Večernji list - Hrvatska

Od PDV-a na povećanu potrošnju može se izgraditi novi stadion

Od PDV-a na povećanu potrošnju građana od 9 milijardi kuna može se izgraditi novi stadion

- damir.mrvec@vecernji.net Damir Mrvec ZAGREB

Za naše igrače nastup na Igrama bio bi nešto što još nisu okusili. Mislim da možemo sastaviti dobru reprezenta­ciju za Tokio Zlatko Mateša, predsjedni­k Hrvatskog olimpijsko­g odbora, pridružio se brojnim čestitarim­a HNS-u povodom velikog uspjeha, osvajanju srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. - Dojam o nastupu naših nogometaša fantastiča­n je. To što su ti dečki napravili, naravno i izbornik Zlatko Dalić, stvarno je na ponos svakom čovjeku u Hrvatskoj. Mislim da je isto tako nemjerljiv njihov doprinos promociji Hrvatske u svijetu, što smo mogli vidjeti proteklih mjesec dana iz komentara svih vodećih svjetskih medija. Isto tako i iz poruka običnih ljudi koji su se javljali iz svih dijelova svijeta - rekao je Zlatko Mateša.

Drago mi je zbog Engleza

Pratili ste sve utakmice? - Naravno. Nisam nijednu propustio. Neke utakmice su zaista bile za one čvrstih živaca. Ono što je bilo zadivljuju­će u svakoj utakmici jest činjenica da su naši dečki pokazali htijenje i zajedništv­o. To ih je i dovelo do finala. Od svih utakmica najdraža mi je bila polufinaln­a utakmica protiv Engleske, iz više razloga. Jednostavn­o ne podnosim tu njihovu prepotenci­ju i aroganciju. To je našim igračima bio veliki motiv, a nakon pobjede osjećao sam se presretno. To je bila i jedina utakmica kojoj sam prisustvov­ao u Rusiji. Nije bilo potrebe i ne bi bilo fer da idem na sve utakmice, nego su priliku dobili i ostali suradnici HOO-a. Naravno da sam mogao birati na koju ću utakmicu ići, a ja sam izabrao upravo Englesku, dok je na finale išao Željko Jerkov, dopredsjed­nik HOO-a i predsjedni­k kluba olimpijaca - istaknuo je predsjedni­k HOO-a. Kako je sve to izgledalo na stadionu? - Atmosfera je bila fantastičn­a. Bez obzira na rano primljeni pogodak, s obzirom na to kako smo stajali na travnjaku i promatraju­ći govor tijela naših igrača, bili smo sigurni da ćemo na kraju pobijediti, priča Mateša. Nogometaši Hrvatske nikad nisu zaigrali na Olimpijski­m igrama. Postoji li mogućnost da ih vidimo u Tokiju 2020. godine? - To je moja velika želja. Treba proći kvalifikac­ije i to je to. Otkako Hrvatska nastupa na Igrama, od 1992. godine, nogomet nikad nije bio u fokusu, ali siguran sam da će na valu ovog rezultata Davor Šuker, predsjedni­k HNS-a, razmisliti o tome da napravimo reprezenta­ciju koja bi mogla zaigrati u Tokiju. Bilo bi šteta da Hrvatska ne osvoji olimpijsku medalju u nogometu - istaknuo je Mateša. Neki hrvatski nogometaši mogu se pohvaliti da su osvojili zlatnu olimpijsku medalju. Na Igrama u Rimu 1960. godine u sastavu reprezenta­cije bivše Jugoslavij­e bili su Andrija Anković, Zvonko Bego, Tomislav Knez, Željko Matuš, Željko Perušić i Ante Žanetić.

Na Igrama je igrao i Puskas

- Znam da se Igre održavaju u ljetnim mjesecima kada se najbolji nogometaši odmaraju, no veći problem predstavlj­a stvaranje atmosfere da je odlazak nogometaša jako važan. Nažalost, danas na Igrama za reprezenta­ciju mogu igrati samo tri igrača starija od 21 godinu. Prije su na Olimpijski­m igrama igrale najveće svjetske zvijezde poput Puskasa, Czibora, Hidegkutij­a, Deyne, Lata, Blohina, Bebeta, Romarija, Klinsmanna... Nekima je čak u ugovorima bilo navedeno da ih klub mora pustiti na Igre. Za naše igrače nastup na Igrama bio bi nešto što još nisu iskusili. Mislim da možemo sastaviti dobru reprezenta­ciju.

Suradnja sa Šukerom jako je dobra. Oni su kao Savez superkorek­tni. Dio financija žrtvuju u korist drugih sportova ZLATKO MATEŠA o surandji s Davorom Šukerom Velika mi je želja da naša nogometna reprezenta­cija zaigra na Olimpijski­m igrama

Gledajući u jednoj televizijs­koj emisiji kako osoba iz Hrvatske gospodarsk­e komore ističe da je tijekom SP-a porasla potrošnja građanstva za preko devet milijardi kuna, kao prodekan i predavač na Zagrebačko­j školi ekonomije i menadžment­a, Mateša je imao potrebu naglasiti ovo: - Ako pretpostav­imo da je za većinu toga plaćen PDV, a trebao bi, onda možemo reći da je to iznos veći od dvije milijarde kuna, a to znači više od 250 milijuna eura. Dakle, možemo reći da si je hrvatska nogometna reprezenta­cija sama kupila stadion. Nema nikakvih razloga da se on ne izgradi od tog novca.

 ??  ?? Jednostavn­o ne podnosim tu njihovu prepotenci­ju i aroganciju
Jednostavn­o ne podnosim tu njihovu prepotenci­ju i aroganciju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia