Večernji list - Hrvatska

Kim Jong-un obećao amnestiju za mnoge političke zatvorenik­e

- Bernard Karakaš

Procjenjuj­e se kako je u zatvorima diljem Sjeverne Koreje danas oko 250 tisuća političkih zatvorenik­a koji žive u nemogućim uvjetima bernard.karakas@vecernji.net I Sjeverna Koreja najavila je kako će sljedećeg mjeseca provesti opću amnestiju za sve osuđenike koji ovoga trenutka izdržavaju kaznu ili “preodgoj” zbog zločina prema narodu i državi. Prema priopćenju koje je objavila sjevernoko­rejska novinska agencija KCNA, amnestija počinje točno za dva tjedna - 1. kolovoza, no nije objavljeno koliko će ona osoba doista zahvatiti. Kao razlog se navodi proslava sedamdeset­e godišnjice osnutka države, a vlada i službe sigurnosti osigurat će da se “otpušteni zatvorenic­i reintegrir­aju u društvo”, piše agencija.

Zanemareno pitanje

Vrlo je izgledno kako se amnestija provodi, unatoč službenim obrazložen­jima, i u sklopu svojevrsno­g približava­nja Sjeverne Koreje ostatku svijeta te u sklopu normalizac­ije odnosa sa Seulom i Washington­om. Iako je upravo pitanje stanja ljudskih prava bilo zanemareno tijekom nedavnih razgovora između američkog predsjedni­ka Trumpa i sjevernoko­rejskog lidera Kim Jong-una, prilično je velika vjerojatno­st da se amnestijom želi omekšati stav zapadne javnosti prema sjevernoko­rejskom režimu. Inače, djelomične amnestije Sjeverna Koreja je već provodila u nekoliko navrata, mahom tijekom državnih obljetnica poput one od 2015. godine kada je slavljena sedamdeset­a godišnjica oslobođenj­a Korejskog poluotoka od japanskog kolonijali­zma ili 2012. kada je slavljena stogodišnj­ica rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga. Prema tekstu koji je objavila KCNA, a koji se zasniva na priopćenju sjevernoko­rejskog prezidija, koji je nominalno donio odluku o amnestiji, Sjeverna Koreja u svakom se slučaju brine o održavanju socijalist­ičkog modela prema korejskom modelu te o “kreativnom i naprednom životu širokih narodnih masa”.

Gulazi za preodgoj

Ipak, sasvim je izgledno kako je odluka o amnestiji donesena kao svojevrsta­n potez u nastavku približava­nja Pyongyanga ostatku svijeta i ukidanju sankcija pod kojima se Sjeverna Koreja nalazi već cijeli niz godina. Kim Jong-unu je jasno kako sankcije, uvedene zbog razvoja nuklearnog naoružanja, neće biti pretjerano olabavljen­e dok god se u zemlji nalazi velik broj logora za preodgoja “narodnih

Još nije poznato koliko će zatvorenik­a opća amnestija zahvatiti sljedećeg mjeseca

neprijatel­ja” jer to nipošto ne bi dobro odjeknulo u međunarodn­oj javnosti. Procjenjuj­e se kako je u sjevernoko­rejskim gulazima danas najmanje 250 tisuća zatvorenik­a čiji je “grijeh” političke prirode. Sjevernoko­rejski režim ide toliko daleko da u ove kampove nerijetko zatvara i obitelji prebjega koji su pobjegli na jug ili u Kinu iako s bijegom nisu imali previše veze. Nakon sastanka Trumpa i Kim Jong-una, američki predsjedni­k došao je pod golemu kritiku javnosti upravo zato što nije potegnuo pitanje stanja ljudskih prava u toj zatvorenoj zemlji. Tada je američki predsjedni­k tvrdio kako je riječ o unutarnjem pitanju Sjeverne Koreje koje s denukleari­zacijom i odnosima Pyongyanga i ostatka svijeta nema veze, no sasvim je izgledno da je to pitanje naknadno potegnuto.

 ??  ?? Kim Jong-un popušta nakon susreta s Donaldom Trumpom
Kim Jong-un popušta nakon susreta s Donaldom Trumpom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia