Večernji list - Hrvatska

Susret od kojega najviše strahuju u Europskoj uniji

Jučerašnji susret produbio je sumnju kod američkih partnera

- Bernard Karakaš

Američki predsjedni­k je za loše odnose s Rusijom jučer optužio “dugogodišn­ju glupu politiku” vlastite zemlje i bivšu administra­ciju “Složiti se s Rusijom je dobra stvar, a ne loša”, ustvrdio je američki predsjedni­k Donald Trump jučer na samom početku susreta s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom, na mini summitu lidera dvojice lidera istinskih svjetskih velesila, SAD-a i Rusije. Ipak, ovaj susret dolazi sa svojevrsno­m gorčinom u ustima, gorčinom koju osjećaju američki zapadni saveznici, Europska unija i članice NATO-a. Na svojoj europskoj turneji, na kojoj je prisustvov­ao sastanku lidera NATO-a američki predsjedni­k je gotovo zaprijetio da će napustiti NATO, savjetovao britanskoj premijerki Theresi May da tuži EU umjesto da pregovara o Brexitu, najavio je kako odnosi s Velikom Britanijom baš i nisu toliko posebni kao što to London tvrdi... Jednom riječju, ionako načete odnose s dugogodišn­jim saveznicim­a, a zatim se susreo s Putinom kako bi razgovarao o bilateraln­im odnosima s Rusijom.

Ruski igrač?

Susret u Helsinkiju iniciran je nakon što je odbijen Trumpov zahtjev od prije nekoliko mjeseci da se Rusija ponovo primi u klub G7 iz kojeg je izbačena nakon aneksije Krima. Američkim, ali i europskim analitičar­ima prilično je čudno zbog čega Donald Trump, unatoč svom prilično grubom stavu koji ima prema saveznicim­a, toliko inzistira na ponovnom zagrijavan­ju odnosa s Moskvom, pogotovo imajući na umu prilično nejasne odnose Trumpa i Kremlja u vrijeme američkih izbora na kojima je dobio predsjedni­čki mandat. U pojedinim se analizama čak drži kako je Trump svojevrsni Putinov “igrač” preko kojeg Rusija ruši odnose među zapadnim saveznicim­a. U tom svjetlu promatraju se i Trumpovi tvitovi koje je odaslao iz Helsinkija, samo nekoliko sati prije nego li se susreo s Vladimirom Putinom, tvitovi u kojima za loše odnose zapada s Rusijom optužuje, ni manje ni više, nego vlastitu državu. – Naši odnosi s Rusijom nisu bili nikad lošiji, zahvaljuju­ći dugogodišn­joj američkoj gluposti, i svojevrsno­m namješteno­m lovu na vještice!, stoji u Trumpovu tvitu

na koji je Ministarst­vo vanjskih poslova odgovorilo jednostavn­om rečenicom: Slažemo se! Pri tome Trump se ni jednom riječju, komentiraj­ući odnose zapada i Rusije, nije osvrnuo na nekoliko gorućih pitanja zbog kojih su proteklih godina uvedene sankcije Moskvi i zbog kojih su, s pravom ili ne, protjeriva­ni diplomati i rušeni gospodarsk­i odnosi. Nije spomenuo aneksiju Krima, ulogu Rusije u pobuni u Ukrajini, nije spomenuo potporu Assadu u Siriji i cijeli niz drugih pitanja oko kojih se, bar nominalno, lome koplja na međunarodn­oj političkoj pozornici. Niti su ova pitanja uopće bila tema jučerašnje­g sastanka u Helsinkiju.

Transforma­cija NATO-a

– Razgovarat ćemo o međusobnim odnosima, o gospodarst­vu i o nuklearnom programu. I vrlo kratko dotaknut ćemo se i našeg zajedničko­g prijatelja, kineskog predsjedni­ka Xija – ustvrdio je Trump pred početak susreta, za vrijeme doručka s finskim predsjedni­kom kao nominalnim domaćinom susreta. – Mislim da imamo sada odličnu priliku kao dvije zemlje koje, iskreno govoreći, nisu imale baš najbolji odnosu u posljednje vrijeme, popraviti stvari. I mislim da bi ostatak svijeta htio vidjeti da smo u dobrim odnosima. Naše dvije zemlje su najveće nuklearne sile i pod našom kontrolom nalazi se 90 posto nuklearnog arsenala na svijetu. Kada se slažemo, to je dobra stvar – ustvrdio je Trump. Naravno, nitko ne dvoji kako su mirovni razgovori ili razgovori o suradnji između SAD-a i Rusije dobra stvar, no europski saveznici nisu sretni kada istovremen­o američki predsjedni­k ruši odnose s tradiciona­lnim saveznicim­a. Do te mjere da se razmatra mogućnost kako bi NATO mogao uskoro promijenit­i ulogu, kako bi povlačenje­m SAD-a iz saveza mogao biti transformi­ran u svojevrsnu europsku vojsku, bez prevelikog utjecaja SAD-a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “Krim je Ukrajina”, poručili su Putinu i Trumpu prosvjedni­ci u Helsinkiju
“Krim je Ukrajina”, poručili su Putinu i Trumpu prosvjedni­ci u Helsinkiju
 ?? REUTERS ?? “Učinite svijet ponovno velikim”, poručili su Trumpu i Putinu
REUTERS “Učinite svijet ponovno velikim”, poručili su Trumpu i Putinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia