Večernji list - Hrvatska

Vodič kroz operaciju sive mrene

Stručnjaci oftalmološ­ke poliklinik­e Optical Expressa, objašnjava­ju sve o sivoj mreni ili kataraktri, kako je prepoznati i kada je najbolje vrijeme za operaciju

-

Kako otkriti sivu mrenu?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podatcima Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %). Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznava­nje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivo­st na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevn­e aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmološ­kih uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživan­jima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokula­rnom lećom (IOL).

Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od • detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikrosk­opu) • preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign • optičke i ultrazvučn­e biometrije • dodatne dijagnosti­ke po potrebi (OCT vidnog živca i makule) Vaš oftamolog će Vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne dijabetičk­e promjene) koje mogu utjecati da, uprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no o ovome će vas oftalmolog izvijestit­i nakon detaljnoga pregleda.

Kada operirati sivu mrenu?

• kad slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom, što je i utvrđeno oftalmološ­kim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti Podvrgavan­je zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikaci­ja i ubrzava oporavak. Ranije se savjetoval­o da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučn­om operacijom katarakte (fakoemulzi­fikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija?

Fkoemulzif­ikacija je jedan od najčešćih i najuspješn­ijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučn­a sonda uvodi u oko kroz mikroskops­ki rez od 2-3 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumena­ta kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantno­j kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na povoljan ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta. Ultrazvučn­im valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokula­rna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijsk­a vrijednost i tip IOL.

Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentov­im potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokula­rnih leća. Najčešće se primjenjuj­u: • monofokaln­e (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentov­im željama i potrebama). Monofokaln­im lećama je moguće postići i „monovision“tako da se na dominantno­m oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominant­no IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala. • multifokal­ne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraj­u potrebu za naočalama za daljinu i blizinu) • torične (eliminiraj­u astigmatiz­am te postoje u monofokaln­oj i multifokal­noj varijanti)

Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizi­ra potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 - 30 minuta. Protuupaln­e kapi se primjenjuj­u kroz sljedeća 2 - 3 tjedna, uz redovite oftalmološ­ke kontrole.

Tijekom srpnja u Optical Exppessu možete obaviti pregled za mrenu s 50% popusta. Više na www.opticalexp­ress.hr ili broj telefona 01 56 25 450.

 ??  ?? Mirna Belovari, dr.med., FEBO doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med
Mirna Belovari, dr.med., FEBO doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia