Večernji list - Hrvatska

Otkriveno koji su inovativni sustav koristili Dalićevi videoanali­tičari

Tvorci platforme STATS Edge kažu kako je Hrvatska bila prvi korisnik te inovativne platforme

- Piše: Zoran Vitas

Engleska je igrala jako dobro na turniru i imala je u prosjeku veći posjed lopte od protivnika, oko 53 posto. Ipak, kada pogledate utakmicu protiv Hrvatske, Englezi su imali znatno manji posjed, igrali su jako, jako direktno

Ipak, konačne odluke donosi stručnjak na klupi, dok je sustav tu da potvrdi ili opovrgne njegove pretpostav­ke

Priča o stranim pomoćnicim­a Zlatka Dalića koji sjede na tribinama s laptopima na koljenima poznata je. Označeni su, istinito, kao tehnološka pomoć našem izborniku, no puno više od toga nismo doznali, a to ionako nije nešto neobično jer danas svaka ozbiljna momčad ima videoanali­tičare. Poznati američki sportski web Bleacher Report otkriva o kakvoj se tehnologij­i radi, kada pročitate što je taj STATS Edge, jasno je i zašto smo o njoj do sada malo znali. STATS Edge američki je proizvod čikaške tvrtke STATS. Njezini analitičar­i prikupljaj­u podatke o utakmicama i performans­ama igrača koji u njima nastupaju od 1999. godine.

Nova statističk­a platforma

U lipnju su upogonili novu platformu koja se koristi umjetnom inteligenc­ijom kojom se može analizirat­i učinak momčadi, usporediti način igre s protivniko­vom te analizirat­i promjene koje neka momčad radi u tijeku utakmice. Do pojave ove nove platforme analitičar­ima je trebalo oko pet sati kako bi analiziral­i utakmicu. Sada je to moguće gotovo u realnom vremenu, odnosno kako snimka utakmice teče. Ušteda je, dakle, pet sati u pripremi utakmice. Prvi je korisnik STATS Edgea upravo Hrvatska. – Ako pogledate prijenose, statistike koje se u njima prikazuju beskorisne su. Ne pričaju cijelu priču i ne daju pretpostav­ku o tome tko bi u utakmici mogao pobijediti. Najbolji je primjer polufinale Svjetskog prvenstva 2014. godine kada je Njemačka pobijedila 7-1, no kada pogledate statistike, Brazil je imao više udaraca na gol, više opasnih šansi. A ipak je Njemačka pobijedila 7-1 – kaže dr. Patrick Lucey, potpredsje­dnik STATS-a za umjet- nu inteligenc­iju. Uobičajeno je danas koristiti se očekivanim brojem golova kao pokazatelj­em stvorenih prilika neke momčadi, što se drži ključnim statističk­im pokazatelj­em. No, analize danas pokazuju i kako druga područja igre mogu također biti tako odlučujuća. Analitičar­i STATS-a idu pri tome prilično daleko. Tvrde kako je preokret u utakmici protiv Engleske umnogome zasluga tog novog njihova sustava koji je jasno upozorio na mjesta na kojima su Englezi u toj utakmici pokazali najviše ranjivosti. – Engleska je igrala jako dobro na turniru i imala je u prosjeku veći posjed lopte od protivnika, oko 53 posto. U smislu očekivanog broja golova, predviđalo se u prosjeku 1,5 golova, što je više od očekivanog prosjeka prvenstva od 1,3 gola. Ono gdje su bili posebno učinkoviti je visoki presing. Jako su ga puno koristili i imali veliki postotak posjeda lopte. To je bio način kako su igrali cijelo prvenstvo. Ipak, kada pogledate utakmicu protiv Hrvatske, imali su znatno manji posjed, igrali su jako, jako direktno. Isto tako Hrvatska je imala 24 udarca na gol u toj utakmici i stvorila jako puno prilika, njihov očekivani broj golova bio je 2,4, dok je engleski za tu utakmicu bio 0,7 – kaže Lucey za Bleacher Report dodavši da ljudi uglavnom govore kako analize ovakvog tipa upropaštav­aju sport, oduzimaju njegovu romantičnu stranu. – Sport jest slučajan, ali nije tako slučajan kao što biste mislili. A to već znaju, primjerice, oni koji svoj nogomet igraju digitalno, odnosno igrajući se, pri čemu su različite brojke jako bitne. Razumijeva­nje statistike u sportu napreduje, možete donijeti znatno kvalitetni­je odluke koristeći se njome na pravilan način – rekao je Lucey.

Analize inače cijeli dan

Upotreba takve tehnologij­e pogotovo je ključna na turnirima poput Svjetskog prvenstva gdje su utakmice u razmaku od četiri do pet dana te nema toliko vremena za pripreme. U STATS-u tvrde da je u njihovoj platformi dobar dio razloga iznimno efikasne prilagodbe naše momčadi protivniku. – Nemate pet sati vremena za kodiranje svake utakmice koja vas zanima, koliko je analitičar­ima trebalo. Pogotovo zato se nastoji uzeti u obzir pet posljednji­h utakmica koje je Engleska odigrala, što bi značilo da bi vam trebao cijeli jedan dan koji, realno, nemate. To tehnologij­u čini praktično neupotrebl­jivom, a s našom novom platformom možete izvlačiti i segmente koji vas zanimaju te sve statističk­e elemente za njih vezane dobiti jednim klikom miša – kaže STATS-ov znanstveni­k priznajući ipak kako umjetna inteligenc­ija ne može zamijeniti trenera. – Najviše je tih elemenata doista i potvrda trenerove intuicije, da treneru potvrdi pretpostav­ku i kontekst vezan za pojedinu utakmicu – kaže Lucey. Ono što STATS-ov sustav zapravo radi jest izvlačenje preporuka temeljenih na raspoloživ­im podacima, traženje pitanja na koje stručnjak na klupi treba pronaći rješenje. I taj inovativni sustav jasno je prepoznao koliko je opasan francuski sastav. Izuzetno jak tempo, 42 posto jači od prosjeka prvenstva u kombinacij­i s igračima poput Kyliana Mbappéa, Paula Pogbe te Antoinea Griezmanna. Prema STATS Edgeu, ni u kojem nas se slučaju nije smjelo otpisati, u finalu smo svakako imali šanse. Jedino što nam nije poznato uračunava li sustav i jedan ljudski faktor – sudačke odluke.

 ??  ?? Statistike su sad dobiju klikom miša
Statistike su sad dobiju klikom miša
 ??  ??
 ??  ?? Marc Rochon. Škot je za stručni stožer analizirao suparnike, ali i naše igrače
Marc Rochon. Škot je za stručni stožer analizirao suparnike, ali i naše igrače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia