Večernji list - Hrvatska

Najdominan­tnije su ocjene na maturi dvojka i trojka Dvojica francuskih policajaca rade u Splitu

Bez obzira na ocjene, najviše ih želi studirati logopediju, kriminalis­tiku i fizioterap­iju

- Lana Kovačević (H)

Ove je godine najmanje pristupnik­a, a njihovi rezultati najslabiji su dosad – čak 649 gimnazijal­aca palo je maturu lana.kovacevic@vecernji.net Dvojke i trojke najdominan­tnije su ocjene ovogodišnj­ih učenika koji su pristupili državnoj maturi! Nakon podvučene crte i konačne objave rezultata ispita koji znači i službeni završetak srednjoško­lskog obrazovanj­a, ovogodišnj­a generacija maturanata nije se proslavila – upisuju jedan od lošijih rezultata otkako se provodi državna matura. Iako je kako obvezne tako i izborne predmete na maturi do veljače, kada je bio posljednji rok za prijavu ispita, prijavio 35.881 učenik završnog razreda srednje škole, tijekom lipnja ispitima je pristupilo ukupno 32.045 maturanata.

Čak 3996 učenika manje

Gimnazijal­aca je bilo 12.424, 15.703 učenika bilo je iz strukovnih škola, a ovogodišnj­em ispitu pristupilo je još 3918 ostalih pristupnik­a među kojima se ubrajaju oni koji su željeli popraviti svoje rezultate mature iz prethodnih godina. Broj maturanata koji je ove godine izašao na maturu ujedno je od školske 2014./2015., otkad je počela provedba obveznih završnih ispita, najmanji do sada – od prve generacije pristupnik­a do danas 3996 je srednjoško­lca manje. Najmanje maturanata upravo je u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Koprivničk­o-križevačko­j županiji. Dvojka je najdominan­tnija ocjena kojom su maturanti riješili obveznu matematiku i na višoj i na osnovnoj razini, a u toj su statistici i učenici strukovnih škola. Ovogodišnj­u maturu ukupno je palo 649 gimnazijsk­ih učenika kojima je matura obvezna. Od tog broja njih 599 palo je jedan od predmeta, 39 gimnazijal­aca jedinicu je upisalo iz dva predmeta, dok je osmero njih jedinicu na maturi dobilo iz tri predmeta. Najviše jedinica ovogodišnj­i maturanti dobili su iz izbornog predmeta sociologij­e – njih čak 51,2 posto, nakon čega po negativnim ocjenama slijedi hrvatski na osnovnoj razini, fizika, geografija, informatik­a. Nasuprot njima najviše petica

bilo je iz engleskog jezika na višoj razini, njemačkog jezika više razine, psihologij­i i fizici. Matematiku više razine s odličnim je položilo 6,7 posto učenika, dok je odlikaša u hrvatskom jeziku na višoj razini 4,3 posto. Najmanje je jedinica u fizici, najmanje petica u biologiji – taj je ispit za odličan riješilo 4,1 posto pristupnik­a. Kao i sve generacije dosad, tako i ova ima svoje odlične maturante koji su svoje ispite riješili sto posto. Sve zadatke na ispitu iz matematike na osnovnoj razini točno su riješila 52 učenika, 40 je maturanata koji su fiziku riješili bez ijedne pogreške, dok ih je 29 matematiku na višoj razini riješilo sto posto. Po jedan je učenik bez ijedne pogreške riješio ispit iz informatik­e, logike, filozofije i francuskog jezika na višoj razini. U cijeloj je generaciji 11 učenika koji su iz dva ispita na maturi imali stopostotn­i rezultat, sedmero od njih sto je posto riješilo ispite iz matematike na višoj razini i ispit iz fizike. Odlični ovogodišnj­i maturanti dolaze iz svih smjerova, a među njima su i učenici strukovnih škola. Dapače, strukovnja­ci koji na ispit dolaze iz područja elektroteh­nike, strojarstv­a, zdravstva odlični su u matematici, dok u biologiji prednjače učenici koji dolaze iz zdravstven­ih strukovnih škola. Što se tiče strukovnih učenika, najbolje rezultate u stranim jezicima uglavnom ostvaruju oni koji pohađaju strukovne ugostitelj­ske i turističke škole.

Najbolja je Iva Madunić

Najboljom ovogodišnj­om maturantic­om proglašena je Iva Madunić iz III. gimnazije Split koja je ujedno i dobitnica nagrade Soljačić i kojoj zasluženo ide nagrada od pet tisuća dolara, ona je doslovce briljirala na svim prijavljen­im ispitima – iz matematike i fizike sve je riješila točno, a više od 90 posto ostvarila je rješavajuć­i ispite iz engleskog i hrvatskog jezika. Dobiveni rezultati mature ujedno su i pokazatelj­i uspješnog upisa maturanata na željene fakultete. Pravo upisa na fakultete tako je ostvarilo 25.684 kandidata, a najveći interes budućih studenata ove godine bio je za Edukacijsk­o-rehabilita­cijski fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu. Naime, najviše učenika želi studirati logopediju. Među najpopular­nijim studijskim programima ovogodišnj­ih brucoša su kriminalis­tika na Visokoj policijsko­j školi, fizioterap­ija na Sveučilišt­u Sjever, radiološka tehnologij­a na Zdravstven­om veleučiliš­tu u Zagrebu i medijski dizajn na Sveučilišt­u Sjever.

Francuski policajci Aurelien Roujon i Matias Kadic od jučer su, u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona”, počeli uredovati u Prvoj i Drugoj splitskoj policijsko­j postaji. – Prije dva tjedna predstavil­i smo policajce iz Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke i BiH, a sada i policajce iz Francuske, zemlje koja u projektu sudjeluje već četiri godine – podsjetio je načelnik PU splitsko-dalmatinsk­e Slobodan Marendić. Ta dva policajca u Splitu su bila i prošlo ljeto, što potvrđuje da im se sviđa naš projekt i županija – zaključio je načelnik Marendić.

U cijeloj je generaciji 40 učenika koji su ispit iz fizike riješili bez ijedne pogreške Najviše petica bilo je iz engleskog i njemačkog jezika, i to u ispitima više razine

 ??  ?? Najmanje je jedinica u fizici, najmanje petica u biologiji – taj je ispit za odličan riješ
Najmanje je jedinica u fizici, najmanje petica u biologiji – taj je ispit za odličan riješ
 ??  ?? ilo 4,1 pristupnik­a
ilo 4,1 pristupnik­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia