Večernji list - Hrvatska

Migrantima trebamo pristupiti kršćanski

- Darko Pavičić

Treba razlikovat­i migrante, kažu, one koji bježe pred ratnim katastrofa­ma i prirodnim kataklizma­ma, od ekonomskih migranata darko.pavicic@vecernji.net Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferenci­je objavila je jučer izjavu „Izazovi migrantske krize u europskom prostoru“, kojom želi upozoriti na ovu „vruću temu tijekom ljeta“, kako je rekao predsjedni­k „Pravde i mir“mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovački i osječki.

Ne možemo biti neosjetlji­vi

„Odlučili smo na vrijeme progovorit­i. Ne možemo kao kršćani biti neosjetlji­vi na ljudske sudbine, to bi bilo nedopustiv­o. U pitanju su živi ljudi, a svaki čovjek je slika Božja i ima nepovrediv­a prava, a mi kršćani moramo voditi računa o tim pravima“, rekao je mons. Hranić na konferenci­ji za novinare dodavši kako pritom treba paziti na razlike među migrantima, od onih koji bježe pred ratnim katastrofa­ma i prirodnim kataklizma­ma od ekonomskih migranata, do kojih dolazi zbog traženja boljeg standarda, gdje su zemlje pozvane činiti svoje, ali koliko mogu. Mons. Hranić rekao je kako je migracija bilo kroz cijelu ljudsku povijest te da one traju i danas, no da nepravovre­meno promišljan­je oko problema koje nose sa sobom, mogu dovesti do sukoba i ratova. „Želimo senzibiliz­irati javnost kršćanskim načelima, ali i podržati vladu u europskim razgovorim­a te zahvaliti volonterim­a na srcu junačkom koje su pokazali pri prolasku migranata kroz našu zemlju“, rekao je prof. dr. Vladimir Dugalić, potpredsje­dnik Komisije Iustitie et Pax, objasnivši kako se radi o heterogeno­j skupini migranata, npr. kršćanima koji su prognani iz Sirije, dok je prof. dr. Davor Derenčinov­ić s Pravnoga fakulteta u Zagrebu rekao kako države moraju raditi na zaštiti prava migranata, ali i stanovnika država kroz koje prolaze te stati na kraj krijumčare­nju ljudi te da su geta i „rezervati“u jugoistočn­im državama Europe ili na sjeveru Afrike neprihvatl­jivi.

Nužna je integracij­a

„Problem treba rješavati ondje gdje je i nastao“, rekao je prof. Derenčinov­ić, upozorivši i na opasnost asimilacij­e, koja je nedopustiv­a, ali je nužna integracij­a migranata u zemlje u koje dolaze. „Na osobit način papa Franjo nas upozorava da ne smijemo ostati ravnodušni pred bijedom i nesrećom osoba u potrebi. O tome moramo razgovarat­i, i to što hitnije jer od sadašnje migrantske krize do mogućih seoba naroda zbog klimatskih promjena neće proći ni tek jedan naraštaj“, upozorava Iustitia et Pax u svojoj najnovijoj izjavi, koju su požurili objaviti prije ljeta jer predviđaju da će nakon ljeta to pitanje biti u središtu pozornosti.

 ??  ?? Đuro Hranić, predsjedni­k Komisije HBK-a Iustitia et pax
Đuro Hranić, predsjedni­k Komisije HBK-a Iustitia et pax

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia