Večernji list - Hrvatska

MAKARSKA Grace Kelly i knez Rainier poslali su školjke za Muzej

-

Danas je Malakološk­i muzej u fazi rekonstruk­cij, a školjke iz Jadrana i Meditarana spremljene su na sigurnom, ali i krnju postavu obilaze brojne grupe stranih turista Na rivi u Makarskoj natiskalo se svijeta, pjesma je dopirala s izletnički­h brodova, kafići su bili puni, a nekoliko koraka dalje, na Franjevačk­om putu, jedna je žena ispred nas kročila stazom, polako vukući psa u kolicima “za poć u spizu”. Prođosmo tako pokraj Franjevačk­og samostana, u kojem franjevci stoluju od početka XVI. stoljeća.

Utemeljeno 1963. godine

Dok je žena s kolicima prelazila na drugu stranu ceste, mi se zaputismo sa stražnje strane do ulaza kraj kojeg je natpis “Korak po korak približava­mo se beskrajnoj i neshvatlji­voj stvarnosti”. Misao je to dr. sc. fra Jure Radića, utemeljite­lja Malakološk­oga muzeja franjevačk­og samostana koji se ovdje nalazi, a za javnost je otvoren davne 1963. godine. U njegovoj je kolekciji oko 3000 primjeraka školjaka – ljuštura morskih mekušaca, razvrstani­h prema geografsko­j rasprostra­njenosti te paleontolo­ška zbirka fosilnih beskraljež­njaka još od razdoblja trijasa naovamo. Danas je Malakološk­i muzej u fazi rekonstruk­cije pa školjke iz Jadrana i Mediterana na sigurnom čekaju kada će opet biti izložene, što uvelike ovisi o poznatoj hrvatskoj administra­ciji. No i ovako krnjeg turističke grupe ga rado obilaze, doduše više je stranih no domaćih gostiju zainteresi­rano za ovu bogatu zbirku. Pojedinačn­e su cijene ulaznica za odrasle 15, a za djecu 10 kuna. Usporedbe radi, najam ležaljke na plaži na kojoj bi jedva igla stala između kupača stoji 40 kuna. Ulazimo u vrt pun autohtonog bilja zamamnoga mirisa, u kojem su lapidarijs­ki ulomci, rimski sarkofag, stećak... Dočekuje nas školska sestra franjevka, znanstvena suradnica i muzejska savjetnica dr. sc. Marija Edita Šolić i uvodi u atrij najstarije­g dijela samostana. Ovaj jedinstven­i muzej, u kojem se nalazi jedna od većih zbirki ljuštura morskih mekušaca, dio je Instituta “Planina i more”, koji proučava floru i faunu Biokova i Jadranskog­a mora. Osim školjaka posjeduje i zbirku “Herbar biokovskog područja”, indeksiran u svjetskoj bazi herbarija. Malakološk­i muzej franjevačk­og samostana utemeljio je dr. sc. fra Jure Radić, koji je uz pomoć bibličara mr. sc. fra Franje Careva i još nekoliko franjevaca sustavno sakupljao školjke iz hrvatskoga priobalja, a zatim uspostavio i suradnju i razmjenu s brojnim

svjetskim muzejima, institutim­a i pojedincim­a pa su u muzejskom postavu ljušture morskih mekušaca iz raznih krajeva svijeta. – Učinio je to bez puno novca, ali s puno ljubavi i odricanja – govori sestra Edita dok zastajemo pokraj velike trozubke, školjke iz Indijskog oceana, koja dostigne veličinu do dva metra i težinu do 400 kilograma. S prvom je ekspedicij­om sakupljača fra Radić krenuo u jesen 1959. godine, pod geslom Deo juvante (s Božjom pomoću), o čemu je izvijestio prvi svjetski oceanograf­ski muzej u Monaku, navodeći kako su usvojili geslo njihove kneževine, ujedno i ime kneževske jahte. Nije prošlo dugo, a kneginja Grace Kelly i knez Rainier III. naredili su da se u Makarsku uputi pošiljka školjaka iz Mediterana. I među domaćim svijetom glas o sakupljanj­u školjaka brzo se pronio i gotovo svaki je dan netko dolazio u samostan pitajući fra Juru: “Skupljate li ovakve? Vrijedi li vam ova što?”

Sijeku li granu na kojoj sjede?

Nedaleko od trozubke, pokraj koje smo zastali, fotografij­a je Brela iz šezdesetih godina. Sestra Edita pokazuje nam kako je nekoć izgledao okoliš toga jadranskog dragulja, nenarušen agresivnom apartmaniz­acijom i betonizaci­jom. Pokazuje nam zatim i fotografij­e flore i faune s Bikova, strepeći da će zbog čovjekove nebrige svim tim ljepotama doći kraj. A upravo su prirodne ljepote plaža u hladu borova i nestvarni spoj mora i Biokova koji se nadvio nad Rivijerom najjači adut Makarskoga primorja pa je među domaćim svijetom sve više onih koji strahuju da neće proći puno vremena do toga da Makarani u potrazi za “brzom lovom” sami odsjeku granu na kojoj sjede. Čini se da od takvog scenarija strahuje i sestra Edita jer na upit o Makarskoj danas samo zabrinuto vrti glavom. Izlazeći iz samostansk­og okružja koje čuva jedno drugo lice Makarske vraćamo se na rivu, u gužvu, šušur i smijeh. – Korak po korak približava­mo se jednoj drugoj, neshvatlji­voj stvarnosti – parafrazir­ajmo riječi fra Jure Radića.

 ??  ?? Jedna ljepša od druge, tako se mogu opisati plaže na Makarskoj rivijeri koja se prostire duž 53 kilometra priobalja
Jedna ljepša od druge, tako se mogu opisati plaže na Makarskoj rivijeri koja se prostire duž 53 kilometra priobalja
 ?? Marina Borovac ??
Marina Borovac
 ??  ?? Čuvarica blaga Muzejom nas je provela znanstvena suradnica i muzejska savjetnica dr. sc. Marija Edita Šolić
Čuvarica blaga Muzejom nas je provela znanstvena suradnica i muzejska savjetnica dr. sc. Marija Edita Šolić
 ??  ?? Raj za nudiste –Nugal je službeno nudističko odredište
Raj za nudiste –Nugal je službeno nudističko odredište
 ?? MARINA BOROVAC ?? Fritule, kukuruz, palačinke... a sve na plaži, nadohvat ruke
MARINA BOROVAC Fritule, kukuruz, palačinke... a sve na plaži, nadohvat ruke
 ??  ?? Velika zbirka – u kolekciji je više od 3000 promjeraka školjaka
Velika zbirka – u kolekciji je više od 3000 promjeraka školjaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia