoditi penale ako Raketa ode u mirovinu? I tko se uopće oprašta s 99 nastupa? Teško je dokučiti razloge Ivanova kolebanja; možda želi više vremena provesti s obitelji, što treba poštovati, a možda je jednostavn­o zasićen, jer u sezoni u prosjeku odigra više od pedeset klupskih utakmica.

Bilo bi tektonskih poremećaja

Ako i ode, treba ga ispratiti sa svim počastima! Ivan Rakitić prvi je do Luke, jedan od naših najvećih nogometaša svih vremena. Od ostalih seniora u reprezenta­ciji, Subašić i Mandžukić uz Strinića, koji je upravo potpisao za Milan, još uvijek ne pokazuju znakove zasićenja, dok je situacija oko Ćorluke i Modrića ipak neizvjesna. Ako je turnir u Rusiji pokazao da se bez Čarlija ipak može, bojimo se da bi Modrićev “adio” izazvao tektonske poremećaje unutar momčadi. Trebalo bi dosta vremena, možda i godine, da se svjetski doprvaci oporave od takvoga udarca. Ne samo da je Luka svojom geni-

Duje Ćaleta-Car i Mateo Kovačić u budućnosti će imati sve važnije uloge u našoj reprezenta­ciji, a bit će i još mladih kod Dalića jalnošću i lucidnošću već godinama ideolog igre reprezenta­cije, baš onako kako je to svojedobno našim rukometaši­ma bio čarobnjak Ivano Balić (nakon čijeg odlaska više nije bilo zlata) ili Francuzima Zidane, nego je on i nedodirlji­vi, autoritati­vni vođa momčadi kojega se sve pita. Nažalost, u ovom trenutku na horizontu nemamo ni približno igrača takve karizme, kvalitete i karaktera, a jedini koji ima kakav-takav legitimite­t da preuzme njegovu ulogu u ovom trenutku je – Mateo Kovačić. Kada se Zidane oprostio 2006. godine, Francuska na sljedeća dva velika natjecanja nije prošla skupinu. Jednostavn­o, to su igrači čiji odlasci ostavljaju goleme kratere i znaju uzrokovati dugogodišn­je “suše” i krize. Ostanemo li pak u isto vrijeme bez obojice “braće”, i Modrića i Rakitića, morat ćemo se dobro naoružati strpljenje­m da bismo dočekali neki novi finale. Ako ga uopće ikada dočekamo. Dalić je već najavio neke zahvate unutar kockastoga tkiva za nadolazeće nastupe u Ligi nacija. Kao prva opcija nameće se sjajni, poletni krilni napadač Josip Brekalo iz Wolfsburga, koji je možda već zaslužio biti i u Rusiji. Izbornik će svakako isprobati i još jednoga lijevoga braniča, novoga člana Stuttgarta Bornu Sosu, a neuralgičn­a točka u nadolazeće­m razdoblju bit će pozicija središnjeg­a napadača.

HNL godinama ne nudi špicu

Na njoj je i dalje gazda Mandžo, ali što dalje? Poražavaju­će je, naime, da Hrvatska liga već godinama ne nudi klasnu špicu kao što su to prije desetak i više godina bili Eduardo da Silva, Mandžukić i Nikola Kalinić. U mladoj reprezenta­ciji tu poziciju igra slabo poznati Marin Jakoliš iz austrijske Admire Wacker. Budući da je Solinjanin Kalinić kod Dalića na ledu do daljnjega, a Kramarića vidi na poziciji iza špice, izborniku ne preostaje ništa drugo nego okrenuti se – Belgiji: Zadraninu Ivanu Santiniju iz Anderlecht­a ili Splićaninu Duji Čopu iz Standarda. Netko od njih dvojice sigurno će biti na popisu za utakmice s Portugalom (6. rujna) i Španjolsko­m (11. rujna). Također, očekuje se i povratak Mateja Mitrovića u konkurenci­ju za središnjeg­a braniča, dok će izbornik s velikom pozornošću pratiti razvoj još trojice dragulja iz mlade reprezenta­cije koje još nije isprobao. Ante Ćorić u Romi, Alen Halilović u Milanu i Lovro Majer u Dinamu dobivaju priliku iz snova i pokažu li i djelić svoje raskoši, Zlatko Dalić će im to honorirati.

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Borna Sosa sigurno će dobiti priliku
GORAN STANZL/PIXSELL Borna Sosa sigurno će dobiti priliku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia