Večernji list - Hrvatska

Kumica je moja baka koja nikad nije bila u Zagrebu

Na tržnicu nas vodi kumica Šokica iz Bošnjaka, a na Gornji grad penjemo se po crvenom tepihu Borisa Bare

- Maja.car@vecernji.net

Dvadeset lokacija u Zagrebu do 22. srpnja slikarsko su platno umjetnicim­a koji ih u sklopu projekta Okolo pretvaraju u art destinacij­e Maja Car Više od dvadeset lokacija u centru Zagreba ovih je dana “carte blanche” domaćim uličnim umjetnicim­a i gostima iz inozemstva koji u sklopu projekta “Okolo”, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, zanimljivi­m rješenjima podižu sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skreću pozornost na njihovu posebnost mapirajući ih kao mjesta vrijedna zaustavlja­nja.

Levalet u metropoli

Tako je francuski umjetnik Levalet ukrasio zid Kule Lotrščak u Ulici Dverce, stari zid u Ulici Opatovina 21, zid crkve sv. Marije u Tkalčićevo­j 10 gdje mladenci poziraju fotografim­a te zid kuće Jager u Tkalčićevo­j ulici 78. Naš Boris Bare naslikao je u prolazu do Zakmardije­vih stuba crveni tepih pa je odlazak na Gornji grad postao glamurozno iskustvo, a posebno oduševljen­je građana izazvao je Mislav Lešić odavši počast svim kumicama s Dolca tako što je jednu od njih oslikao na stubama koje vode do tržnice.

Odlična reakcija građana

– Slikao sam tri dana, od trenutka kad bi se Dolac zatvorio pa do ponoći ili dok bi mi to tijelo dopustilo, a na crtež je potrošeno tri kilograma boje. Čak sam u početku imao malu tremu od crtanja u centru u vrijeme nogometnog finala, pitao se kako će ljudi reagirati. No na kraju su reakcije postale najslađi dio posla. Oduševljen­i su radom, žale što će ovdje ostati samo privremeno, žele da ostane, neki su mi dok sam radio nosili čak i piće da se osvježim, a nebrojeni turisti stali su da se fotografir­aju – govori diplomiran­i slikar Mislav Lešić iz Bošnjaka pokraj Županje pa otkriva jedan simpatični detalj: – Znate, kao model za kumicu poslužila mi je moja baka, prava stara Šokica koja nikada nije bila u Zagrebu! I oduševljen­a je radom! Projekt se nastavlja danas pa do 22. srpnja još desetak lokacija očekuju nove intervenci­je Oak Oaka, još jednog francuskog gosta koji je svojim poetičnim i humoristič­nim crtežima ostavio traga u metropolam­a diljem svijeta.

Intervenci­je u gradu danas se nastavljaj­u, a crtat će ih francuski umjetnik Oak Oak Građani već iskazuju žaljenje jer su svi nastali crteži u gradu tek privremeni DEE DEE BRIDGEWATE­R, američka jazz-diva i višestruka dobitnica nagrade Grammy večeras nastupa ispred katedrale u Dubrovniku

 ??  ?? Mislav Lešić akademski je slikar iz Bošnjaka. Ne voli se eksponirat­i likom jer želi da njegova djela pričaju priču
Mislav Lešić akademski je slikar iz Bošnjaka. Ne voli se eksponirat­i likom jer želi da njegova djela pričaju priču
 ??  ?? Do Zakmardije­vih stuba vodi tepih Borisa Bare
Do Zakmardije­vih stuba vodi tepih Borisa Bare
 ??  ?? Francuz Levalet autor je novog murala na Kuli Lotrščak
Francuz Levalet autor je novog murala na Kuli Lotrščak
 ??  ?? Mladenci umjetnika Levaleta ispred crkve u Tkalčićevo­j
Mladenci umjetnika Levaleta ispred crkve u Tkalčićevo­j
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia