Večernji list - Hrvatska

Turska i Egipat rastu, kod nas srpanj počeo s tri posto minusa

Iz HTZ-a umiruju i kažu da udarni turistički vikendi tek slijede

- Radmila Kovačević

Turista je do 15. srpnja bilo dva milijuna, a noćenja 13 milijuna. Noćenja su, za razliku od broja gostiju, u plusu skromnih jedan posto

radmila.kovacevic@vecernji.net Za razliku od lani na Jadranu se, unatoč tome što smo na pragu same špice sezone, bez problema može naći slobodna soba. Domaćini više nisu u komotnoj poziciji da se gotovo za svaki krevet natječu po dva gosta. Brojke iz prvih desetak dana sedmog mjeseca otkrivaju da je turista do 15. srpnja bilo dva milijuna, a noćenja 13 milijuna. Buma nema, noćenja je jedan posto više nego lani u tom razdoblju, a gostiju - tri posto manje. U Hrvatskoj turističko­j zajednici vjeruju da će sad po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji mnogi krenuti na putovanja i poručuju kako udarni turistički vikendi tek slijede. Mnogi u branši ne bi, međutim, potpisali takav rasplet. Nogomet teško da može biti alibi za mršav start srpnja, koji je uslijedio nakon lipnja s navlas istim brojem noćenja kao lani. Naime, naši najbrojnij­i gosti Nijemci odavno su ispali, a proteklih tjedana nije bilo vjerojatno da Austrijanc­i, Slovenci, Talijani ili Česi pomiču svoje planove za odmor zbog nogometa. Nešto individual­nih gostiju vjerojatno je ukralo loše vrijeme, ali čini se da se višak, koji je Hrvatsku lani mučio, prelio Turskoj i Egiptu prije očekivanog.

Startali s rastom od 35 posto

Recimo, Turska u ovoj godini računa da će nadmašiti čak i rekordnih 36,8 milijuna turista iz 2014. Već lani su, nakon pada 2016. na 25 milijuna, dosegli nešto više od 32 milijuna turista. Ova im je godina počela s 35 posto više gostiju u odnosu na prva dva mjeseca 2017., a turski turistički radnici vjeruju da će godinu do kraja ispratiti s plusom od 15-20 posto. Hoće li u 2018. uistinu dosegnuti priželjkiv­anih 38 milijuna gostiju tek ćemo vidjeti, no brojke rastu i Egiptu, koje je lani ugostio 8,3 milijuna stranaca. Ne samo oni, cijeli Mediteran uvelike se oslanja na Europljane, a u egipatskom turizmu trljaju ruke jer im brojke najbrže rastu u turistički najizdašni­joj Njemačkoj.

Ples na rubu

Domaće turističke vlasti smatraju da za sezonu kod nas nema veće prijetnje. Ministar turizma Gari Cappelli u intervjuu za Večernjako­v prilog Obzor izjavio je da do kraja 2018. očekuje pet do sedam posto više turista nego lani. Prvih šest mjeseci s 12 posto više gostiju i 10 posto više noćenja (unatoč tome što je sam lipanj bio tek repriza lanjskog) davalo je razloga za optimizam. - Nije to dovoljno. Ipak se u srpnju i kolovozu, kad se odvija 60-ak posto turističko­g prometa, vodi glavna bitka za sezonu. Uvjeren sam da hiperpotra­žnje kakvu smo imali lani i zbog koje smo na trenutke imali i problema nema upravo zbog Turske i Egipta. Istina, nemamo isti turistički proizvod kao te zemlje, ali ljudi gledaju i cijene, uspoređuju, biraju. Lani su naši hotelijeri osjetno podigli cijene i bez problema su punili sobe. Nemamo im što zamjeriti, no čini se da te cijene ove godine nemaju istu prođu kaže Boris Žgomba, predsjedni­k Udruge putničkih agencija pri HGK i vlasnik turoperato­ra Uniline. - Ekstrapotr­ažnja izostaje, ali nema katastrofe, nećemo ostati prazni i sezona će na kraju biti malo bolja od lanjske. No očito opet počinju godine kada se moramo malo više pomučiti za svakog gosta - zaključuje. Možda je sve zajedno i dobrodošao predah za turizam koji je lani u nekim danima mjestimice na obali bio jednostavn­o prevelik zalogaj kako za infrastruk­turu i domaće stanovnike, tako i za same goste. Bolji je odmjeren rast kojim se upravlja, nego divlji koji u špici svakodnevn­o pleše na rubu prometnog kolapsa, pucanja strujnog sustava, nestašica vode i slično.

Turska računa da će 2018. s 38 mil. turista nadmašiti najbolje godine Jadran neće ostati prazan, ali stižu sezone u kojima će se morati više pomučiti za goste

 ?? GRGO JELAVIC/PIXSELL ?? Domaći se vraćaju s mora i svjedoče da još nema gužvi
GRGO JELAVIC/PIXSELL Domaći se vraćaju s mora i svjedoče da još nema gužvi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia