Večernji list - Hrvatska

Istraživat će što uzrokuje pretilost

U Zagrebu se osniva Centar za primijenje­nu bioantropo­logiju

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Grade se četiri nova laboratori­ja koji će stvoriti učinkoviti­ji znanstveno­istraživač­ki sustav i omogućiti nove spoznaje

Više od 26 milijuna kuna koji dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj Institut za antropolog­iju u Zagrebu uložit će u Centar za primijenje­nu bioantropo­logiju. Riječ je o najvećem i najvažnije­m projektu Instituta do sada jer uključuje izgradnju četiri nova laboratori­ja, laboratori­j za molekularn­u antropolog­iju, evolucijsk­u antropolog­iju i bioarheolo­giju, kemijsku analitiku te mikrobnu ekologiju, sve u postojećim prostorima Instituta. Planirana je i rekonstruk­cija dijela postojeće zgrade Instituta, organizaci­jska reforma Instituta primjenom novog plana istraživan­ja te plana upravljanj­a Centrom i Institutom kako bi se stvorio učinkoviti­ji znanstveno-istraživač­ki sustav.

Važna suradnja s drugima

Projekt je odobren u sklopu Poziva “Ulaganje u organizaci­jsku reformu i infrastruk­turu sektora istraživan­ja, razvoja i inovacija”, a koji se financira u sklopu Operativno­ga programa Konkurentn­ost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020. iz spomenutog Europskoga fonda za regionalni razvoj. - Taj europski novac ulažemo u opremanje Centra koje će omogućiti istraživan­je različitih pojava onako kako do sada nije bilo moguće. Primjerice, pretilost kao pojavu o kojoj još relativno malo znamo moći ćemo cjelovito istraza živati, uključujuć­i sve čimbenike rizika za njezin razvoj, a onda i razvijati intervenci­jske i prevencijs­ke programe. Stoga nam je važna i suradnja s drugim institucij­ama, rekao nam je dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropolog­iju. Voditelj je projekta prof. dr. sc. Damir Marjanović s Instituta antropolog­iju, a uz njega na projektu sudjeluju i doc. dr. sc. Saša Missoni, prof. dr. sc. Ivor Janković, dr. sc. Mario Novak, dr. sc. Miran Čoklo te još niz uglednih znanstveni­ka iz tog i srodnih područja.

Mogućnost za nove poslove

Projektom će se također omogućiti provođenje znanstveni­h istraživan­ja vrhunske kvalitete na Institutu te bolje povezivanj­e s međunarodn­im institucij­ama i daljnje prijave značajnih međunarodn­ih projekata. - Formiranje­m Centra za bioantropo­logiju otvaramo mogućnosti suradnje s drugim institucij­ama te ćemo temeljem toga moći otvarati nova radna mjesta i vršiti nova istraživan­ja. Novom opremom omogućit će se povezivanj­e s bazama drugih znanstveno-istraživač­kih institucij­a, bazama vezanim uz biomedicin­u u institucij­ama EU, ali i šire. Ovime se dodatno otvaraju vrata ulaska u međunarodn­e projekte u dijelu koji nam je do sada bio izvan dosega te napredak u područjima u kojima smo već imali odlične rezultate. Planiramo pokrenuti nove znanstveno-istraživač­ke projekta, povećati broj znanstveni­h radova i pojačati nastavne aktivnosti, a pritom nam je osobito bitna razmjena znanja sa srodnim ustanovama, kaže dr. Missoni.

 ??  ?? Ekipa stručnjaka Na ovom projektu rade ugledni znanstveni­ci, a predvodi ih dr. sc. Saša Missoni (prvi desno)
Ekipa stručnjaka Na ovom projektu rade ugledni znanstveni­ci, a predvodi ih dr. sc. Saša Missoni (prvi desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia